Jump to content

bjanko zadužnica


sportbilly

Preporučene objave

Poštovani,

 

imam 2 pitanja vezana uz bjanko zadužnicu pa molim za pomoć.

 

1. pitanje - poduzeće izda bjanko zadužnicu na iznos od recimo 100.000 Kn i uzima neku robu od druge firme. Recimo da je uzelo robe u vrijednosti 25.000 kn i nije ju platilo. Da li vjerovnik, prilikom naplate bjanko zadužnice u banci, mora dostaviti neki dokument (račune i sl) iz kojeg je vidljiva vrijednost duga ili može na zadužnicu napisati iznos koji hoće, npr. 100.000, to napltiti a dužnik onda mora sudskom tužbom tražiti povrat serdstava i čekati ga godinama?

 

2. pitanje - poduzeće, kao glavni izvođač, je izdalo bjanko zadužnicu na iznos od 500.000 Kn drugoj firmi za obavljenje određenog posla u vidu kooperanta.To drugo poduzeće je radove izvelo nekvalitetno, protivno propisima i poduzeće, tj. glavni izvođač, se ne može napltiti od investitora jer su radovi loše izvedeni. Suprotno tome, kooperant je "pustio" zadužnicu na naplatiu i blokirao prvo poduzeće sa cca 400.000 Kn. Da li postoji neka pravna mogućnost da se zadužnica stavi van snage, osim duigotrajne tužbe?

 

Zahvaljujem na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...
  • 4 tjedna kasnije...

1. ne mora se banci ili FINA-i dostaviti nikakve dokumente, dovoljno je poslati je na glavni račun dužnika, a ukoliko se na krivu adresu pošalje, oni će vratiti ili poslati na pravu.

Iznos možete upisati koji želite do iznosa na koji je izdana, znači do 100.000,00 kn. Zadužnica"stoji" dok se ne naplati (ako se ikad naplati), nažalost dug postupak.

2. Zašto je glavni izvođač dao bjanko zadužnicu kooperantu? valjda bi trebalo biti obrnuto, kako bi se glavni izvođač osigurao da će kooperant izvesti radove kvalitetno i na vrijeme? nije baš razumljivo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija