Jump to content

Zamjena građevinskog zemljišta za neizgrađeni stan


pravni_neznalac

Preporučene objave

Poštovani pravnici i ljubitelji prava,

Unaprijed isprike na tome ako je tema već obrađena, ali konkretni i nešto suvremeniji odgovor nisam našao.

Naime, ponuđeno mi je da dobijem stan u još neizgrađenoj zgradi, koja je dobila građevinsku dozvolu i uskoro treba početi sa gradnjom, u zamjenu za moje prazno građevinsko zemljište, na kojem sam vlasnik 1/1.

Kakva je procedura "najbezbolnija" u ovom slučaju, odnosno koji je prvi korak u daljnjem postupanju, odnosno kakav Ugovor/Ugovori se potpisuju u ovakvim situacijama?

Kakva je situacija sa porezom, pošto znam da stjecatelj pri bilo kojem stjecanju nekretnine plaća porez (izuzev nekih slučajeva npr. otac sinu itd.), jer nema nekog ugovora kao npr. kupoprodajni u kojem je cijena nekretnine navedena i služi kao osnova za obračun poreza.

Može li se u ovoj situaciji potpisati i kod javnog bilježnika ovjeriti tzv. Ugovorno osiguranje, u kojem bi se među ostalim navelo da je predmet Ugovornog osiguranja zamjena stana u neizgrađenoj zgradi, na toj i toj etaži, određene površine, te da će se nakon dobivene uporabne dozvole izraditi etažni elaborat, i da će se po svemu tome potpisati nekakav ugovor (pretpostavljam Ugovor o zamjeni nekretnina), kojim će se izrađeni i etažirani stan zamijeniti za moje zemljište, te se ja upisati kao vlasnik stana. Ovo tu posebno navodim jer se (navodno, nisam siguran) etažni elaborat i upis vlasništva na izgrađenom stanu, može dobiti tek po pravomoćnoj uporabnoj dozvoli.

Nadam se što skorijem i opširnijem odgovoru, te unaprijed hvala!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ugovor o zajedničkoj gradnji i ulaganju se sklapa u ovakvim slučajevima bez ikakvih ugovornih osiguranja. Vlasništvo se može upisati i prije nego što se dobije uporabna, a također je moguće napraviti etažiranje prije uporabne.

 

uređeno: od Miran89
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , Miran89 je napisao:

Ugovor o zajedničkoj gradnji i ulaganju se sklapa u ovakvim slučajevima bez ikakvih ugovornih osiguranja. Vlasništvo se može upisati i prije nego što se dobije uporabna, a također je moguće napraviti etažiranje prije uporabne.

 

Poštovani, hvala na odgovoru, no bitna stvar (možda) koju nisam prethodno naveo je to da se zgrada (u kojoj bih ja dobio stan) ne planira graditi na tom mome zemljištu kojeg bih dao u zamjenu za stan, već na drugom zemljištu, koje nije u mom vlasništvu.
Čini mi se da je Vaš prijedlog vezan za situaciju kada se gradi na zemljištu koje se daje u zamjenu za stan koji će se na tom istom zemljištu i izgraditi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija