Jump to content

HITNO! Molim Vas za savjet!


anonimno

Preporučene objave

Molim Vas za savjet!

 

 

Majka mi je umrla 04.03.1998. godine, te sam naslijedila njenu penziju. Redovno sam završila osnovno, srednje i visokoškolsko obrazovanje. Diplomirala sam dana 09.11.2006. godine, a diplomu dobila 01.03.2007. godine. U tom periodu niko od od zaposlenih iz PIO/MIO nije me obavijestio o potrebi otkazivanja penzije, te sam "na svoju ruku" učinila isto 03.03.2007. godine. Službenica u PIO/MIO mi je na upit da li trebam da vratim primljene penzije odgovorila negativno, rekavši da će sve biti u redu i da neće biti nikakvih problema. Pa i pored toga što sam 03.03.2007.god. otkazala penziju primila sam još jednu penziju 31.03.2007. za protekli mjesec. U Birou za zapošljavanje mi je rečeno da imam pravo tri mjeseca zdravstvenog osiguranja od PIO/MIO, te sam zdravstveno osiguranje promijenila u januaru 2007., a da bih učinila isto morala sam se javiti u PIO/MIO gdje su izvršili otkazivanje zdravstvenog osiguranja, ali me opet niko nije uputio na otkazivanje penzije.

 

Dana 21.05.2007.godine sam od FEDERALNOG ZAVODA ZA PIO/MIO MOSTAR -Kantonalna administrativna služba u Zenici- primila poziv za vansudsko poravnanje radi likvidature penzije. Naime, ova ustanova me obavezuje da u roku od 8 dana dođem u Filijalu u Zenici i dogovorim se oko povrata novca u iznosu od 957,78 KM, za period od 09.11. 2006. do 31.03.2007.godine.

Mene interesuje sljedeće:

1. Da li postoji mogućnost da uložim žalbu na ovu odluku, jer je kao fizičko lice nisam bila upoznata sa procedurom otkazivanja penzije?

2. Da li postoji službenik u PIO/MIO zadužen za praćenje ovakvih slučajeva koji bi kontrolisao na vrijeme slučajeve kao što je moj ( završetak redovnog školovanja)?

 

Želim napomenuti i to da je otac penzioner, brat nezaposleno lice na birou, a ja volontiram u školi, gdje dobivam samo topli obrok 5KM po radnom danu. Dakle ukupna mjesečna primanja nam iznose 350KM, te stoga nismo u mogućnosti da vratimo novac.

 

Molim Vas da mi odgovorite što je moguće prije, jer nam vrijeme ističe!

Unaprijed zahvaljujem

 

S poštovanjem

Maja Radovanović

:-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija