Jump to content

Poljoprivredno zemljište na Krku!


dado_tigar

Preporučene objave

Molim za neki pametni savjet ili putokaz.

 

Naime, vlasnik sam poljoprivrednog zemljišta, 2300 m kvadratnih, na otoku Krku, u selu Risika.

Zemljište je odmah uz regionalnu cestu Risika-Vrbnik, 500 m od zadnje kuće u selu. Nije u građevinskoj zoni već u zoni P2-vrijedno obradivo tlo.

 

Pošto nisam vlasnik nikakvog stambenog objekta i živim kao podstanar kod roditelja sa ženom i petoro djece u Zagrebu, želio bih na tom zemljištu baviti se poljoprivredom ili otvoriti sportsko- turistički kompleks (adrenalinski park) kako bih poboljšao primanja od mirovine.

Namjera mi je i boraviti tamo veci dio godine.

 

Po prostornom planu fali mi 200 m kvadratnih zemljišta kako bi mogao sagraditi poljsku kućicu velicine 15 kvadrata.

U opcini Vrbnik i opcini Krk sam dobio odgovore da necu moci ništa napraviti redovnim putem, vec da mi je jedina šansa tražiti nešto (nitko ne zna što točno) kao branitelj-dragovoljac.

 

Dovoljna bi mi bila mogućnost gradnje objekta-prizemnice velicine do 40 kvadrata i nije mi potreban priključak na struju i vodu, pošto to mogu riješiti putem cisterne i solarnog napajanja.

 

Zanima me kojim putem krenuti, kome se obratiti, i postoje li uopce šanse da se nešto takvo ostvari.

 

Zadnja informacija je (rekla-kazala) da možda bolje da razmislim o sportsko-turističkom kompleksu, pošto za to, iako nije u prostornom planu za moje zemljište, uvijek postoji prostora za usvajanje idejnog plana.

Dok, naprotiv, sa poljoprivrednom namjenom neću postici ništa.. iako bi meni osobno bilo draže imati na toj zemlji nasade vocaka.

 

Ispricavam se na opširnosti teme, ali jedino tako mogu pobliže opisati situaciju u kojoj se nalazim.

 

Hvala na mogucim savjetima ili preporukama!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ZOPHBDR govori samo o mogućnosti jednokratnog oslobađanja od plaćanja naknade za prenamjenu poljoprivrednog zemljišta u građevinsko.

Ako sam dobro razumio, kod vas nije riječ o poljoprivrednom zemljištu. Čak i da jest, osnovni preduvjet za prenamjenu jest da je riječ o zoni u kojoj je GUP-om predviđena izgradnja objekata (građevinska zona).

Guranje inicijative za promjenu urbanističkih planova mukotrpan je posao, naročito ako ste sami zainteresirani za to.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Na poljoprivrednom zemljištu ne smiješ ništa! kreni od toga! moraš ići u prenamjenu,ako ti to tamo dozvole,a dozvolit će ti jedino ako ako je to u gup-u(generalnom urbanističkom planu), e sad ima rupa u zakonu da ako je objekat povišen od zemlje( na stupcima ili bet.nosačima ne treba građevinska niti lokacijska dozvola, samo ne znam da li ju uopće možeš napraviti na polj .zemljištu. Zapamti.....ako zemljište nije u građ. zoni ne možeš planirati ništa.....čak i vikendice moraju biti odobrene nekim planom....ako nisu...ruše se....sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Hvala svima na odgovoru, iako ništa novo nisam saznao.

01. 10. 2007. donesen je novi Zakon o prostornom uređenju i gradnji RH u kojem između ostalog stoji članak 51. koji mi izgleda jako bitan za moj problem.

 

Nalazim se u ovom djelu članka koji je boldan:

 

Članak 51.

 

 

(1) U ZOP-u se ne može planirati, niti se može izdavati lokacijska dozvola ili rješenje o uvjetima građenja za građevine namijenjene za:

 

– istraživanje i iskorištavanje mineralnih sirovina,

 

– iskorištavanje snage vjetra za električnu energiju,

 

– skladištenje, obradu i odlaganje otpada, osim ako to zahtijevaju prirodni uvjeti i konfiguracija terena,

 

– uzgoj plave ribe,

 

– vlastite gospodarske potrebe (spremište za alat, strojeve, poljoprivrednu opremu i sl.),

 

– privez i luke nautičkog turizma te nasipavanje obale i/ili mora izvan građevinskog područja,

 

– sidrenje, ako smještaj sidrišta nije objavljen u službenim pomorskim publikacijama.

 

(2) Stavak 1. podstavak 1. i podstavak 5. ovoga članka ne odnosi se na:

 

– istraživanje i iskorištavanje morske soli, energetskih mineralnih sirovina (nafta i prirodni plin), mineralne i geotermalne vode te na iskorištavanje tehničko-građevnog kamena u svrhu građenja na otocima površine do 5.0 ha i godišnje proizvodnje do 5.000 m2 i arhitektonsko-građevnog kamena u svrhu nastavljanja tradicijske djelatnosti na otoku Braču,

 

– građevinu za vlastite gospodarske potrebe građevinske (bruto) površine do 30 m2 i na poljoprivrednom zemljištu površine veće od 1.000 m2, ako se nalazi na području otoka izvan 1.000 m od obalne crte,

 

– građevinu za potrebe prijavljenog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva i pružanje ugostiteljskih i turističkih usluga u seljač­kom domaćinstvu, ako se nalazi na građevnoj čestici površine od najmanje 3 ha i udaljenoj od obalne crte najmanje 300 m, odnosno 100 m na otocima, te koja ima prizemlje (P) i ukupnu građevinsku (bruto) površinu do 200 m2.

 

(3) U građevinskom području naselja u kojem manje od 50% postojećih građevina koriste za stalno stanovanje osobe koje imaju prebivalište u tom naselju, odnosno njegovom izdvojenom dijelu u pojasu najmanje 70 m od obalne crte, te u izdvojenom građevinskom području izvan naselja u pojasu najmanje 100 m od obalne crte ne može se planirati niti se može graditi nova pojedinačna ili više građevina osim građevina komunalne infrastrukture i podzemnih energetskih vodova, pratećih sadržaja ugostiteljsko-turističke namjene, građevina koje po svojoj prirodi zahtijevaju smještaj na obali (brodogradilišta, luke i sl.) te uređenje javnih površina.

 

(4) U izdvojenom građevinskom području izvan naselja prostornim planom županije može se odrediti veći broj prostornih cjelina jedinstvenog urbanističkog koncepta, tako da pojedina cjelina ima:

 

– površinu do 15 ha,

 

– osiguran najmanje jedan javni cestovno-pješački pristup do obale širine najmanje 15 m, ako je cjelina dužobalne širine veća od 500 m,

 

– osiguran pripadajući broj parkirališnih mjesta unutar svake cjeline i pristup na prometnu površinu.

 

Naime, moje zemljište je upravo u tim okvirima i odgovara traženom stanju.

 

Molim nekoga tko se više razumije u pravne stvari da mi odgovori imam li pravo da je ovaj članak meni u korist.

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija