Jump to content

Mogućnosti pravnika u SAD_u?


tomi93

Preporučene objave

hm, mogućnosti ima, no dobro je znati da od svih struka pravna je najviše vezana uz zemlju/teritorij gdje ste studirali i omogućava najmanje mobilnosti.

 

Druga stvar koju je dobro znati da SAD u pravnom smislu nije jedna država već skup od 50 i nešto njih te da svaka od njih ima različita pravila za pristup profesiji, kao često i vrlo različito unutarnje zakonodavstvo te da kao rezultat toga pravosudni ispit (bar exam) jedne države ne vrijedi za rad u drugoj. Ista situacija vrijedi i za Kanadu.

 

Već je ispravno rečeno da je pravo u USA poslijediplomski studij u trajanju od tri godine, koji upisujete nakon što ste diplomirali iz nekog područja. Nakon što završite dobijate titulu J.D. (Juris Doctor).

 

Ako vas prime na fakultet vaš hrvatski pravni fakultet bi vrlo vjerojatno prihvatili kao dodiplomski studij koji je temelj za law school. Kod izbora law school ključno je da je "ABA approved". (American Bar Association - američka odvjetnička komora) jer je u većini država to uvjet za pristupanje pravosudnom ispitu.

 

No, ima država u koje imaju vrlo liberalne uvjete za pristupanje pravosudnom ispitu. Primjer takve je Kalifornija u kojoj možete polagati "California Bar Exam", bez da ste čak i završili pravni fakultet te bez da ste nastanjeni u Kaliforniji. Jedini uvjet je da pristupite ispitu, platite troškove te, naravno, - da ga položite. Mislim i da je "New York Bar" također ima vrlo liberalne pristupne uvjete, no valja provjeriti.

 

Ostale države imaju konzervativnije pristupe, i da bi pristupili obično morate imati završen "ABA approved law school" i prijavnljeno boraviše u toj državi. U nekima ima još i drugih uvjeta (npr. određeni broj godina prakse, državljanstvo, pravni fakultet te države....)

 

No, nemojte misliti da liberalan pristup pravosudnom ispitu isotvremeno znači i lagan ispit. Ti ispiti, doduše, jesu otvoreni svima koji misle da znaju, bez obzira na to kako i gdje su to znanje stekli, no nivo znanja koji se tamo traži nije ni po čemu liberalan.

 

Znači, sa hrvatskim pravnim fakultetom imate generalno dvije opcije: ili upisati pravni fakultet u USA, završiti ga te krenuti redovnim putem u praksu tamo, ili, ako želite živjeti u državama koje imaju liberalan pristup pravosudnom ispitu (kalifornija, provjeriti New York) pokušati ići direktno na pravosudni ispit i nakon njega tražiti "svoje mjesto pod suncem".

 

Položen pravosudni vam daje jednak pristup profesiji u smislu da na teritoriju te države imate jednako pravo raditi kao i bilo koji drugi pravnik koji je položio taj ispit. No, to ne nužno ne mora značiti i da će vas potencijalni poslodavci isto tretirati kad ćete se prijavljivati za posao. Vjerojatnije je da će između dva nominalno ista kandidata izabrati onog koji je završio američki pravni fakultet.

 

Ako planirate otvarati svoj ured to vam nije važno, no opet, ići otvarati svoj ured bez prijašnje prakse u USA, poznanstava, potencijalnih stranaka i svema što je jednom odvjetniku-pojedincu potrebno da bi "uhodao" prasku mi zvuči kao dosta siguran put u dosta bolan osobni bankrot.

 

U svakom slučaju ne bi vam savjetovao da idete po principu "neka me i ne zaposle kao pravnika, prihvatit ću posao kao "legal assistant" ili "paralegal" (niže pozicije)". Tamo postoje škole za obje (ili bolje rečeno sve) niže pozicije, koje u detalje kandidate uče vještinama potrebnim za te pozicije, i svaki poslodavac će zaposliti one koji su te škole završili, a sigurno neće riskirati zaposliti hrvatksog pravnika na poslovima asistenta. Ta spoznaja može sve koji razmišljaju o ulasku "na mala vrata" spasiti dosta bolnih razočaranja.

 

Nadam se da sam ovim barem djelomično dao uvod u mogućnosti koje imate.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na informacijama!

Ja naime imam ponudu iz Sacramenta - California iz odvjetničkog ureda u kojemu je moj rođak partner, pa me zanimalo da li ja mogu raditi tamo kao pravnik ili me čeka čarobna krpa i usisavač!

(baš ga i nisam pitao šta bih ja radio jer nisam bio diplomirao)!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uvjet za obavljane odvjetničke prakse, javog bilj. ili drž. službe je često državljanstvo. U RH kod upisa u komoru moraš podnijeti, među ostalim, i domovnicu.

 

Znam iz prve ruke da hrvatski odvj. vježb. ne mogu raditi u stranim odvj. društvima.

Zbog toga sam malo skeptičan.

 

Znam da u Australiji ne možeš niš radit sa pr.faxom koji si završio u drugoj saveznoj državi a kamoli na drugom kontinetu.

 

Ako imaš vezu, stvari se mijenjaju, ali opet ne znam koliku ćeš imati samostalnost, ako ti je to cilj nakon nekog vremena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija