Jump to content

Prodaja nekretnine iz Ugovora o doživotnom uzdržavanju


jaz99

Preporučene objave

Pozdrav, 

Zanima me koja prava ima davatelj uzdržavanja ako primatelj uzdržavanje proda nekretninu koja je predmet tog ugovora te protiv koga ih može ostvarivati i kako? Primatelja nitko ne sprječava da otuđi svoju nekretninu iako postoji zabilježba u ZK te će uknjižba prava vlasništva tog trećeg biti provedena. Nemam konkretno tu situaciju pa nemam detaljnijih činjenica, zanima me čisto teorijski. 

 

Unaprijed Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Točno, takva zabilježba nema funkciju čuvanja prvenstvenog reda nego djeluje apsolutno, ima publicitetnu funkciju i davatelj uzdržavanja je onda ovlašten tužiti uzdržavanu osobu i treću osobu (kupca). 

Također, pripazite na rok za tužbu, a to je maksimalni zastarni rok od 5 godina od otuđenja nekretnine, prema stavu VSRH. Bitno je i paziti kad je sklapan koji pravni posao, bez obzira je li zabilježen u ZK, tko je sve bio obaviješten o tome, jeste li postupali u dobroj vjeri i s povjerenjem u zk i sl. To su sve stvari koje mogu utjecati na presudu. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

A zašto ne bi raskinuli taj Ugovor, barem u dijelu koji se tiče te nekretnine jer je možda više nekretnina obuhvaćeno?

Ako ne žele tako, onda neka davatelj uzdržavanja da pisanu izjavu (ovjerenu kod JB) da je suglasan sa brisanjem te zabilježbe u ZK i da se odriče bilo kakvih daljnjih potraživanja vezanih za tu nekretninu. Tek kada se obriše takva zabilježbu, onda sklopite Ugovor o kupoprodaji.

Ako ne žele, nemojte ulaziti u takav pravni posao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, to mi je sad opcija da se osiguram bar s nekim ugovorom i izjavom. Davatelj uzdrzavanja živi vani i isto je bolestan kao i primateljica uzdrzavanja pa je eto i to razlog. Boji se raskida ugovorq da nebi došlo onda do uplitanja i ostale rodbine u ostavinsku. Mene zanima moze li nasljednik od davatelja nakon njegova života imati kakva prava na zabilježbu? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija