Jump to content

Davanje imena vanbračnom djetetu


niki1234

Preporučene objave

Pozdrav, 

prvi put sam na ovoj stranici i ne znam je li već ova tema bila, ali zanima me ako tko zna provjereno kako funkcionira davanje imena vanbračnom djetetu u slučaju da se roditelji ne mogu složiti? Naime, otac djeteta prvo je izjavio da bi bilo najbolje da dijete ne prizna, a kasnije tvrdi da će sve za dijete napraviti i da se ja kao majka djece "ne inatim preko djeteta" i kako će socijalni radnik biti na njegovoj strani jer ja sam studentica (a on nema stalni posao) i živim sa svojima (on također živi sa svojima i u fazi je grubih radova u stanu u kojem je bio plan da nekad živimo). Pošto sam svjesna da će vrlo vjerojatno praviti probleme, zanima me i je li može on uzimati malo dijete koje tek doji od majke, kako to ide vezano za skrbništvo? I mogu li ikako ja dati bar ime, a prezime da bude moje i njegovo? Je li postoji mogućnost da se napiše kako je otac nepoznat pa naknadno on može tražiti DNA testove utvrdivanja ocinstva? Ne znam sto mi je "najpametnije" činiti, mlada sam buduća majka pa vas molim savjete kako postupiti? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nakon višednevnog promišljanja, pod pretpodstavkom da vam se nitko nije javio u inbox, predočit ću vam zakonske odredbe (nadam se samo u informativnim mogućnostima), ukoliko se prije ne  počnete odgovorno ponašati kao budući roditelji, jer ako ovako nastavite, oba postupka (i davanje imena i utvrđivanje očinstva) će završiti u Hrvatskom zavodu za socijalni rad, zahvaljujući vašem neozbiljnom roditeljskom igrokazu:

Dana 05. 09. 2024. u 18:46, niki1234 je napisao:

I mogu li ikako ja dati bar ime, a prezime da bude moje i njegovo?

  • prema članku 3. ZAKONA O OSOBNOM IMENU (NN 118/12, 70/17) sa preskočenim nebitnim za ovu temu stavcima, procedura određivanja imena djeteta je slijedeća:

Osobno ime djeteta određuju roditelji sporazumno. Dijete može imati prezime jednog ili oba roditelja.

Ako se roditelji nisu sporazumjeli o osobnom imenu djeteta, osobno ime određuje nadležni centar za socijalnu skrb u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva jednog od roditelja.

Ako roditelji djeteta nisu djetetu odredili osobno ime u roku od 30 dana od dana rođenja djeteta, matičar koji je nadležan za upis tog djeteta u maticu rođenih dužan je o tome izvijestiti nadležni centar za socijalnu skrb (sadašnji HZSR) radi određivanja osobnog imena djeteta.

Dana 05. 09. 2024. u 18:46, niki1234 je napisao:

Je li postoji mogućnost da se napiše kako je otac nepoznat pa naknadno on može tražiti DNA testove utvrdivanja ocinstva?

 

  • utvrđivanje očinstva se provodi prema OBITELJSKOM ZAKONU, temeljem odredbi od članka 67. nadalje, na temelju kojeg se dalje postupak utvrđivanja očinstva provodi prema propisanoj zakonskoj proceduri, a koja može uključivati i sudski postupak s analizom DNA.

(1) Ako prigodom upisa djeteta u maticu rođenih nema podataka o djetetovu ocu, matičar će upoznati majku s pravom djeteta da zna tko mu je otac i s postupcima koji se mogu poduzeti radi ostvarivanja toga prava.

(2) Majka može matičaru izjaviti na zapisnik koga smatra djetetovim ocem. Ova se izjava smatra pristankom na priznanje očinstva.

(3) Ako je matičar upisao dijete u maticu rođenih bez podataka o djetetovu ocu, o tome će odmah obavijestiti Hrvatski zavod za socijalni rad  nadležan prema prebivalištu, odnosno boravištu majke i dostaviti primjerak zapisnika o majčinoj izjavi iz stavka 2. ovoga članka.

Dana 05. 09. 2024. u 18:46, niki1234 je napisao:

kako to ide vezano za skrbništvo?

Sve u svezi skrbništva (pretpodstavljam da mislite na roditeljsko skrbništvo)  je sadržano u poglavlju II. Prava djeteta i pravni odnos roditelja i djeteta Obiteljskog zakona, a ja sam izdvojila članak 104.: 

(1) Roditelji imaju pravo i dužnost ravnopravno, zajednički i sporazumno ostvarivati roditeljsku skrb.

(2) Kad roditelji trajno ne žive zajedno, dužni su ostvarivanje roditeljske skrbi sporazumno urediti planom o zajedničkoj roditeljskoj skrbi iz članka 106. ovoga Zakona.

(3) Zajedničko ostvarivanje roditeljske skrbi može biti uređeno i odlukom suda koja se temelji na sporazumu roditelja o svim bitnim pitanjima iz plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi.

(4) Roditelji su dužni prilikom zajedničkog ostvarivanja roditeljske skrbi sporna pitanja pokušati riješiti sporazumno.

Dana 05. 09. 2024. u 18:46, niki1234 je napisao:

Ne znam sto mi je "najpametnije" činiti, mlada sam buduća majka pa vas molim savjete kako postupiti? 

Tu odluku, ćete, ipak, morati sami donijeti, u svom interesu i interesu djeteta, obzirom na ne tako benigne podatke u vašem upitu u svezi manipulatorskog ponašanja vašeg partnera...

uređeno: od Van Gogh
korekcija odgovora
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija