Jump to content

molim pomoć


krv

Preporučene objave

hrvi počiniop suicid, bolovao je od pravog ptsp, 2004 otišao u mirovinu sa izračunom po najnižoj mirovini što je iznosilo 1432 kn, taj iznos bio je dodatni i glavni akter njegova suicida i presuda 50- 50.dan nakon njegove smrti pronađeni su činovi i pravilan ratni put koji mu je ured za obranu zatajio,čin narednika.kako je moguče da se to zataji ?kolka bi mu bila mirovina u trenutku odlaska u miro. sa činom pošto njega ne kači zakon o novom obračunavanju?da li postoji kakvo rješenje da se napravi revizija da njegova smrt ne bude uzaludna?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članovi pokojnikove obitelji, ukoliko ispunjavaju uvjete iz Zakona o mirovinskom osiguranju, ostvaruju pravo na obiteljsku mirovinu. U tom postupku se može iskristiti činjenica da je imao čin za kojeg se prije nije znalo, jer će izračun ići po odredbama novog Zakona o pravima HB.

Ali, da bi ostvarili pravo na povoljniji iznos obiteljske mirovine, pretpostavka je da je završen postupak priznavanja obiteljske invalidnine kod MOBMS-a, odnosno da je utvrđeno da je pokojni izvršio suicid kao posljedicu psihičke bolesti uzrokovane sudjelovanjem u obrani suvereniteta RH, te da je članovima obitelji priznat status članova obitelji smrtno stradaloga HB iz DR.

Više o tome na: http://www.legalis.hr/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=17763&forum=33&6

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ali zašto po novome zakonu ako je otišao u mirovinu po odredbama starog zakona? Trenutno su spisi za utvrđivanje suicida koa posljedice rata na razmatranju i obiteljska mirovina takodjer. zar se ne može tražiti obračun obiteljske mirovine po starome zakonu s obzirom da je to njihova pogreška?rečeno mi je da će sve biti riješeno kada mi starije dijete maturira?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uputio sam vas na onaj link jer je na njemu odgovor na vaše pitanje.

Naime, kako je tamo navedeno, mirovina je osobno i nenasljedivo pravo, tj. članovi pokojnikove obitelji ne naslijeđuju njegovu mirovinu (osim ako mu mirovina nije bila isplaćena do njegove smrti, a trebala je biti, pa se nasljednicima isplaćuje samo ono što pokojnik za života nije dobio), već ostvaruju pravo na obiteljsku mirovinu, ali samo ukoliko ispunjavaju uvjete iz ZOMO-a.

Sve dok se ne utvrdi da je pokojnik izvršio samoubojstvo kao posljedicu psihičke bolesti uzrokovane sudjelovanjem u obrani suvereniteta RH, članovima obitelji neće se priznati pravo na obiteljsku invalidninu i (povoljniju) obiteljsku mirovinu po odredbama ZOPHB. Kada se to utvrdi postupak priznavanja prava na obiteljsku mirovinu (i obiteljsku invalidninu) provesti će se po odredbama ZOPHB koji je stupio na snagu 01.01.2005. godine (i koji je sada, kada se odlučuje o tim pravima, na snazi).

Dakle, nema mogućnosti da vam se obiteljska mirovina prizna po odredbama starog ZOPHB, jer je - ako sam dobro razumio - pokojnik izvršio suicid nakon 01.01.2005. godine.

Ne vidim nikakvu vezu između maturiranja vašeg djeteta i mogućnosti rješavanja obiteljske mirovine po odredbama starog ZOPHB.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija