Jump to content

suvlasnički dogovor


anonimno

Preporučene objave

MOLIM POMOĆ

 

Kupio sam stan koji je etažiran, mađutim okućnica je zajedničko nedjeljivo vlasništvo. jedan od suvlasnika (u prizemlju) prisvojio je cjelokupnu okućnicu (ima je u posjedu). U razgovoru s njim nisam ništa postigao jer kaže da ima ugovor sa suvlasnicima da je cjelokupna okućnica njegova, ne želi nam pokazati akt već će ga pokazati sudu.

 

Moja obitelj i ja bismo to osporili.

zanima me imam li pravnog uporišta za pokretanje spora

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nekretninu sačinjava čest. zem i sve što je sa njom trajno spojeno. Dakle, ako ste kupili stan i ako ste ga uknjižili, jer ste ga etažirali, tada suvlasnička zajednica više ne postoji. Postoje samo zajednički djelovi koji su nedjeljivi. Zemljište oko kuće, ako imate dokument, da ono služi za redovitu uporabu zgrade, može se podjeliti tako da kod etažiranja pripadajući dio okućnice bude sporedni dio vašega stana. To je trebalo riješiti kod etažiranja, ali ni sada nije kasno, ali treba na tome raditi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim pojašnjenje

 

Kuća je etažirana 1992 po starom zakonu, tj etažirani su stanovi a okućnica se vodi kao zajedničko nedjeljivo vlasnoštvo, (tako stoji u etažnom elaboratu). Investitor (stanuje u prizemlju) 2002 g. prodaje stan trećoj osobi zajedno s idealnim dijelom zajedničkih dijelova. Nakon tog sklapa suvlasnički dogovor tj. međuvlasnički ugovor o korištenju cijelokupne okućnice. Moja obitelj 2006 kupuje stan uknjižujemo se kao vlasnici, mađutim ne možemo do 100-injak kvadrat okućnice, a i auto moramo parkirati na ulici

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odite u gruntovnicu i pogledajte da li je taj vaš susjed i uknjižio tako kako tvrdi. Čisto sumnjam da je to mogao. Pa prema tome ako i ima takav međuvlasnički ugovor on je ne provediv i možete ga oboriti. ako ne smijete parkirati onda po toj logici ne biste smjeli niti ulaziti pješice u kuću jer si je on prisvojio 100 % parcele

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bilo bi poželjno, da se komentara ostave svi oni koji misle da znaju, a neznaju. UGOVOR je pravni posao, koji se može razvrgnuti samo dogovorom supotpisnika,naravno mako je takav ugovor na zakonu zasnovan. Ako pak taj ugovor nije u sudu proveden, to znači da postoji vanknjižno vlasništvo, koje se u svakomtrenutku može provesti u zemljišnim knjigama uz priloženje potrebne dokumentacije. Važno je naglasiti, da svaka samostalna stambena cjelina mora imati ulaz sa javno-prometne površine ili preko zajedničkih djelova nekretnine, koju nije moguće, a zbog moguće postojećih PUP-pva, rasparcelirati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija