Jump to content

zakonske obveze i prava biološkog oca


trut

Preporučene objave

pozdrav svima, danas sam se registrirao na ovaj forum ... zbog odredjenih okolnosti .... zelim doci do sto vise informacija vezanih uz naslov teme, naravno surfam po netu i trazim linkove ali ako vec netko ima neke korisne linkove vezane uz naslov teme bio bi zahvalan da ih post-a u temu

 

kao prvo zanima me sve o utvrđivanju očinstva .. pa dalje sve što slijedi ako se očinstvo utvrdi ...

 

unaprijed hvala :thumbs:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala, to sam vec procitao ... to je zapravo jedino sto sam nasao do sada ... mada mi se bas ne svidja jer koliko sam shvatio to se odnosi na bracne zajednice ili vanbracne zajednice (najmanje tri godine)

 

.... u mom slucaju radi se o (trenutno) mogucoj trudnoci van veze :sex: .. dakle .... moglo bi se reci da mi je "pobjeglo" .... :couple:

 

... ukratko nije najidelnija situacija no sta je tu je ... osim linkova moze li mi netko reci gdje da se obratim za informaciju vise .. moje zanimanje = student .. :badidea:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

.. kao prvo jos neznam jesam li tata ... ali pripremam se na taj nacin da je to tako .. to mi je bolja solucija nego bi tpasivan u svemu tome ..

 

.. ne shvacam kako uopce mogu zbrisat .. ako sam tata .. tata sa .. nemrem to promjeniti ..

 

.. ukratko nij eda sam planirao i zelio biti roditelj .. sigurno ne jos nekoliko godina zbog puno razloga .. no takoje kako je ....

 

... ukratko .. nadam se da ce se sve to rijesiti bez suda i tome slicnoga .. oba dvoje smo studenti .. ali .. kako da kazem .. nije da bas vjerujem u mogucnost rjesavanja nekih pitanja i opcenito planiranja buducnosti nravno sve u smislu odgoja djeteta ... zato me zanima sto vise s pravne srane .. kao prvo moje obveze kao roditelja ..

 

.. trenutno se ona ponasa prema meni kao prema donatoru sperme .. sto mozete zamisliti kako je .. sto sam procitao u zakonu ... sve je u korist majke .. i naravno djeteta .. sto je ok .. ali ... sta je sa ravnopravnosti spolova i tome slicno .. imam li ja kakva prava .. koja su .... i tome slicno ..

 

.. recimo studirat cujos dvije godine najmanje .. djete bi se trebalo roditi cca za 6mj. dakle godinu i pol necu imati prihoda i tome slicno ... roditelji ce pmoci i td. zajedno necemo zivjeti ... razmisljam o buducnosti na nekoliko godina .. buduca majka je takva kakva je .. iskljucuje me iz svega .. neznam nista sta planira ... ukratko .. jedino u sto mogu biti siguran je zakon na sta se mogu pozvati i traziti neka svoja prava .. van suda pa ako treba onda i preko suda ...

 

.. svaki savjet/iskustvo je dobrodoslo .. jos jednom hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čini mi se da te muče financije...

 

Članak 226.

 

Otac izvanbračnog djeteta dužan je uzdržavati djetetovu majku godinu dana od rođenja djeteta ako ona skrbi o djetetu, a nema dovoljno sredstava za život.

 

Članak 216.

 

Ako roditelj ne uzdržava dijete, baka i djed po tom roditelju dužni su ga uzdržavati prema odredbama članka 210. i 211. ovoga Zakona.

 

I plus sve ono što ti kao otac želiš, ako želiš (bilo bi lijepo kad bi poželio...), viđati dijete, družiti se s njim, sudjelovati itd itd.............

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da ozbiljnost me jedino i zanima ... imam 27 godina .. i zanimljivo je sve to postavljeno .. vrlo zanimljivo .. dakle moji roditelji moraju nju uzdrzavati godinu dana :-? ... + naravno dijete prekrasno ... s time da moram dat 6000kn da uopce znam jesam li ja otac .. jos bolje ... :-( ... dobro a kakvu ulogu u svemu tome imaju njezini roditelji?!

 

... to stvarno ne razumijem kako se otac stavlja u poziciju da bude skrbnik majci (isto 27godina) svoga djeteta :-? .. mislim na glas .. nemojte sto zamjeriti ... :-?

 

e sada pitanja;

-imam li ja ikakva prava, iako se jos nemoze potvrditi ocinstvo, prije rodjenja djeteta na informacije o zdravlju majke i nerodjenog djeteta ..

-imam li kakve obveze prema buducoj majci prije rodjenja djeteta ... i td.

-postoji likakva socijalna sluzba kojoj se mogu obratiti .. i tome slicno .. informacije i ostalo ...

 

......

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 60.

Priznanje očinstva začetog a još nerođenog djeteta, proizvodi pravni učinak ako se dijete rodi živo.

btw: Članak 61.

(1) Za upis priznanja očinstva potreban je pristanak djetetove majke.

..i tko kaže da uopće da će to majka htjeti kad rodi?

 

No, ako nisi siguran da si uopće otac djeteta, a naročito ako se radi o nečem jednodnevnom, obrati pozornost na:

 

Članak 58.

(1) Priznanje majčinstva i očinstva je neopozivo.

 

jer ako dođeš do drugih saznanja morat ćeš:

Članak 82.

(1) Muškarac koji je priznao očinstvo, a kasnije sazna za činjenicu koja isključuje njegovo očinstvo, može tužbom osporavati svoje očinstvo u roku od šest mjeseci od dana saznanja za tu činjenicu, ali najkasnije do navršene sedme godine života djeteta.

 

A ako se dokaže očinstvo koje ne priznaješ, slijedi ti sve po redu što si dužan a i imaš pravo kao otac djeteta.

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ok .. procital sam obiteljski zakon .. poznato mi je sve iz njega ..

 

.. dakle nema tu nista vise .. eeeh tizakoni ...

 

.. mogu li onda izvuci iz svega toga zakljucak da dok god nisam sluzbeno otac nemam nikakva prava ...

 

.. dakle cekam rodjenje djeteta ...

 

pitanje;

moze li se majka ili otac protiviti DNK-a potvrdi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hajde, što sad... ako si zaista napravio dijete, pokušaj se fokusirati na to što zapravo želiš, možeš li se naći i prepoznati u ulozi oca i prema tome orjentiraj svoje akcije. I pri tom budi svjesan da će dijete postojati, pa želio ga ti i planirao ili ne. I onda ćeš znati što ćeš dalje...

I... sretno ti bilo!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

.. a da otvoris svoju temu pa ... ;-)

 

.. ja ovdje trazim savjete i iskustva .. nekakve mogucnosti .. sta me sve ocekuje, sta mogu ocekivati .. prava .. obveze i tome slicno .. mislim zakon je takav kakav je .. ali praksa je druga prica .. u kakvoj drzavi zivimo ..

 

... newbie hvala ti na sudjelovanju u temi .. ali ne razumijem te tako da, nemam ti sta reci .. peace

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sorry pitao si za zakonska prava i obveze biološkog oca.

A prava i obveze biološkog oca su uzdržavanje djeteta i susreti s njime. O očinskim ljubavima i ostalim stvarima mislim da u ovoj temi baš i nema mjesta.

Otac biološki ili otac je uszržavati dijete dužan, a susretati ga može ako mu je u interesu dobrobit djeteta.

Izvući se možeš samo ako majka ne želi tebe nazvati ocem djeteta, i ti također.

 

Mislim da se tu nema puno što ne razumjeti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

ja imam isti problem vec 4 godine.

sud mi jos nije gotov. viđanje dijeteta ovisit ce jedino i iskljucivo o dobroj volji majke. ja sam trazio i dobio nadzor centra, isto je s njima i bez njih. ne mogu ti pomoci, samo ti biljeze minuse u malu crnu knjizicu kao da to ima kakve veze u buducem vidanju,sorry mogu ti dati zabranu ali ti povecati vidanje nemogu. sto se tice alimentacije nju moras placati. meni je receno da njih dvoje od mene ne trebaju nista sad me tuzi i za zaostatke.

sva sreca pa sam uplacivao postanskom uplatnicom određenu sumu pa ce razlika biti manja.

sto se tice tuzbe i dokazivanja ocinstva,koliko sam ja skuzio fora je u tome ko koga prvi tuzi..u glavnom tretiraju te kao stoku a ako ti tuzis mozda budes malo manja :-D

ona tebi moze pretiti,vređati te,spustati ti slusalicu jer je uvjerena da zoves zbog nje a ne zbog dijeteta,bar je to kod mene slucaj, njezini roditelji,bliza i daljnja obitelj mogu te cak i fizicki napasti to im niko nece zamijeriti(ni sud ni policija) i nece se odraziti na to s kim ce djete biti,bit ce s majkom. ne upustaj se u nikakve diskusije,sve se noze tumaciti kao pretnja,naravno ti si taj koji prijeti, i ce sigurno biti koristeno protiv tebe pa ces dijete viđati jos rijeđe.

uglavnom s odvjetnikom ili bez njega nemozes konzumirati nikakva prava ako ona to nece,sto se tice obaveza to ces sigurno morati ispuniti

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

može majka pokušati svašta i, nažalost, često i uspjevati u tome, ali uz upornu želju oca da se viđa s djetetom i da vremenom ta viđanja postanu intanzivnija kako dijete biva veće uspije se ishoditi da majka to mora omogućiti. Ne dobrom voljom već svojom dužnošću prema djetetovim pravima.

A da, plaćati se mora. Taj se dio lakša uganja nego viđanje djece. No ni ovo drugo nije nedostižno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa zar ne misliš da je vrijeme da svršiš faks i počneš zarađivati, nisi baš u cvitu mladosti, 27 ako sam dobro pročitala :-o . A šta si Šime činija 9 godina na faksu??? Sud će uzeti tu činjenicu , mislim da ne radiš kad bude određivao alim. ako dođe do toga....na bi trebala biti velika, ali sve je pitanje što želiš...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija