Jump to content

Kronična bolest djeteta i životni uvjeti


vava

Preporučene objave

Živimo u muževoj kući koja je u suvlasništvu s njegovom mamom. Ona živi s nama.

Ja sam se uselila 2002.g. nakon vjenčanja i do tada nisam imala uvida u stanje kuće niti sam na bilo koji način upozorena na loše stanje (vlaga) jer je 2001.godine napravljena adaptacija donjeg djela kuće.

Imamo sina koji od 14-og mjeseca života pati od bronhitisa, te mu je u 4-toj godini života dijagnosticirana astma. Kada sam dobila uvid u loše stanje kuće, poduzela sam sve mjere poboljšanja uvjete i higijene, kako bi donekle ublažila djetetove zdravstvene tegobe, ali nažalost zbog hipersenzibilizacije njegovih dišnih puteva na vlagu u kući, daljnji napadi nisu se mogli spriječiti i djete je završilo na Srebrnjaku s dijagnozom astme i trajnom terapijom. Svi pokušaji da muža uvjerim da su loši životni uvjeti razlog djetetove bolesti nisu dali rezultate jer on izričito ne želi promjenti mjesto stanovanja niti života. Napominjem da sam u vrremenu nakon vjenčanja svojim primanjima sudjelovala u otplati dijela kredita koji je muž digao za adptaciju tog dijela kuće u kojem živimo.

S obzirom na to da nema nade u promjenu mjesta stanovanja, jer muž to ne želi, a ja kao majka 4-godiešnjeg kronično bolesnog djeteta nemam nikakva prava ni olakšice, zanima me što mogu pravno učiniti po tom pitanju ? Može vam se činiti blesavo pitanje, ali sigurno netko ima savjet.

Istovremeno, moja mama sama u stanu od 85 m2, koji je u otkupu. U vremenu prije vjenčanja sudjelovala sam svojim primanjima u otplati rata za otkup stana. Nakon udaje, kad sam uvidjela da životni uvjeti narušavaju zdravlje mog sina, pokušala sam pregovarati s mamom o nekom rješenju, recimo kupnje 2 manja stana, što je ona izričito odbila zbog "društveno neprihvatljive" lokacije ponuđenog zamjenskog stana.

Trenutno, s obzirom na narušene odnose s mamom, pokušava me lišiti bilo kakvog prava na nasljedstvo stana. Imam li ja tu kakva prava s obzirom da sam duže vrijeme financijski sudjelovala u otkupu stana ?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Draga Vava !

 

Svojom borbom za zdravlje sina zaslužujete svekolike pohvale i čestitke .

 

I u Vašem slučaju pokazala se sva ljepota majčinstva , te uzvišenost najljepše i najtoplije riječi u svemiru : MAMA .

 

Više ne spominjete problem o kojem ste pisali 20.10.2006. pod nazivom:"Što protiv muža alkoholičara?" , pa se iskreno nadam da je to gotova priča sa sretnim završetkom.

 

U daljnjem promišljanju pokušat ću kroz nekoliko točaka dati pokoji prijedlog , savjet i dobronamjernu kritiku.

 

Napisaste:"Kada sam dobila uvid u loše stanje kuće, poduzela sam sve mjere poboljšanja uvjete i higijene, kako bi donekle ublažila djetetove zdravstvene tegobe, ali nažalost zbog hipersenzibilizacije njegovih dišnih puteva na vlagu u kući, daljnji napadi nisu se mogli spriječiti i djete je završilo na Srebrnjaku s dijagnozom astme i trajnom terapijom.

 

1.Odmah na početku moram Vas ohrabriti činjenicom da često astma potpuno nestane u pubertetu , a to potvrđuje i moje ozdravljenje.

Živjeli smo u vlažnom stanu , pa je i kod mene to bio osnovni uzrok bolesti . Zbog slabog imovnog stanja roditelji mi nisu mogli osigurati bolje životne uvjete .

Da bih što manje bio u stanu tata mi je napravio stol za ping pong ,pa sam po cijele dane visio na njemu.

Svaki vikend vodili su me na planinarenje , a svako ljeto su mi osigurali minimalno mjesec dana boravka na moru.

Svakodnevno su me obasipali ljubavlju , jer je toga u našem domu bilo u izobilju.

Sve nabrojeno je sigurno pripomoglo pobjedi nad astmom , pa stoga isto preporučam i Vama .

 

2. Astmatičari su vrlo osjetljivi na emocionalni stres .

 

Zato se nikada pred sinom ne svađajte s mužem .

Ne dozvolite da se Vaši problemi prelamaju preko njegovih nejakih pleća , jer on podjednako voli oba roditelja.

Zaštitite ga svojom ljubavlju , posvetite mu maksimalnu pažnju i ni na koji način ga ne uvlačite u bračne probleme.

 

3. Dim od cigarete je smrtni neprijatelj djece , a naročito njihovih malih i osjetljivih pluća .

 

Nadam se da ga čuvate od zadimljenih prostora i da nitko ne #### u njegovoj blizini.

 

4. Postoje čajevi i medni pripravci za smanjenje astmatičarskih tegoba pa sam slobodan preporučiti knjigu: Prirodno liječenje biljem , koju je napisao Nikola Gelenčir.

 

Preporučam Vam da posjetite internetske stranice

Udruge kronično bolesnog djetete :

"Zajedno do zdravlja".

 

 

Napisaste:"Svi pokušaji da muža uvjerim da su loši životni uvjeti razlog djetetove bolesti nisu dali rezultate jer on izričito ne želi promjenti mjesto stanovanja niti života.

Istovremeno, moja mama sama u stanu od 85 m2, koji je u otkupu. U vremenu prije vjenčanja sudjelovala sam svojim primanjima u otplati rata za otkup stana. Nakon udaje, kad sam uvidjela da životni uvjeti narušavaju zdravlje mog sina, pokušala sam pregovarati s mamom o nekom rješenju, recimo kupnje 2 manja stana, što je ona izričito odbila zbog "društveno neprihvatljive" lokacije ponuđenog zamjenskog stana."

 

5.Moje je mišljenje da su zdrava djeca najveće bogatstvo ljudskog roda .

Ako na jednu stranu apotekarske "vage životnih problema " prvo stavimo bolesno dijete , a potom na drugu stranu sve ostale ljudske probleme vaga će se jedva pomaknuti.

 

Neshvatljivo mi je ponašanje vašeg muža i vaše mame , te njihova bijedna opravdanja zbog kojih ne žele poboljšati životne uvjete svome sinu , unuku , a sa ciljem njegova ozdravljenja .

 

Zar to dvoje ima srce od kamena ili nikada nisu vidjeli astmatski napadaj kod kojeg se djete bori za svaki udisaj zraka , strahovito kašlje , usnice i prsti mu poplave....

Zar im nije jasno da je tijek zbivanja u napadaju astme vrlo raznolik, ponekad vrlo brz, pa u nekoliko minuta može bolesnika dovesti u pogibeljno stanje .

 

Možda postoji objašnjenje njihovog nehumanog ponašanja , a to je kod njega alkohol koji mu je popio mozak , a kod nje možebitna komplikacija u svezi menopauze , nadam se kratkotrajna.

Klimakterij i pubertet nisu bolesti no ponekad se ne zna da li je teže ljudima koji su u njima ili onima koji žive

s takvima .

 

6. Ne pišete u kakvim ste odnosima sa njegovom mamom i kakav ona ima utjecaj na njega.

Možda bi preko nje mogli doći do željenog cilja .

 

7. Možda bi efikasna bila šok terapija .

 

Uzmete sina i vrećicu sa stvarima , pa pokucate mami na vrata . To bi je šokiralo i siguran sam da bi Vam širom otvorila vrata.

Na žalost to bi bio šok i za djete jer bi mu falio tata , ali kaj će mu tata koji nije spreman za njegovo zdravlje i život dati ,

 

To bi i muža moglo dobro zdrmati , pa mu se vrati pamet te spozna da je život bez Vas dvoje totalna praznina i koma.

 

8.Možda se pitate zbog čega vam na ovu objavu jakog naslova:"Kronična bolest djeteta i životni uvjeti", do sada nije nitko odgovorio , pa čak niti oni koji su se odazvali vašem pozivu za pomoć prošle godine .

 

Elementarna kultura i pristojnost nalaže nam da se zahvalimo ako nam netko pomogne .

Na prošlogodišnju objavu ste dobili prekrasne odgovore pune suosjećanja , podrške , prijedloga i dobrih želja ali ste se zaboravili zahvaliti.

Opravdava Vas teška situacija u kojoj se nalazite , pa se ja svima njima najljepše zahvaljujem u Vaše ime , te posebno pozdravljam Iana2 i Dsemovca te im čestitam na dobrom izboru između pakla alkoholizma i raja obitelji.

 

Na žalost na ostala pravna pitanja ne znam odgovor , pa se nadam da će se o njima očitovati neka dobra pravnička duša .

 

 

Vama i Vašim najdražima želim odlično zdravlje i brzo rješavanje svih problema !

 

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija