Jump to content

parking - zastara i jos par pitanja


anonimno

Preporučene objave

Pravna osoba ne plati parking i dodje ovrha od j.b. radi neplacenih ugovornih kazni. S obzirom da je u pitanju gradski parking i pristupanje opcim uvjetima gdje korisnki parkiranjem zakljucuje ugovor o parkiranju, a sto je zapravo ugovor o usluzi, pa evo pitanja: Moze li se primjeniti zastarni rok od tri (3) godine u smislu cl. 374. starog ZOO-a, tj. 228. novog ZOO-a?

Je li u ovom slucaju nadlezan Trgovacki sud?

Moze li se upce traziti nalpata ugovorne kazne kada je u pitanju novcana obveza:placanje parkiranja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za zastaru nisam bas sigurna, mislim ipak da je u pitanju opći zastarni rok od 5 godina, jer se spomenute odredbe odnose na međusobne tražbine iz ugovora o prometu robe i usluga.

Sto se tice nadleznosti, mislim da je nadlezan opcinski sud, jer nije u pitanju spor koji bi proizasao iz ugovora kojem je predmet obveze u svezi gospodarske djelatnosti oba ugovaratelja. U ZPP-u ima sudske prakse po tom pitanju.

I sada najzanimljivije, ako je ugovorna kazna odredjena radi neplacanja naknade za parkiranje, ta odredba je nistava jer je protivna kogentnim propisima, konkretno prema odredbama ZOO-a ugovorna kazna ne moze biti ugovorena za novcane obveze (stari ZOO čl. 270, novi čl. 350.)

Opcenito, u odlukama jedinica lokalne samouprave o naplati parkiranja na javnim povrsinama uvijek se nadje propust, samo treba pazljivo procitati takvu odluku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija