Jump to content

Ko zna???


Zok

Preporučene objave

i ovisi gdje radite.. ako ste u nekoj javno-državnoj firmi, svakako tražite da li odredbe kolektivnog ugovora vaše firme predviđaju pomoć za samohrane roditelje (obično se daje jedan put godišnje, određen iznos prosječne bruto plaće pa postotak s obzirom na vaša primanja, i t o za školsku djecu)... ukoliko ste kod privatnika, ... :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Eto, nude nam i da mi s kojima su djeca imamo pravo na polovicu osobnog odbitka temeljem uzdržavanih članova, pa makar nam sva djeca bila na poreznoj kartici, a onaj koji nije s djecom samo bude zahtjevao pri povratu poreza svoju polovicu.

Jer plaćaju uzdržavanje.

Po plaći. A kad im se doda drugi dio osobnog dohotka od kojeg se ne može uganjati nego ev. 200kn jer ionako plaćaju "previše" (po tisućicu kunića) a i mamina primanja nešto iznad prosjeka, onda onaj koji nije s djecom na to ime dobije i onaj dio povrata koji bi dobio po plaći prema kojoj je određeno uzdržavanje i trostruko više na ostatak primanja. Jer ima pravo na pola, jer plaća uzdržavanje. A što na ime djece tako uprihodi dodatno polovicu godišnjih mjesečnih obroka, djecu niti ne vidi ili rijetko pa nema ni kada potrošiti što na njih, a i kad ih vidi dobiju jelo i to je sve što na njih troši, eeeeee onda ispada da djeci posredno uzdržavanje plaća država barem pola godine.

Zgodno, jel da? Vrlo.....

 

Eto imamo pravo i na to...........

 

Svašta mi imamo pravo :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da, koristi se.

Smohrani je financijski pojam, dok pojam roditeljstva ne podrazumjeva da ne poželi vidjeti djetete (ako već doslovce ništa drugo) barem polovicu od onoga što se smatra minimumom.

Inače, ako dijete roditelja ne vidi uopće, a takvih slučajeva ima hrpa, za njegovo srce ili glavu jednaka posljedica radi li se o umrloj osobi ili živoj. Jer je- nema. I gore, u stvari. Zar ne?

 

Poanta nije bila u kićenju tuđim perjem jer nigdje tako nije spomenuto, već u usporedbi slučaja samohranog roditelja koji mogućnosti dodatnih nema a ima djecu na skavakodnevnoj skrbi bez ikakve pomoći i ovakvog primjera mogućnosti korištenja financijskih beneficija na ime djeteta, a u životu tog istog djeteta ne želi nikakvu ulogu osim tog iznosa koji se stječe sredstvima koja na to njegovo uzdržavanje nemaju nikakav utjecaj.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A neki se 2 godine povlače po sudu i uz osnovni osobni dohodak bliži 10.000kn plaćaju 500,00kn po djetetu koliko su željeli umjesto dosuđenih 1000. Nikada ne daju djetetu ili mu kupe išta skuplje od 40-50kn za Božić i Novu unatoč isplaćenom na ime dara za djecu, nikada im ne kupe ama baš ništa dodatnog, a sa djecom se susreću vrlo rijetko.

I treiraju se jednako angažiranim roditeljima kao i oni koji prisustvuju u dječjim životima barem minimalno.

I u odnosu na ovakve slučajeve nije fair da su u gotovo u potpunosti jednakim pozicijama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pojam je jasan kao dan, sto ga neki lijepi sebi to je njihova osobnost.sto se tice fer i tu je u mnogo slucajeva stvar jasna, onima koijim je teret sa djecom pretezak a u stvari i nije lak neka ga podjele sa drugim roditeljem vremenski i financiski.(kugla sladoleda 2 kune -kunu mama kunu tata)

Sto se tice dara godisnjeg to ne razumijem sto se tu podrazumjeva mozda bozicnica, mislim da su to osobni novci

onog ko je za njih radio i da ih osobno moze raspodjeliti kako on zeli.Svaka situacija ima svoj slucaj i svako moze razmisljati na svoj nacin .No u vecini slucajeva se zna da jedino pravo koje otac ima je uzdrzavanje a sve ostalo je na dobrovoljnoj bazi ili volji majke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne. Božićnica je osobno pravo zaposlene osobe. Dar za djecu je novac koji biva isplaćivan roditeljima djece do 15 godina, kako majkama tako i očevima, neovisno o tome tko je kod koga prijavljen na zdravstveno osiguranje lil poreznu karticu, a iznosi 400,00kn po djetetu. Samim time, a i vremenom isplate početkom prosinca, te nazivom se podrazumjeva i čemu služi. Nitko ne implicira kako bi iznos trebo biti dan na ruke djeci ili roditelju s kojim ono živi već kao prihod koji je djeci namjenjen van redovitog prema kojem se uzdržavanje određuje, shodno tome i potrošen na djecu. Jednako kao i osobni odbici koji sa iznosima uzdržavanja a koji s djecom nemaju veze u smislu poboljšanja ni glede uzdržavanje, ni poklona, ni boravka kod tog roditelj koji se ne ostvaruje. Te dvije stvari sa osobnim pravom roditelja na božićnicu, jubilarne nagrade i slična prava koja proizlaze iz radnog odnosa nema nikakve veze.

I nije poanta jesu li kome djeca teška, nije poanta ni u tome da roditelji do lipe trebaju snositi svaki trošak djeteta, jer je vrlo čest slučaj da onaj koji s njima živi i troši više i tko se uopće na to buni ako je sam na to pristao? Poanta je da se neki služe činjenicom da su roditelji a u vlastitie i samo osobne svrhe, dok ne ispunjavaju minimum roditeljskih dužnosti propisanih rješenjem o razvodu, dok drugi kao npr. ovaj otac koji sam skrbi o svojoj djeci nema nikakvih povlastica što svakako nije fair. Recimo da bi sva te povlastice kojima se neki služe u isključivo osobne svrhe mogle biti iskorištene kao fond za one koji sami o djeci skrbe kao navedeni primjer s početka ove teme, a državu dodatno ne bi koštalo- ništa.

 

A na zadnji dio posta: nije istina da u slučaju razvedenih osoba otac ima pravo samo plaćati alimentaciju a sve drugo ovisi o dobroj volji majke. Ima pravo i viđati djecu neovisno o njenoj volji već shodno rješenju. Ima pravo ukoliko se s majkom ne može dogovoriti zatražiti intenzivniji kontakt. ima se pravo interesirati za njihovo zdravlje i obrazovanje. Ima pravo tražiti i da mu se službeno povjeri briga o nekim tim segmentima iako s djetetom ne živi. Samo rijetko kome pada na pamet da ima pravo tražiti da djecu vozi u glazbenu, na talijanski, njemački, engleski, francuski, nogomet, košarku, judo, plivanje i sl. Mnogima bi takvo što omogućilo da gotovo svakodnevno viđaju djecu i budu veći dio njihovog života ukoliko to žele. A nekim drugima je i jedna srijeda tjedno i svaki drugi vikend previše. Kako kome, ljudi se međusobno jako razlikuju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija