Jump to content

Potraživnja od pričuve


anonimno

Preporučene objave

Otac nije plačao pričuvu. nakon Njegove smrti sin nasleđuje ostavinskom raspravom stan.Nije bio jedini vlasnik ukupne ostavine,ali su sestre i majka ustupili stan sinu,te ga on nasljeđuje u cijelosti.

prvo pitanje:Odgovaraju li u ovom slučaju nasljednici solidarni za dugove(dug pričuve nije bio predmet ostavinske rasprave)

Stan je kasnije prodan.Kupoprodajnim ugovorom nije utvrđeno da potraživanja od pričuve prelaze na novog vlasnika

Stambeni fond tuži samo nasljednika stana za potraživanja.

2pitanje:Da li kupnjom stana neuplaćena potraživanja prelaze ipak na novog vlasnika stanana?

alibi zbog neplaćanja pričuve:susjedi posijekli stabla koje je pokojni otac zasadio ,te iz protesta nije htio plaćati pričuvu)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ugovorom o kupoprodaji stana obveza plaćanja doprinosa za zajedničku pričuvu prelazi na kupca, ali za ubuduće, ne za već dospjele obveze plaćanja osim ako se stranke ugovora o kupoprodaji nisu tako izričito sporazumjele. Kako pretpostavljam da nisu, to je vaš otac, tj.njegov nasljednik legitimiran da bude tužen. O pričuvi nije bilo riječi na ostavinskoj raspravi jer je to akcesorna obveza čija prava sudbina prati sudbinu glavne stvari, tj. stana. Međutim, za pričuvu je relativno kratak rok zastare, Načelno, za povremena potraživanja zastarni rok je tri godine, ali bi se vrlo lako mogla braniti teza da pričuva spada pod pravila o jednogodišnjem roku zastare jer u to spadaju komunalni doprinosi, za plin, vodu, struju i sl, a smatra se da zakon nije taksativno naveo sve slučajeve, nego da nabraja samo primjera radi. Pričuva je po prirodi stvari ista kao i gore naqvedeni doprinosi pa provjerite nisu li u zastari.tj koje je vrijem proteklo od dospjelosti plaćanja pričuve do podnošenja tužbe. No u svakom slučaju, tužiti mrtvu osobu ne mogu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prihvatom nasljedstva prihvatili ste i dugove svoga oca, majka i sestra su se odrekle nasljedstva u vašu korist te ne odgovaraju ni za dugove, ponajmanje ne solidarno (solidarno znači da se vjerovnik može naplatiti u cijelosti od bilo kojega dužnika, a onda se oni međusobno raskusuravaju naknadno) već u svome razmjernom dijelu da su se prihvatile, a nisu.Novi vlasnik nema ništa s dugovanjima vašeg oca budući to niste ni ugovorili, posječena stabla nemaju nikakve veze s time i nisu razlog za neplaćanje pričuve.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na stručnom odogovru.Znam da posiječena stabla nemaju zakonske osnove za neplačanje pričuve.To je više bio ljudski revolt,protest protiv moralne nepravde.

čitao sam nešto u zakonu o nasljedstvu-razliku između odricanja-kada se osoba u potpunosti odriče nasljestva,i prihvačanja i ustupanja ostavine ,u ovom slučaju u nekom drugom dijelu ostavine.Dakle ostali nasljednici se nisu odrekli nasljestva,samo su ga rasporedili između sebe.Zar se ne može dug smatrati dugom bez obzira kako on nastao,kartaški dug ,pozajmica neplaćanje nečega,i sl?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija