Jump to content

tužba nakladnika i novinara

Preporučene objave

objavljeno:

moja obitelj je pretrpjela šok nakon objave članka u novinama s potpuno pogrešno intoniranim i naslovom i činjenicama. iz cijeloga članka, kao što sam već rekao i iz samoga naslova, razvidno je da je urednik zajedno s novinarom nastojao u potpunosti diskreditirati i ocrniti moju obitelj. jasno mi je da objavom tog članka ima štofa za tužbu za klevetu, uvredu i povredu časti.

savjetujući se s prijateljima i u potrazi za dobrim odvjetnikom svi govore kako je tužba protiv novina trošak koji nikome neće donijeti satisfakciju, već unaprijed izgubljen proces.

molim za savjet

odgovoreno:

zašto bi bio gubitak vremena, ako ima osnova treba tužiti, na koncu novine imaju i fond za takve stvari, e sad pitanje je što je točno napisano i mogu li novine dokazati da je to istina ili su imali opravdani razlog vjerovati da je to istina.

odgovoreno:

radi se o tome da se novinar najavio s namjerom da napiše izvješće, a od izvješća je nastao komentar sa osnova činjenica koje su odgovarale da se moja obitelj prikaže u javnosti u najlošijem svjetlu. sve ostalo što je izjavljeno a što nije išlo u prilog uređivačkoj politici nije navedeno (naravno). članak je također objavljen bez autorizacije iako je obitelj zamolila novinara da to napravi. članak je supotpisao urednik koji nije kontaktirao s nijednim članom obitelji.

odgovoreno:

Za tužbu je bitno samo da se radi o iznošenju neisitina, a da je pri tom to naštetilo vašoj časti ili ugledu. Dakle ako je on iznio nešto što je istinito, a da pri tom nije iznio i nešto zbog čega ste vi bolja osoba, to još uvijek nije kleveta.

Dakle jedino neistine ulaze u obzir, ali pri tom treba računati da novinari po kaznenom zakonu mogu objavljivati svašta ako dokažu da su imali razloga vjerovati u istinitost objavljenog.

Drugim riječima novinari stvarno jesu zaštićeni, ali to ne znači da ne mogu odgovarati.

Inače mogli ste tražiti ispravak objavljenog po Zakonu o javnom informiranju (mislim da se tako zove zakon) i oni su bili dužni to objaviti ako su vaše tvrdnje utemeljene

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija