Jump to content

Izmjena DPU-a


brunot

Preporučene objave

prema vazecem dpu ishodovao sam izvod iz plana i predao zahtjev za gradev.dozvolu. taj se plan uskoro mijenja, a ja gradev.dozvolu jos uvijek nisam dobio zbog nemogucnosti formiranja gradev.parcele (grad je vlasnik dijela manjeg od 25%, a s njim vodim spor glede te parcele radi prava vlasnistva). u prijedlogu izmjena tog plana moja gradev.parcela bi se trebala pretvoriti u zelenu povrsinu, tj.gradski park. zanima me :

- da li se moze mjenjati taj plan u dijelu koji se odnosi na moje vlasnistvo s obzirom da sam vec u postupku ishodovanja gradev.dozvole i

- da li izvod iz plana ima istu pravnu snagu kao lokacijska dozvola

unaprijed zahvaljujem

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Počećemo od kraja:- izvod iz plana nema istu pravnu snagu kao lokacijska (ni približno)

:- plan se može mjenjati u svim dijelovima, pa tako i u vašem dijelu, neovisno da li je to građevno ili negrađevno!

Po novom zakonu mogli bi izvršiti urbanu komasaciju (u odnosu na 25%), ali s obzirom da je zelena zona i to vam propada!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Prije svega DPU je ekvivalent lokacijskoj dozvoli i ima pravnu snagu kao i lokacijska dozvola, no izvod iz istog plana nema pravnu snagu kao lokacijska dozvola. Ili preneseno ta nazovimo to "lokacijska dozvola" za zonu na koji se odnosi DPU biti će na snazi dok se DPU ne izmjeni i dok ga gradsko vijeće ne donese na Sjednici vijeća...a taj postupak može trajati od 6mjeseci pa dalje, obzirom na javne rasprave i drugo.

No ukoliko ste vi već u postupku ishodovanja građevne dozvole, onda će se upravni postupak okončati na temelju sada važećeg DPU-a koji je trenutno na snazi, jer ste podnjeli zahtjev prije pa će se i taj zahtjev rješavati na temelju tada važećih zakona i podnešenih zahtjeva.

Jedini bed vam može biti kaj se Grad može žaliti na vašu konačnu građevinsku dozvolu, ali kad ona postane pravomoćna novi DPU neće imati nikakvog utjecaja na vaš u tijeku upravni postupak za građ. dozvolu. ;-):cenzura::pravila:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao prvo evo propisa za Vaše pitanje Pravilnik o određivanu zahvata u prostoru za koj se ne izdaje lokacijska dozvola (NN 76/04):

"Članak 6.

 

Izvod iz prostornog plana nije upravni akt.

 

Članak 7.

 

Izvod iz prostornog plana izdan na temelju Pravilnika o određivanju zahvata u prostoru za koje se ne izdaje lokacijska dozvola (»Narodne novine«, broj 98/99) važi do izmjene i dopune odnosno stavljanja izvan snage prostornog plana iz kojeg je izdan.

 

Izvod iz prostornog plana, koji nije detaljni plan uređenja, za obiteljsku kuću izdan na temelju Pravilnika iz stavka 1. ovoga Pravilnika važi do izmjene i dopune odnosno stavljanja izvan snage prostornog plana iz kojeg je izdan, ako je do stupanja na snagu ovoga Pravilnika podnesen zahtjev za izdavanje građe­vinske dozvole.

 

Sto se tice građ. dozvole, Vaš najveći problem je što nemate riješeno pitanje vlasništva na parceli.

Zbog preopterećenja predmetima, a i zbog popunjavanja statistike, vrlo je moguće da Vas iz ureda za prostorno (gdje ste predali zahtjev za građ.doz.) pozovu da u roku koji oni odrede podnesete dokaz o pravu vlasništva, odnosno o pravu građenja, pa ako to ne učinite, onda Vam mogu odbiti zahtjev za izdavanje građ. dozvole.

S obzirom da 1.10.2007. g. stupa na snagu novi Zakon o prostornom uređenju i gradnji (NN 76/07) evo:

"VI. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

 

 

Započeti postupci i izdane dozvole

 

 

Članak 325.

 

 

(1) Postupci započeti po odredbama Zakona o prostornom uređenju (»Narodne novine«, br. 30/94., 68/98., 61/00., 32/02. i 100/04.) i Zakona o gradnji (»Narodne novine«, br. 175/03. i 100/04.) do stupanja na snagu ovoga Zakona dovršit će se po odredbama tih zakona i propisa donesenih na temelju tih zakona.

 

(2) Iznimno od stavka 1. ovoga članka postupak izrade i donošenja prostornog plana i/ili njegovih izmjena i dopuna, u kojemu do stupanja na snagu ovoga Zakona nije objavljena javna rasprava ili je od završetka javne rasprave prošlo više od devet mjeseci dovršit će se prema odredbama ovoga Zakona.

 

(3) Stavak 2. ovoga članka ne odnosi se na postupak izrade i donošenja generalnog urbanističkog plana.

 

(4) Iznimno od stavka 1. ovoga članka postupak izdavanja lokacijske dozvole za građenje zgrade čija građevinska (bruto) površina nije veća od 400 m i zgrade za obavljanje isključivo poljoprivrednih djelatnosti čija građevinska (bruto) površina nije veća od 600 m na zemljištu na kojemu je izgrađena takva građevina bez građevinske dozvole odnosno drugoga odgovarajućeg akta, započet po odredbama Zakona o prostornom uređenju (»Narodne novine«, br. 30/94., 68/98., 61/00., 32/02. i 100/04.) dovršit će se po odredbama ovoga Zakona kojima se uređuje izdavanje rješenja o izvedenom stanju.

 

(5) U postupku izdavanja uporabne dozvole pokrenutom nakon stupanja na snagu ovoga Zakona za građevinu izgrađenu po propisima koji su važili prije stupanja na snagu ovoga Zakona, utvrđuje se je li građevina izgrađena u skladu s građevinskom dozvolom i propisima koji su važili u vrijeme kad je izdana građevinska dozvola za tu građevinu."

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija