Jump to content

tko ima pravo na dionice iz hfp-a?


beni

Preporučene objave

Čitam nešto zakon o braniteljima pa naiđem da hrvi imaju pravo na dionice, o.k. to znamo ali u istom članku stoji da pravo na to imaji u branitelji ovisno u vremenu provedenom u ratu.

pa mi nije jasno jel se to radi o dionicam aiz fonda branitelja ili se mogu dobiti i iz hfp.

usput može li se dobiti i na temelju hrvi i kao branitelj, ila samo po jednoj osnovi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stavak 1. članka o kojem govorite nabraja osobe koje imaju pravo na dionice odnosno udjele bez naplate. Međutim, tko i pod kojim uvjetima ostvaruje oba ili samo jedno pravo, određuje stavak 2. istog članka:

" Osobe iz stavka 1. ovoga članka ostvaruju pravo na dionice, odnosno udjele u trgovačkim društvima bez naplate po mjerilima, u iznosu i po postupku sukladno odredbama Zakona o privatizaciji i Zakona o Fondu HB iz DR."

U navedenim Zakonima se točno određuje tko ima pravo na dodjelu dionica bez naplate (nisu predviđeni "obični" branitelji - osim ako su stekli status prognanika ili izbjeglice, CIR-a, MVI-a, čl. obitelji poginulog, nestalog ili zatočenog HB, odnosno ako su bili zaposleni na okupiranom području pa su ostali bez zaposlenja i ako imaju prebivalište na području RH, a nisu stekli status prognanika i izbjeglice) kao i pravo na udjele u Fondu (svi HB iz DR).

Sukladno navedenom, svi HRVI imaju pravo na besplatne dionice i udjele, dok svi HB neće imati pravo na besplatne dionice, već samo oni koji su ostvarili status HRVI-a ili spadaju pod jednu od naprijed spomenutih kategorija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija