Jump to content

Porez na dohodak prilikom prodaje nekretnine


kobi

Preporučene objave

Dakle, u nekoliko tema sam našao spomen na obvezu plaćanja Poreza na dohodak prilikom prodaje nekretnine, ali mi nikako nije jasno u kojem slučaju se oslobađa od plaćanja;

 

U čl. 40. st 6. Zakona o porezu na dohodak piše: "Dohodak od otuđenja nekretnine iz stavka 5. ovog članka NE OPOREZUJE se ako je nekretnina SLUŽILA ZA STANOVANJE poreznom obvezniku ili uzdržavanim članovima njegove uže obitelji..., a i u slučaju ako je nekretnina ili imovinsko pravo otuđeno nakon tri godine od dana nabave"

 

Dakle, kako ja sebi tumačim, ovdje se radi o dva odvojena slučaja, jedan je slučaj stanovanja u predmetnoj nekretnini, a drugi je protek tri godine. Prema mojem shvaćanju, dovoljno je ispunjenje jednog od slučaja da bi se došlo do oslobođenja od plaćanja - ili se stanovalo u nekretnini ili je prošlo 3 godine od kupovine.

 

Ako je tako, kako se prema Vašim saznanjima dokazuje stanovanje i da li je prema Vašem shvaćanju ono neograničeno vremenskim trajanjem (kratkoćom) ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dobro tumačite članak.

što se tiče dokazivanja stanovanja, to činite prijavljujući prebivalište na nekretnine, ali nije dovoljno se formalno prijaviti već stvarno morate u njoj i živjeti. zakonom nije uređen vremenski period koliko trebate živjeti u nekretnini. međutim morat ćete dokazivati da uistinu tamo živite, npr. računima struje, vode, računima za održavanje stambenog prostora...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Pozvan sam na razgovor u Poreznu upravu zbog utvrđivanja poreza na dohodak od imovine (prodaje stana unutar 3 godine od dana stjecanja)- molim pomoć da se bolje pripremim.

 

U trenutku prodaje stana bio sam prijavljen na adresi stana koji sam prodao (cca 6 mjeseci), ali nisam stvarno živio u njemu.

Što se smatra odgovarajućim dokazom da je prodavatelj živio u nekretnini - osim prijave na adresi nekretnine ?

 

Spominje se u prijašnjim pitanjima na ovu temu da se kao dokaz koriste računi za režije- dali je to stvarno dovoljan dokaz, naravno, uz prijavu prebivališta?

Može li PU zahtijevati izjave sustanara u zagradi?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija