Jump to content

Opet molim pomoć za odgovore na pitanja od Lovrić!


blazic

Preporučene objave

1. Tovarni list je prijevozna isprava kojom prijevoznik stvari (vozar) potvrđuje primitak robe na prijevoz. Koristi se često u pomorskom prijevozu stvari. Nije vrijednosni papir, nije prenosiv, glasi samo na ime i izvornik prati robu. Prikladan je u prijevozu koji traje krace vrijeme.

 

2. Privilegiji na brodu se smatraju zakonskim založnim pravom na brodu. To su tražbine koje zakon zbog njihove važnosti posebno povlašćuje i osigurava, a namiruju se ispred svih trazbina, pa i onih koje su osigurane hipotekom. Djeluju prema trecima, i kada nisu upisane u upisnik brodova. U zakonu su taksativno navedene, a razvrstani su u pet razreda (prvi razred - sudski troskovi, lučke naknade, drugi-plaće posade, treći - naknade za spašavanje na moru, četvrti - naknade štete zbog sudara brodova i sl, peti - tražbine iz ugovora radi očuvanja broda i nastavka puta)

 

3. Brodar je fizička ili pravna osoba koja je posjednik vlastitog ili tuđeg broda i nositelj plovidbenog pothvata. On je i prijevozni poduzetnik ili poduzetnik nekog drugog konkretnog plovidbenog posla. Nevlasnik broda je brodar temeljem ugovora o zakupu, a može biti i hipotekarni vjerovnik kad dug nije plaćen. Kod ugovora o prijevozu putnika i prtljage brodari mogu biti i turisticke agencije koje nisu u nekoj vezi s brodom.

 

Eto, nadam se da nisam zakomplicirala i da je razumljivo...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija