Jump to content

Energetski certifikat


lilita

Preporučene objave

Pozdrav svima!

Prodajem obnovljenu staru kuću izgrađenu prije 1968. godine na kojoj je upisano založno pravo banke zbog kredita, a koje želim prebaciti na drugu nekretninu, također građenu prije '68.

Zastupnici za prodaju prve nekretnine, jednako kao i banka za drugu nekretninu, traže važeći energetski certifikat (EC).

Prema članku 23. i 24. Zakona o gradnji prije kupoprodaje nekretnine vlasnik iste dužan je ishoditi energetski certifikat za predmetnu nekretninu. Posljednje verzija Zakona koji propisuje navedeno stupila je na snagu 2019. godine.

I sve bi mi bilo jasno da nisam imala sljedeću situaciju:

  1. 12. 2021. prodala sam kuću i nitko me nije tražio EC (iako je prodaja išla putem kredita),
  2. 04.2024. prijatelji su prodali kuću i nitko ih nije tražio EC (iako je prodaja išla putem kredita).

Budući da smatram kako je relevantnost EC kao dokumenta koji pruža podatke o nekretnini upitna, te sam imala situaciju gdje mi ga nitko nije tražio (a prema zakonu je trebao), ne želim ga ni sada izraditi pa molim informaciju postoje li iznimke koji ne podliježu obvezi energ. certificiranja na koje se mogu pozvati (tu ne mislim na one iz čl. 23.)?

Unaprijed hvala! 😊

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne možemo zakone tumačiti i primjenjivati prema svojim potrebama. Zakon o građenju je jasan, morate imati EC bez obzira što smatrate da nije relevantan. A iznimke da se to zaobiđe nema, što se mora,mora se, a  ako bi eventualno i bilo iznimaka one su u Zakonu i navedene.

Osobno ne bi kupovao nekretninu za koju Zakon traži EC bez tog dokumenta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

 Sve o izdavanju EC sadrżano je u Pravilniku o energetskom certificiranju zgrada koje je donijelo Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva objavljenim u NN 88/2017  09/20   1/21 i tamo možete naći sve bitno o vašem problemu, ali i u odgovarajućim zakonskim odredbama koje ste naveli.

Bez zamjerke: imam jedan savjet. Siguran sam da banka neće dati kredite, a ni zastupnici preuzeti predmet, a taj uvjet može i dati kupac, sve do časa dok nisu ispunjeni svi zakonski uvjeti između ostalih i EC.

Evidentno je da je taj dokumenat dosta skup i u tom sadržaju ima dosta nepotrebnih pregleda, ali što se može. Izgubiti ćete dosta svojeg vremena, novca sve će biti komplicirano, a rješenja bez tog dokumenta nema. Zato je dobivanje tog certifikata prioritetan posao koji može biti gotov za desetak dana, a sačuvati ćete od nepotrebnog sekiranja koje je gore i od cijene  tog EC.

 

 

uređeno: od slavko1941
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ok, hvala na info i na savjetu. Svakako ne mislim zbog neishodovanja EC mijenjati svoje projekte, ali s obzirom da je do sada prolazilo bez njega (pa čak u dvije različite poznate i renomirane banke, pardon u tri jer sam i sama kupila nekretninu na kredit bez EC krajem 2020.), mislila sam kako postoji opcija da se EC može zaobići.... kako se puno toga zaobilazi u RH ako znate prave ljude. :) 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija