Jump to content

Poslodavac odbija isplatiti plaću


anonimno

Preporučene objave

prestao sam raditi u firmi i sad mi poslodavac odbija isplatiti dvije plaće za 01/07 i 20/07, kao nema novaca, nema ovo, nema ono... uglavnom klasnični izgovori, a znam pouzdano da ostali radnici primaju redovito plaće. prestao sam raditi sa sporazumnim raskidom ugobora.

Šta da radim da ga prisilim da mi isplati plaće, osim što ga mogu poslati tamo od kud je došao :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uvijek sam pobornik mirnog dogovora, ponekad je to najbrže i najbolje rješenje ako takav dogovor može zaživjeti u praksi.

 

Otiđite osobno k poslodavcu. Lijepim riječima mu objasnite da Vam je novac uistinu potreban. Ne molite svoj novac, nego ga tražite jer ste ga zaslužili. Objasnite mu lijepim riječima, prijateljskim tonom, bez nerviranja, vikanja, galame, vrijeđanja, da Vam novac zaista treba, neka Vam isplati još ovaj tjedan barem jednu plaću, a onda drugi drugu plaću, neka Vam isplati dio sada, pa dio makar za nekoliko dana ...

 

Poanta je u bilo kakvom dogovoru koji će uistinu funkcionirati za Vas. Ispunjenje dogovora vidjet ćete za nekoliko dana. Ne postupi li prema dogovoru, tada Vam je zaista svejedno - jer ako Vas "prevesla" u lijepom dogovoru, onda vjerojatno mirnim putem nećete ništa postići. Ukoliko postignete neki razuman (za Vas) dogovor, ukoliko Vaš poslodavac postupi prema istom, prije ćete doći do svog novca nego putem ovrha.

 

Ali, ako ne ide drugačije, ako ne ide mirnim putem, sorry, tada krenite redom : isplatne liste i ostalu dokumentaciju u ruke, inspekcija rada, pa zatim kod odvjetnika (možete i kod javnog bilježnika, ali ja radije biram odvjetnika), pa ovršni zahtjev temeljem vjerodostojne dokumentacije ...

 

Još nešto ... prilikom svakog razgovora nastojte imati svjedoka (Vaš prijatelj, na primjer). Ako ne ispuni dano obećanje, ponovno otiđite k njemu, na lijepi način, objasnite mu da Vam ne ostavlja izbor ukoliko Vam ne želi isplatiti novac koji Vama pripada, te da ćete biti prisiljeni tražiti svoj novac putem suda što će njemu (poslodavcu) samo napraviti niz dodatnih (nepotrebnih) troškova. Možda se opameti ... tko zna ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gaiusl,

 

to ste zaista lijepo sročili, al mislim da ovako nešto funkcionira u idealnim uvjetima, a ja sam pojam za tako nešto u ovoj državi odavno izgubio. No da ne skrečem sa teme, htjeo bi reči za sebe da sam mirna i staložena osoba, taktična i nikad se ne zaletavam, tako da sam takav i bio u komunikaciji sa poslodavcem, a što se tiče njega mogu ga ukratko opisati kao osobu koja svoje greške prebacuje stalno na druge. Naravno, da je bio korektan u razgovorima sa mnom ja bih i čekao još koji mjesec, a i nisu neki ogromni novci, al u pitanju je jednostavno princip. I moji novci, koje sam ja zaradio, radeči po 10 - 12 sati na dan i dobivao plaću (2500,00kn) sa zakašnjenjem od 5-6 mjeseci. I zato sam otišao iz firme, u kojoj nije važno koliko si sposoban, nego koliko si simpatičan. Ahh, skrenuo sam sa teme previše, al shvatit če me oni koji su se našli u mojoj koži, koži običnog radnika, bez ikakvih prava. Rezime svega mi je jasan, sutra zovem inspekciju rada, i hvala na brzim odgovorima.

 

Lijep pozdrav svima Ž

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mogu Vas razumjeti u cijelosti. Odluka je Vaša, Vi najbolje znate situaciju i okolnosti, ali ako je tako kako mislite, tada je najpametnije pokrenuti ovršni postupak bez daljnjeg odgađanja. Ne očekujte baš previše od inspekcije rada. Za ovo zadnje pogledajte si malo stare komentare i odgovore ljudi koji su bili na inspekciji rada.

 

Još uvijek stoji prijedlog da prije sutrašnjeg odlaska na inspekciju rada i/ili kod bilježnika/ili odvjetnika/ prvo nazovete svog "fenomenalnog" poslodavca, da ga jednostavno još jednom pitate otvoreno, hoće li Vam danas sjesti plaća ... iako sad po Vašem odgovoru već vidim što će Vam reći : "daj se strpi, imamo problema ...". Imat će on uvijek problema ako Vam tako odgovori, ali Vi mu ne smijete nipošto i ni na koji način prijetiti ili ga vrijeđati ....

 

Osobno mislim, ako mu date do znanja da Vam ne preostaje drugo osim suda, ... možda se "spameti". Osim ako je glup. U tom slučaju odvjetnik će zadovoljno trljati ruke, troškove postupka snosit će taj bajni poslodavac ... a za odvjetnika i sud to je "čist" slučaj (u Vašu korist).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Molim vas da mi pomognete, a ukratko ću opisati situaciju.Evo ovako,počeo sam raditi prije 2 i pol mjeseca,imao odlične rezultate i šef predloži da idemo otvoriti (iz Osijeka) poslovnicu u Zagrebu.Dođemo u Zagreb i iznajmimo stan pola firma pola ja (ugovor o najmu je sklopila firma, a ja i djevojka smo navedeni kao korisnici).Nakon što je trebalo malo vremena da se stvari ovdje poslože (15 dana) nastali su problemi,šef se ne javlja na telefon!!!! nema ga,kao bolestan je,nema novaca, ja moram platiti režije (150eura),stan (550eura) i nedobijem plaću.I kao da sve to nije dovoljno još mi šef neda papire.Što mi je činiti?Suma sumarum, pokrio sam dug od firme,zadužio se,nisam dobio plaću i po vrh svega ostao bez papira i ispao kiriv . :-o E da, bio sam prijavljen na neodređeno i dobio otkaz bez da sam nešto potpisao (jel to moguće?I ako nije gdje da to provjerim?).Možete mi poslati i mail na dbalas@inet.hr

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

zaposlila sam se u poduzeću 11.5.2007.tjekom prvih dva tjedna sve je bilo u redu.nakon toga,šef se počeo čudno ponašati.htio me dirati,govorio mi je svakakve perverzarije,itd..saznala sam da je spavao sa tajnicom koja je radila prije mene,te shvatila da on to isto očekuje i od mene.ja na to,naravno,nikada nebi pristala,te sam 21.06. pokušala dati otkaz.šef mi je rekao da nemoram više raditi,a da će me zvati kada mi papiri za otkaz budu gotovi.danas je 4.7.i on se i dalje ne javlja.kada ga ja nazovem,kaže mi da će mi se javiti za par dana,jer još papiri nisu gotovi,i tako svaki put.uz to sve,ja od poduzeća nisam dobila niti jedne kune plaće(iako sam radila više od mjesec dana),niti su mi plačeni doprinosi(mirovinsko/zdravstveno),te uopče nisam dobila zdravstvenu knjižicu.prijavljena sam na neodređeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija