Jump to content

ostvarivanje statusa dragovoljca


ILIJAS6

Preporučene objave

nastavno na objavu tema na ovom forumu po pitanju prava dragovoljaca DR i priznavanjem statusa dragovoljca,imam jedno pitanje:

 

-Kako ostvariti status dragovoljca DR sukladno odredbi članka 2. stavak 4. zakona o braniteljima

40% invalidnost s osnova bolesti (kralježnica), utvrđeno od strane invalidske komisije 1988.

9.listopada 1991 dragovoljno se prijavljujem centru za obranu, dame se angažira uobranu RH, na preporuku i garanciju MUP-u dvojice prijatelja/poznanika, pismenim pozivom MUP 18 listopada 1991 pristupam u pričuvni sastav MUP a razvojačen sam 1997 godine.

Na usmeni upit kod moje Policijske uprave 2005 god., dali mogu ostvari ti status dragovoljca, sukladno članku 2. stavak 4.(4) Dragovoljac iz Domovinskog rata je i hrvatski branitelj iz Domovinskog rata koji je sudjelovao u obrani njezina suvereniteta najmanje 30 dana u razdoblju od 5. kolovoza 1990. do 15. siječnja 1992. ukoliko:

 

– nije imao obvezu sudjelovanja u pričuvnom sastavu ili

 

 

 

 

 

 

odgovoreno mi je da to nije moguće iz razloga što nisam podnio zahtjevza oslobađanje od vojne obaveze, prije pristupanja u pričuvni sastav MUP, premda se tada nikoga nije nin pitalo o zdravstvenoj sposobnosti a kamoli o invalidnosti, naprotiv.

 

Molim ako je netko ima sličan problem ada ga je uspio rješiti ili neko drugo saznanje, dame obavjesti ili uputi, što bi mogao eventualno poduzeti urješavanju svog statusa, budući da odredbama zakon o hrvatskim braniteljima, nigdje nije ekksiplicitno navedeno niti išta devinrano po pitanju istog, očekujem komentar i gospode Mrljavca, Morskogvuka, pozdrav

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemate sreće (nedostaje 3-4 dana) da ostvarite status po čl.2 toč.3 istoimenog zakona.

 

Ne može se glavom kroz zid kada je Zakon o pravima hrv. branitelja jasan.Svi i iz civ. zaštite su prošli slično kao i Vi.

 

Ja zaista ne znam kako da Vam pomognem savjetom, a vidjet ćemo što drugi kažu iako mislim da su Vam šanse za ostvarivanje statusa dragovoljca (legalno) vrlo male barem dok se nešto u Zakonu ne promjeni.

 

:misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ILIJAS6 je napisao: ...40% invalidnost s osnova bolesti (kralježnica), utvrđeno od strane invalidske komisije 1988....Na usmeni upit kod moje Policijske uprave 2005 god., dali mogu ostvari ti status dragovoljca, sukladno članku 2. stavak 4.(4) Dragovoljac iz Domovinskog rata je i hrvatski branitelj iz Domovinskog rata koji je sudjelovao u obrani njezina suvereniteta najmanje 30 dana u razdoblju od 5. kolovoza 1990. do 15. siječnja 1992. ukoliko:– nije imao obvezu sudjelovanja u pričuvnom sastavu ili...

odgovoreno mi je da to nije moguće iz razloga što nisam podnio zahtjevza oslobađanje od vojne obaveze..., prije pristupanja u pričuvni sastav MUP, premda se tada nikoga nije nin pitalo o zdravstvenoj sposobnosti a kamoli o invalidnosti, naprotiv.../quote]

 

Odgovor iz MUP-a je točan jer uz taj postotak invalidnosti i godinu nastanka invalidnosti treba li ste biti još za JNA nesposobni za vojnu službu tj. oslobođeni vojne obveze i imali biste samo obvezu služenja u civillnoj zašiti bivše države.Ako to niste regulirali to znači da ste obveznik služenja vojne obveze. Možda će zazvučati apsurdno i ironično ali možda ste žrtva svog nepoštivanja zakona bivše države. Ako imate vojnu knjižicu bivše države (li rješenje tadašnjih vojnih komisija pri SNO) u kojoj piše da ste brisani iz popisa obveznika služenja vojne obveze odnosno nesposoban za vojnu službu bez obzira datuma nastanka nesposobnosti prije, za ili poslije služenja obveznog vojnog roka, to bi vam po meni bio najbolji as iz rukava ili ako vam u upravnom postupku priznaju svjedoke ili neke druge dokaze ili slične dokaze koji ukazuju da ste bili nesposobni za vojnu službu bez obzira što nemate o tome rješenje ili slični dokaz. Ja bih osobno na vašem mjestu pisano zatražio izdavanje potvrde o statusu dragovoljca i u okviru upravnog postupka dokazivao da sam dragovoljac. Šanse da će biti pozitivno rješeno su ipak male.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije svega zahvala gospodi Mrljavcu i Duri na komentarima/savjetu!!

 

Ne želim biti dosadan i komplicirati u svezi ove teme na forumu,a niti mogu preći preko činjenice o nemogućnosti priznavanja statusa dragovoljca a pogotovo što 1991 nisam krenuo u obranu smišljeno radi materijalne koristi, jer do sada nisam se okoristio o bilo što,niti mi je invalidnost predstavljala stjecanje bilo kakvih privilegija, jer svi nepobitni činjenični razlozi za ovakav moj stav su slijedeći:

 

Samo mojom opredjeljenosti i upornosti tj. dragovoljstvom rezultiralo je da dobijem pismeni poziv MUP-a za pristupanje u pričuvni sastav,kako sam već napomenuo 9.10. 1991 osobno sam se prijavio centru narodne odbrane, kada sam i pismeno evidentiran budući daje tada bila potreba za topnicima, s obzirom da moja znanja po pitanju topništva su bila nikakva stavljen sam na čekanje,istoga dana zamolio sam dvojicu prijatelja/poznanika koji su već bili angažiirani u obrani RH,da mi iznađu mogućnost s obzirom na njihova poznanstva i utjecaja kojeg su imali kod načelnika PU da me se primi u pričuvni sastav, jer je to bio jedini mogući način da bi uopće budem angažiran u obrani, tome je razlog jer se nisam vodio u nikakvoj evidenciji tadašnjeg "sekreterijata za narodnu obranu" prema prijavljenom mjestu prebivališta kao vojni obaveznik od 1972 god., razlog ovakvog mog statusa je u tome što sam 1983 g. odjavio mjesto prebivališta iz "metropole" i ali nisam se odjavio i sa "vojnog odsjeka", nastankom utvrđene 40% invalidnosti 1988 g. Nisam se usudio podnositi zahtjev od oslobađanja služenja vojne obaveze zbog promjene mjesta prebivališta 1983 g. , jer sam prekoračio sve rokove i zasigurno bi došao pod udar vojnog zakona iz razloga što se nisam pridržavao zakonske obaveze i u zakonskom roku obavio odjavu/prijavu, što bi zasigurno rezultiralo kaznenim progonom zbog izbjegavanja vojne obaveze, ustvari to i jest razlog zašto nisam riješio status vojni obaveznik/invalidnost = civilna zaštita bivše države, ali kako sve ovo objasniti našoj birokraciji!?

Izbjegavajući zakonske sankcije bivše države naišao sam na po meni nelogičnu pravnu prepreku u ostvarivanju prava statusa dragovoljca rigidnim zakonima ove države, to bi bilo sve od mene po pitanju ove teme, ako kojim slučajem pokrenem upravni postupak za izdavanje potvrde o statusu dragovoljca o rješenju svega objavit ću na forumu, pozdrav......

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija