Jump to content

Prava mirnodopskih vojnih invalida


zedox

Preporučene objave

Bojim se da ne. Koliko je meni poznato, vojna mirovina kao katerorija mirovinskog osiguranja ne postoji. Postoji pravo na invalidsku mirovinu hrvatskih branitelja, prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz DR, te postoje mirovinska prava iz Zakona o mirovinskom osiguranju. Kako nemaš status hrvatskog branitelja, invalidsku mirovinu možeš ostvariti prema ZOMO.

 

Ako griješim neka me netko ispravi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vidi, zakon kaže ovako:

 

1) Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata je osoba koja je kao dragovoljac i pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske (ZNG, Hrvatske vojske, Ministarstva obrane, Policije, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskih obrambenih snaga (HOS-a) te pripadnik naoružanih odreda Narodne zaštite koji je u njima proveo najmanje 5 mjeseci do 24. prosinca 1991. godine), organizirano sudjelovala u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti, odnosno suvereniteta Republike Hrvatske u bilo kojem razdoblju Domovinskog rata (u daljnjem tekstu: hrvatski branitelj iz Domovinskog rata).

 

(2) Pod sudjelovanjem u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti, suvereniteta Republike Hrvatske, odnosno vrijeme neposredne ugroženosti suvereniteta Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: obrana suvereniteta Republike Hrvatske), u smislu stavka 1. ovoga članka, podrazumijeva se oružani otpor agresoru i djelovanje u izravnoj svezi s tim otporom (odlazak u postrojbu, na borbeni položaj i povratak te obuka i priprema za odlazak na bojište) u vremenu od 5. kolovoza 1990. do 30. lipnja 1996.

 

E sad, pitanje je na koji će način nadležne institucije tumačiti zakon u tvom slučaju. Da li se služenje vojnog roka priznaje kao sudjelovanje u obrani suvereniteta RH ili ne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zedox je napisao:

... ja sam do 1996.godine ostvarivao sva prava kao i hrvatski branitelji i ratni vojni invalidi no nakon 8 revizija od 1993.-2001.godine polako sam guran pod tepih,zakoni su se mijenjali a ja nisam ništa poduzimao ...

1)Mirnodopski vojni invalid je osoba koja je u miru, bez svoje krivnje, ranjena, povrijeđena ili ozlijeđena, pa je zbog toga njezin organizam oštećen za ... 1993.godine na području RH bio je rat.

2)Ministarstvo hrvatskih branitelja iz domovinskog rata isplaćuje mi invalidninu a ja nemam status hrvatskog branitelja.

3)U gradu Zagrebu imam pravo na besplatan prijevoz a nemam status HRVI-a

4)Do 1996.godine bio sam na listi za stambeno zbrinjavanje,sada više nisam.

Poštovani 1993.godine ja sam stradao na ubrzanoj obuci u svezi priprema za odlazak na teren.

Nisam se negdje na cesti napio i slomio.Postoji sva dokumentacija o stradavanju..

 

Status HB će vam priznati za vrijeme provedeno u ročnom sastavu, ali to ne znači da će se automatski status MVI-a prevesti u HRVI (nema mjesta žalbi na status MVI-a, kako navodite).

Ono što je ključno u vašem slučaju, a vidim da ste i sami toga svjesni, jesu okolnosti stradavanja. Naime, jedna od novina u važećem Zakonu jest da se "obuka i priprema za odlazak na bojište" uzima kao sudjelovanje u obrani suvereniteta RH, što u prijašnjim Zakonima nije bio slučaj, već je, najčešće, Upravni sud u takvim slučajevima zauzimao stav da je riječ o stradanju u obrani suvererniteta RH (poznati su tako slučajevi stradavanja prilikom pokazne vježbe bacanja ručne bombe ili vježbe spec. policije kada je greškom aktivirana RB, itd - u oba slučaja radilo se o pripremama za odlazak na bojišnicu).

Prema tome, kada dobijete potvrdu o statusu HB-a zatražite kod nadležnog tijela priznavanje statusa HRVI po osnovi ozljede iz 1993. godine (za koju već imate priznat status MVI-a).

Ne očekujte lagan postupak jer, kako sam već naveo, ključne su okolnosti stradavanja (pretpostavljam da ste godine 1996. izgubili status "ratnog vojnog invalida" kada je stupio na snagu Zakona o pravima HB, i to upravo radi okolnosti stradavanja - ispravite me ako griješim).

Što se tiče drugih činjenica:

- MOBMS svima rješava u drugom stupnju u vezi priznavanja statusa MVI-a i prava na osobnu invalidninu po toj osnovi (bez obzira da li MVI ima status HB ili nema - nadležnost je propisana Zakonom).

- Pravo na besplatan prijevoz u Gradu Zagrebu rješava se propisima koje donosi Grad Zagreb, a ne propisuje se Zakonom o pravima HB niti Zakonom o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata (koliko mi je poznato to pravu u ZG imaju svi invalidi - što nije slučaj u svim gradovima).

- Na Listi za stambeno zbrinjavanje možete biti samo ukoliko imate trajno priznat status HRVI-a. Dakle, o tome treba razmišljati tek kada i ukoliko ostvarite status HRVI-a.

Pozdrav i sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Postovanje,

pridruzio bih se ovoj temi, jer i sam imam isti problem kao i zedox. Takodjer sam stradao na vjezbi u pripremi za teren, kao pripradnik IV. klase HV-a, unutar ratne zone zbornog podrucja Gospic 1993. godine. Primam osobnu invalidninu od ministarstva hrvatskih branitelja ali nikakva druga prava nemam, kao ni status branitelja. Takodjer sam zakonom koji je zedox spomenuo zakinut u pravima ali mi je i smanjen stupanj invalidnosti sa 30% na 20% trajno (tu reviziju su radili masovno).

 

Mislim da je krajnje licemjerno i bezobrazno od lijepe nam nase macehe da nas tretira kao gradjane drugog reda, dok su istodobno kuharice, cistacice, tajnice i ostali zaposlenici u MORH-u dobili statuse hrvatskih branitelja i recimo pravo na upis dionica.

 

Predlazem da pokusamo naci sto vise stradalih poput nas i osnujemo udrugu kojom bi dobili na tezini i na taj nacin "prisilili" drzavu da se rijesi i nas status.

 

Pozdrav,

Kristian

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U doba nastanka rjesenja o invalidnosti vjerojatno je glavno polaziste za utvrdjivanje statusa izmedju mirnodopskog i ratnog vojnog invaliditeta bio nacin stradavanja.

 

Obzirom da moja povreda nije nastala ranjavanjem vjerujem da je to razlog zasto mi tad nije priznat status ratnog vojnog invalida - iako je povreda nastala pod oruzjem, u ratnoj zoni, u pripremi za teren na koji smo isli svi u sklopu obuke, a to nemamo uvedeno u vojne knjizice jer kao rocnici tamo nismo ni smjeli biti. Tako sam cak i ja (poslije operacije i oporavka sam se vraio u postrojbu jer mi je ostalo jos 2 mjeseca) isao na teren iako nisam mogao obuti cizme niti trcati.

 

Dakle, u trenutku donosenja rjesenja svi su zanemarili GDJE se i u kojim OKOLNOSTIMA povreda dogodila! Kako je rekao zedox - ja nisam bio dragovoljac tako da sam tamo bio iskljucivo zato jer sam morao biti, a ne svojom voljom.

 

Puno kasnije, nakon skidanja mi je jedan odvjetnik prisapnuo neka tuzim drzavu i dobit cu prava, ali nisam...i tako sam svoj slucaj stavio u ladicu.

 

Sad je mozda ipak vrijeme da se taj nejasan status pokusa definirati, pa bih podnio zahtjev za priznavanje HRVI statusa. Molim javite ako netko ima neku informaciju ili iskustvo po tom pitanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija