Jump to content

legitimiranje


anonimno

Preporučene objave

Švercam se u Zagrebu, svjesno napravim prekršaj. Dođe kontrola, imaš kartu - nemam. Dobro, uhvatili me i ja vadim 150 kuna da platim kaznu.

I problem, traži me osobnu da mi napiše kaznu. Ja sam tvrdio da nema to pravo i da izvoli naplatiti kaznu. OK, čovjek se nakon krače prepirke složio i uzeo 150 kuna za neku dodatnu kartu.

E sad je pitam, je li imao pravo da me traži osobnu nakon što sam ja izjavio da sam spreman platiti i dao lovu? Nije mi jasno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U pravilu to rade.

 

NEMAJU na to NIKAKVO pravo.

 

Može vas legitimirati samo policajac, ako odbijete pokazati legitimaciju kontrolor može pozvati policajca. Pri tome vas nema pravo zadržavati ako hoćete izaći.

 

Sve drugo je čisto nasilje i prekoračenje ovlaštenja

 

Takva situacija, naravno, ne omogućuje učinkovitu kontrolu, ali nemar onih koji to nisu sredili kako valja (i tako godinama,i desetljećima) ne može se kompenzirati nezakonitim postupanjem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Šverceru , nadam se da će Vam dobro doći slijedeće informacije :

 

Smije li kontrolor u tramvaju tražiti švercera osobnu iskaznicu?

Člankom 31. stavkom 1. Odluke o javnom gradskom prijevozu putnika (Službeni glasnik br. 11/95) propisano je da putnik za vrijeme vožnje mora imati ispravnu voznu kartu, koju je na zahtjev ovlaštene osobe prijevoznika (kontrolora) dužan predočiti radi kontrole.

Ako putnik na zahtjev kontrolora ne predoči voznu kartu radi kontrole, čini prekršaja za koji se prema članku 57. stavku 1. točke 1. navedene Odluke može izreći novčana kazna od 150,00 do 500,00 kuna za fizičke osobe.

Nadalje, temeljem članka 54. Odluke, prijevoznik je tarifom odredio da će putniku koji je zatečen u vozilu ZET-a bez putne karte ili posjeduje neispravnu putnu kartu, na mjestu događaja ili u roku od osam dana naplatiti dodatnu kartu u iznosu od 150,00 kuna, a nakon osam dana ili po opomeni 200,00 kuna.

S tim u vezi, postoji opravdan razlog da kontrolor od osobe koja ne posjeduje voznu kartu zatraži osobne podatke, kako bi se prema njoj poduzele propisane mjere.

Jednako tako, ukoliko nije u mogućnosti utvrditi osobne podatke putnika bez vozne karte, kontrolor ima opravdani razlog, propisan člankom 25. stavkom 1. točkom 10. i stavkom 2. Zakona o policiji (NN br. 129/00), zatražiti od policijskog službenika da provjeri identitet osobe koja ne posjeduje voznu kartu.

 

Smije li kondukter u vlaku tražiti osobnu iskaznicu od švercera

 

Člankom 67. stavkom 2. Zakona o sigurnosti u željezničkom prometu (NN br. 77/92) propisano je da su se na mjestima predviđenim za pristup i kretanje na željezničkom području i u vlakovima sve osobe dužne pridržavati unutarnjeg reda u željezničkom prometu.

Nadalje, člankom 68. stavkom 3. navedenog zakona, propisano je da djelatnici za provedbu unutarnjeg reda imaju pravo od osoba koja se ne pridržavaju unutarnjeg reda zatražiti na uvid osobnu iskaznicu.

Tako npr. u slučaju kada je putnik u vlaku zatečen bez vozne karte, a odbija platiti (kupiti) kartu, ovlaštena osoba prijevoznika (kondukter) može od putnika zatražiti osobne podatke, kako bi se naplata izvršila sudskim putem ili, sukladno članku 10. stavku 2. Zakona o ugovorima o prijevozu u željezničkom prometu, putnika isključiti iz daljnjeg prijevoza.

Ako nije u mogućnosti utvrditi osobne podatke putnika bez vozne karte, ovlaštena osoba prijevoznika (kondukter) ima opravdan razlog propisan člankom 25. stavkom 1. točkom 10. i stavkom 2. Zakona o policiji (NN br. 129/00) zatražiti od policijskog službenika da provjeri identitet putnika koji ne posjeduje voznu kartu.

 

Ajde bok !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To što postoji opravdan razlog kontrolora da utvrdi identitet,ne ovlašćuje ga da mu se pokaže osobna karta,nego u tom slučaju dužan je pozvati policijskog djelatnika koji je na to ovlašten.

Samo na taj način kontrolor gubi na vremenu i ne da mu se to raditi pa on traži osobnu,a građani mu je pokazuju.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"...postoji opravdan razlog da kontrolor od osobe koja ne posjeduje voznu kartu zatraži osobne podatke..."

 

"...propisano je da djelatnici za provedbu unutarnjeg reda imaju pravo od osoba koja se ne pridržavaju unutarnjeg reda zatražiti na uvid osobnu iskaznicu..."

 

 

A Zkon o osobnoj iskaznici kaze (Članak 15.): Osoba je dužna imati kod sebe osobnu iskaznicu i dati je na uvid zakonom ovlaštenim osobama.Osoba ne smije dati osobnu iskaznicu drugome da se njome služi kao svojom, niti se služiti tuđom osobnom iskaznicom kao svojom.

 

Znaci, onu mogu traziti osobnu ali im ju nnisam dužan pokazat!

 

Zamislite da ja (nisam zakonom ovlaštena osoba)zaustavim neznanaca na cesti kazem mu: "Molim vas mozeti mi dati na uvd vasu osobnu?" Da li sam prkrsio zakon? Ne.

Da li mi je neznanac duzan osobnu dati na uvid? Ne.

Da li ga mogu privesti na pooliciju? Ne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija