Jump to content

Prometna nezgoda sa smrtnom posljedicom


anonimno

Preporučene objave

Zanima me tko je kriv za slijedeće. Nedavno se dogodila teška prometna nesreća na način da se motociklist, ne mogavši svladati manji zavoj, nastavio kretati po suprotnom prometnom traku. Došlo je do sraza sa vozilom koje se kretalo svojim prometnm trakom. Medjutim, motociklst je uddario u navedeno vozilo, došlo je do sraza i požara i nesredni mladić na motociklu je preminuo od teških ozljeda što od požara, a i udarca glavom.

U vozilu o koje je udario, vozač je nepropisno držao plastični spremnik benzina, kojeg je koristio kao svoju inovaciju jer je njegov rezervar goriva bio probušen i na taj način je unutar kabine motor uzimao gorivo. Kada je požar buknuo, u vozilu je bio i suvozač te je nažalost teško stradao zadobivši pritom teške tjelesne ozljede u vidu teških opekotina po cijelom tijelu. Vozača vozila se takodjer zateklo da je upravljao vozilom bez vozačke dozvole, a i vozilo nije bilo tehnički ispravno, i bez osiguranja. Vozač nije zadobio ozljede, i priveden je istražnom sucu, te se nalazi u jednomjesečnom pritvoru.

Što se ovdje stavlja na teret vozaču osobnog vozila?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najvjerojatnije se radi o kaznenom djelu dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl 263. st.4. u svezi s čl 271.st.4 Kaznenog zakona.

 

Bit će zanimljivo vidjeti ishod ovog slučaja jer je splet okolnosti takav, da će vjerojatno završiti u nekoj knjizi s praksom ili u praksi Vrhovnog suda

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vozač osobnog vozila je višestruko prekršajno osudjivana osoba, vrlo često pod utjecajem alkohola upravljao vozilom. Splet okolnosti je taj da je zapravo pitanje, da li je vozač motocikla kriv za svoju smrt - vjerojatno će vještačenje, obdukcija i ostale radnje pokazati uzrok smrti. No, sigurno je da je došlo do požara - bolje reći, eksplozije, i nesretni motociklist je umro od teških ozljeda, izmedju ostalih, i od opeklina, kojih bi se moglo pripisati požaru zbog nepropisnog uskladištenja goriva u vozilu. Suvozač je u vrlo teškom stanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vještaci će imati posla za utvrditi okolnosti nastanka nezgode, uzroke smrti, požara i slično.

 

Po onome što ste opisali, moguće je da se vozač bude teretio samo zbog suvozača. Naravno, sve će to ovisiti o nalazu vještaka, utvrđenoj dinamici nastanka prometne nezgode i požara (eksplozije), kao i uzročno-posljedična povezanost smrti motocikliste s eksplozijom. Ako te povezanosti nema, vozač auta se neće teretiti za smrt motocikliste, ali ostaje (realna) mogućnost krivnje za suvozača

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko se dokaže krivnja vozaču osobnog vozila za teške tjelesne ozljede suvozača, a oslobodi ga se krivnje za smrt vozača motocikla, o kakvog kazni se može govoriti?

Napominjem, vozač osobnog vozila do sada je jako često prekršajno kažnjavana osoba i recidivist je činjenju prometnih prekršaja u smislu voženje bez vozačke dozvole, u alkoholiziranom stanju, problematičan.

Da li prekršajna dosadašnja kažnjavanost ima utjecaja pri odmjeravanju kazne za ovo kazneno djelo /za suvozačeve teške tjelesne/.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ga se oslobodi za smrt motocikliste, a osudi za smrt suvozača, onda prekršajna kažnjavanost i oduzimanja vozačke dozvole ne moraju imati negativan utjecaj na njegovu kaznu , iako to mogu, pokazujući da je osoba nemarna, da ne brijne o sigurnosti drugih, poštivanju proipisa i slično. Sud vrlo rijetko pribavlja podatke o prekršajnoj kažnjavanosti okrivljenika i sumnjam da će takve dokaze pribaviti iako smatram da bi se takvi podaci uvijek trebali pribavljati.

 

Odgovor za kaznu : čl. 271.

(3) Ako je kaznenim djelom iz članka 263. stavka 4., članka 264. stavka 2., članka 265. stavka 3., članka 266. stavka 2. ovoga Zakona prouzročena teška tjelesna ozljeda neke osobe ili imovinska šteta velikih razmjera,počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

 

Malo je podataka da bi se ocijenila moguća kazna. Dali je okrivljeni kontaktirao oštećenog, pokušao pomoći, ispričao se, posjećivao ga, da li je inače neoprezan (ovdje bi se česte vožnje u alkoholiziranom stanju mogle tumačiti kao otegotne, ali sumnjam da će sud ići toliko daleko), da li je zaposlen, uzdržava nekog, da li je iamo uvjete da bude "normalan" građanin, kakva je težina ozljeda, (ako će ostati teški invalid zatvor je vrlo, vrlo moguć)..........

Dakle puno stvari treba uzeti u obzir pa je teško govoriti o kazni

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija