Jump to content

Intelektualno vlasništvo


anonimno

Preporučene objave

Poštovani, autorica sam jedne knjige, i prije više od godinu dana sam potpisala ugovor sa jednom nevladinom udrugom koja mi je nakladnik. Problem je u tome što knjiga još uvijek nije tiskana, a ne žele dogovorno poništiti ugovor kako bih tiskanje prepustila novome nakladniku. Zanima me koliko je ugovor važeći ako njime nije određeno vrijeme tiskanja? Mogu li me doživotno držati u ovoj šah-mat poziciji u kojoj knjigu ne žele tiskati, a vezana ugovorom ne mogu otići drugome nakladniku? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vrlo zanimljivo pitanje. Potpuno precizan odgovor ovisi od toga što stoji u vašem ugovoru. Da li ste ugovorom dali ekskluzivno pravo na objavljivanje knjige? Ako ste ugovorom prenijeli prava na objavljivanje, odnosno na ekonomsko iskorištavanje vašeg autorskog djela, odgovor je - da, nositelj prava može birati na koji će način (ili neće) ekonomski iskorištavati autorsko djelo.

 

No, od 2003 naš Zakon o autorskom i srodnim pravima, poznaje institut pokajanja koji bi možda u vašem slučaju mogao biti primjenjiv.

 

Institut prava pokajanja daje pravo autoru opozvati pravo na iskorištavanje njegovoga autorskog djela, i njegovo daljnje korištenje, uz popravljanje štete korisniku toga prava, ako bi daljnje korištenje štetilo njegovoj časti ili ugledu. Korisnik prava na iskorištavanje autorskog djela dužan je, u roku od tri mjeseca od dana primitka izjave o opozivu priopćiti autoru iznos nepokrivenih troškova koje je imao pripremajući korištenje njegova autorskog djela do dana primitka te izjave. Ako korisnik prava na iskorištavanje autorskog djela to ne učini, izjava o opozivu ima učinak istekom roka iz ovog stavka.

 

Dakle, u tom slučaju kao razlog za opoziv traži se povreda časti i ugleda autora te da bi opoziv bio efektivan autor mora nositelju prava nadoknaditi štetu nastalu do primitka izjave o opozivu. Ukoliko se pak nakladnik u roku od tri mjeseca ne očituje o visini troškova, autor je slobodan raspolagati svojim djelom. Inistut opoziva je nov u našem pravnom sustavu i mislim da je sudska praksa još vrlo skromna po tom pitanju (i sam insitut kojim autor svojom jednostranom izjavom može ukinuti pravovaljanu ugovornu obvezu je s pravne strane prilično neobičan), no mislim da u vašem slučaju vrijedi probati zaigrati na tu kartu.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Budući da sam tek diplomirala...primanja mi baš i ne dopuštaju da njima snosim neke kvazi troškove (većinu pripreme za tisak sam odradila sama) zanima me bi li pravno o.k. bilo malo doraditi knjigu, promijeniti naslov...i tiskati ju kod drugog nakladnika kao "drugo izmijenjeno izdanje"? Smije li drugo izdanje izaći prije prvoga budući da baš i nemam volje do mirovine čekati da izađe prvo izdanje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne možeš ići na drugo izdanje kad nije izašlo ni prvo. Uputi im dopis u kojem tražiš da tiskaju knjigu u roku od 30 dana u protivnom ćeš ugovor smatrati raskinutim. Ako se ogluše ili ništa ne naprave nakon toga nađi novog izdavača ugovori honorar i rok od 30 dana i tiskaj knjigu pa neka te oni tuže ako mogu i imaju s čim.

Oni očito nisu ispoštovali ugovor. Kada sam ja sklapao ugovor o izdavanju knjige dao sam izdavaču rok od 30 dana od dana dostave materijala. Zex ti je inače specijalist za autorksko pravo a ja samo za trgovačko.

Jeli tako Zex. Pozdrav ZK

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

producent sam i zacetnik jedne kulturne manifestacije u svome gradu. Zaduzio sam jednu osobu, koju znam godinama, za vizualni identitet tog dogadjaja. Ta je osoba dizajnirala sav propagandni i ostali materijal na temelju mojih ideja i stalnoga nadzora nad time sto radi. No, par dana prije roka tiskare, ta mi osoba otkazuje cijeli posao i ostavlja me u nevjerojatnoj gabuli, bas kada je sve trebalo biti napokon gotovo. Pronalazim ljude koji ce na temelju istih mojih ideja ponovno napraviti sav materijal, no ona osoba koja me zaj... mi prijeti, pozivajuci se na zakon o zastiti autorskih prava, da ce me tuziti za iskrivljavanje njegova autorskog rada ukoliko ce novi uradak biti slican njegovom.

Buduci da ista glava stoji iza oba uratka, a ja i ne zelim odustati od svojih ideja zbog neefikasnosti (lijepo receno) prvotne osobe, a cini se da je zakon zaista (nevjerojatno!!!) na strani takovih, molim pomoc!

Imam li ja pravo svoje ideje realizirati sa drugom osobom? Nemam se vremena puno natezati sa institucijama jer mi je vec puno vremena uzela osoba koja mi se sada prijeti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija