Jump to content

Naknadno etažiranje dvorišta


Cocomelon

Preporučene objave

Pozdrav, molim Vas savjet.

Obiteljsku kuću etažirali smo prije 3 godine (dva stana i dva vlasnika) no taj elaborat ne uključuje i dvorište (ista čestica). S obzirom da bismo voljeli i pravno podjeliti dvorište, ucrtati parkirna mjesta i vrt, da li se to može napraviti bez ponovnog etažiranja samog objekta već "nadogradnjom" na postojeći elaborat? Granice korištenja su jasne i nije nam problem napraviti geodetsku izmjeru dvorišta ukoliko je to potrebno kao baza.

Ako netko ima friško iskustvo biti ću zahvalan.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na temelju nalaza sudskog vještaka stambene zgrade izgrađene na xy čestici...upisana je stambena zgrada xy m2 i dvorište xy m2/ pod vlastovnicu su odvojeno upisani suvlasnički djelovi u svojim omjerima (etažno vlasništvo). 

 

uređeno: od Cocomelon
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovi prethodno navedeni naknadni predmeti etažiranja mogu se (i trebaju) podijeliti u dvije, odnosno tri kategorije s različitim tretmanom prilikom etažiranja:

-       parkirališna mjesta u dvorištu (trebaju prije svega biti označena), smatraju se sporednim dijelovima pojedinog stana, te se mogu etažirati maksimalno dva mjesta za ostavljanje motornih vozila po pojedinom stanu u smislu odredbi članka 67. stavak 3. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima

-       međukategorija je kućni vrt, sporedni dio također, koji treba biti  jasno razgraničen od ostalih posebnih nekretnine, pristupačan iz stana čiji sporedni dio predstavlja i ne smije ometati pristup nekoj zajedničkoj površini, također tretman u smislu odredbi članka 67. stavak 3. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima

-       dvorište, odnosno okućnica treba biti prikazana u geodetskoj podlozi s unesenim načinom korištenja između suvlasnika, koji načinom korištenja samo definiraju međusobne odnose (a ne vlasništvo), jer dvorište se smatra zajedničkim vlasništvom u idealnim suvlasničkim dijelova svake pojedine uporabne cjeline.

Pri tom se podrazumijeva da iz površine dvorišta trebaju biti izdvojena parkirališna mjesta kao sporedni dijelovi stanova i eventualno kućni vrtovi ako postoje u predmetnoj nekretnini (stambenoj zgradi). 

Geodetska izmjera dvorišta u kojoj je definiran način njegovog korištenja može biti sastavni dio ili međuvlasničkog ugovora ili može biti priložena uz novi plan etažiranja na temelju kojeg će biti naknadno sklopljen međuvlasnički ugovor (ili dopunjen postojeći međuvlasnički ugovor).

Parkirališna mjesta, i evetualno kućni vrtovi, bi, u planu etažiranja, trebali biti navedeni kao sporedni dijelovi pojednih uporabnih cjelina, odnosno navedeni i u opisnom dijelu i prikazani u grafičkom dijelu etažnog elaborata. Iz naslova etažnog elaborata bi se trebala vidjeti svrha njegove naknadne izrade za promjenu upisanog ZK stanja, odnosno svrha njegove „nadogradnje“. S obzirom da te izmjene utječu na prikaz cijelog etažnog elaborata, mislim da bi bilo bolje iz praktičnih razloga izraditi novi elaborat koristeći postojeći kao podlogu.

Pri tom bi trebalo ishoditi (novu) potvrdu prema članku 73. ZoViDSP s dopunjem sadržajem – popisom i opisom novoutvrđenih posebnih dijelova.

Formalni sadržaj potvrde prepustite nadležnom tijelu graditeljstva – da li će izdati novu potvrdu (ispravniji način, a postojeću staviti van snage) ili dopuniti postojeću potvrdu – bitan je smisao, a ne forma – a to se odnosi i na prethodne postupke u dopuni upisa ZK stanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vm na detaljanom odgovoru. I tom slučaju ke njabolje da ured koji je radio etažni elaborat napravi dopunu. Pretpostavljam da nije potrebno ponovno mjeriti sami objekt s obzirom da je to učinjeno nedavno.

Još jedno pitanje. Da li je dvorište moguće prikazati kao samostalnu uporabnu cjelinu? Ideja drugog vlasnika je da dio dvorišta bude u njegovom vlasništvu, a ne u korištenju.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, Cocomelon je napisao:

I tom slučaju ke njabolje da ured koji je radio etažni elaborat napravi dopunu

Da - budući da taj ured već ima u kompjuteru spremljene sve podloge i tekst plana etažiranja, te će ih lako nadopuniti.

 

prije 1 sat, Cocomelon je napisao:

Pretpostavljam da nije potrebno ponovno mjeriti sami objekt s obzirom da je to učinjeno nedavno.

Da - nije nužna izmjera zgrade, budući da su predmet dodatnog etažiranja parkirališna mjesta, a koja prethodno trebaju biti označena .

 

prije 1 sat, Cocomelon je napisao:

Da li je dvorište moguće prikazati kao samostalnu uporabnu cjelinu

Kategorički - NE!!!  Protivno osnovnim postavkama Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

prije 1 sat , Cocomelon je napisao:

Ideja drugog vlasnika je da dio dvorišta bude u njegovom vlasništvu, a ne u korištenju.

Dali se on najeo ludih gljiva? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija