Jump to content

Porezna prijava-pomoć


anonimno

Preporučene objave

Supruga je do 2003. godine bila obrtnik i nakon tog perioda, odnosno 2004. godine zatvorila je obrt-ugostiteljstvo. Prilikom zatvaranja obrta podmirili smo sva porezna dugovanja, ali smo upozoreni da je i sljedeće godine dužbna podnijeti poreznu prijavu (za 2004) kako bi se mogli u potpunosti uskladiti i poništiti svi dohotci i gubici za spomenuti obrt. Poreznu prijavu uredno smo podnijeli i čak je ostvarila pravo na povrat poreza. Nakon zatvaranja obrta, dio vremena bila je nezaposlena, a 2005. godine zaposlila se u poduzeću "Tifon" na određeno vrijeme, a potom je bez prekida radnog odnosa prešla u trgovačko društvo gdje je zaposlena na neodređeno vrijeme. Prilikom ovogodišnjeg podnošenja porezne prijave za prethodnu godinu, uz uplačeni porez od 1.800,00 kuna godišnje, izračunat prema PK kartici, službenica Porezne uprave procijenila je kako će supruga ostvariti povrat poreza u iznosu od 1.800,00 kuna odnosno u cijelom iznosu obzirom prebiva u općini od posebne državne skrbi III kategorije. Dobivenim privremenim poreznim rješenjem ostvarila je pravo povrata poreza u iznosu od 273,00 kune, a u rješenju joj se spominje gubitak od prijenosa od samostalne djelatnosti u iznosu od 6.800,00 kuna. Interesira me na što se odnosi taj gubitak za prijenos od samostalne djelatnosti, ima li to kakve veze sa već ugašenim obrtom ili je to neka druga stavka?

Nadalje me interesira dali ja kao osoba imam pravo na povrat poreza od kamata stambenog kredita jer sam uz svoju PK karticu u poreznu prijavu upisao i iznos uplačene kamate stambenog kredita za adapraciju stambenog prostora kojeg mi je poštom dostavila Banka. Pregledom moje porezne prijave službenica mi nije prihvatila iznos od kamata jer navodno da isto moram potkrijepriti originalnim računima za adaptaciju ali koji se ne tiču samo kupnje materijava već na istima mora biti uračunata i cijena ugradnje. Prijatelji s kojima sam komunicirao upozorili su me da u svojoj praksi to nisu doživjeli pa Vas pitam dal je službenica Porezne uprave bila u pravu ili sam na neki način oštećen njezinim neznanjem.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1.) Da biste saznali od čegas se sastoji taj gubitak zaista morate otići do referentice koja je vodila obrt prije zatvaranja a ona vam je dužna predočiti od čega se sastoji navedeno dugovanje.

2.) Što se tiče vaših kamata, zaista morate predočiti originalne račune koji moraju glasiti na vaše ime i u kojima trebaju biti stavke za materijal te ugradnju.

Da biste se uvjerili u istinitost da je službenica u pravu pročitajte Pravilnik o porezu na dohodak (NN95/05) čl. 59.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija