Jump to content

Poništenje ugovora o kupnji nekretnine


anonimno

Preporučene objave

Može li se poništiti ugovor kupnje nekretnina koju sam kupio u svoje ime za račun druge osobe koja se uknjižila kao vlasnik na osnovu darovnog ugovora. Obvezan sam platiti novac poreznoj upravi koja ne dozvoljava zbog toga uknjižbu druge osobe prije nego platim sve obveze. Nekretnina jos nema upisano opterecenje. Hvala na savjetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi ste zapravo kupnjom nekretnine postali vlasnik iste,te nakon kupnje ste se vjerovatno morali i uknjižiti kao vlasnik na osnovi contracta emptio-venditio tj ugovora o prodaji,ali ste i dužni platiti porez prema zakonu o prometu nekretnina.Nakon što ste postali vlasnik morali ste izvršiti clausulu intabulandi to jest uknjižiti pravo vlasništva u gruntovnicu.Jeste li Vi uknjiženi u zemljišne knjige?Ukoliko jeste pa recimo da porezna uprava bilježi dug koji niste platili,ali ne znam baš jel Vam može spriječiti da vi raspolažete svojim vlasništvom,jer vi imate sva ovlaštenja,dakle darovali ste ugovorom o darovanju po OGZ-u.Stjecatelj se može predbilježiti pa ukoliko budu ispunjeni uvjeti naknadno se može uknjižiti kao vlasnik,ali opet i na ugovor o darovanju se plaća porez izuzetak su neki točno određeni slučajevi prema zakonu o financiranju lokalne uprave i samouprave.Vi eventualno možete tražiti raskid ugovora,ali nikako poboja niti ništavosti,jedino ako su postojale mane volje,ali ovdje čisto sumnjam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala na odgovoru. Protiv mene porezna uprava vodi ovršni postupak. Sklopljeni ugovor o kupnji nekretnine nisam mogao platiti. Novac mi je u punom iznosu dao sin kojem sam darovao nekretininu i sada sin ima vlasnički list. Ja se nisam upisivao kao vlasnik. Moze li porezna uprava poništiti ugovor o darivanju i vlasnicki list i na osnovu Ovrsnog zakona prodati nekretninu ili napraviti nesto drugo? U poreznoj upravi receno je da ce se porezna uprava pokusati naplatiti. Molim jos jednom savjet. Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se ne varam kod općeg poreznog zakona postoji jedna norma kod koje se govori o tome da ukoliko se jednom vrstom ugovora htjelo prikriti neku drugu vrstu ugovora tada se porezna obveza utvrđuje po ugovoru koji se htjelo prikriti.Postoji odredba kod zakona o financiranju jedinica lokalne i regionalne uprave i samouprave da se na ugovor o darovanju ne plaća porez ukoliko je riječ o ravnoj lozi,dakle otac koji daruje sinu nekretninu oslobođen je od poreza.Vama je dakle utvrđena porezna osnovica na temelju kupoprodajnog ugovora nekretnine,po zakonu o porezu na promet nekretnina.Vlasništvo Vašem sinu nitko ne može oduzeti jer ga je stekao na valjanoj pravnoj osnovi.Da u kojem slučaju nije bio pokrenut ovršni postupak vaša bi obveza zastarjela za 6 godina,no tražbina po ovršnom zakonu zastarijeva tek za 10 godina.Porezna uprava nastoji ostvariti svoju tražbinu prisilno u ovršnom postupku koji se vodi protiv Vas,a to znači da mogu od Vas kao poreznog obveznika ovršiti i nekretnine ali kojoj ste vi vlasnik,pokretnine osim točno navedenih stvari koje ne mogu ovršiti.No kako je najbolje da si pogledate ovršni zakon ili uzmete odvjetnika,jer Vi imate pravo na određene pravne lijekove kao što je žalba i prigovor.Dakle vlasništvo vašem sinu se ne može oduzeti,već se oni moraju namiriti iz onih stvari ili prava koja Vama pripadaju kao poreznom obvezniku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija