Jump to content

miješani brak


daltONica

Preporučene objave

Zarucnik mi je iz Srbije, a ja sam Hrvatica, zivim i radim u Hrvatskoj.

Zelimo se vjencati i zivjeti u RH, pa me zanima koji je nabrzi i najuspjesniji nacin da momak dobije dozvolu za privremeni boravak a time cim prije i mogucnost za radnu dozvolu?

 

Je li bolje cim prije se vjencati? Netko mi je savjetovao da potrazi prvo turistiku dozvolu (ono 3 mjeseca)..

Nama je u interesu da on legalno smije raditi, a vjencanje cemo, ako treba, bez problema pozuriti.. I sto je potrebno za vjwencanje za stranog drzavljanina?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana daltONice ,

nadam se da će Vam slijedeće informacije biti od koristi :

 

 

a). Boravak do 90 dana

 

Boravkom do 90 dana smatra se boravak stranca bez vize, s vizom ili s graničnom propusnicom.

 

Neprekidan boravak, odnosno ukupno trajanje uzastopnih boravaka stranca kojem je izdana putna viza za ulazak na područje Republike Hrvatske ne smije biti duže od 90 dana, u vremenskom razdoblju od 6 mjeseci, računajući od dana prvog ulaska.

 

Pravne i fizičke osobe koje pružaju usluge smještaja strancima, a i osobe kojima stranci dolaze u posjet, dužne su nadležnom tijelu (policijskoj upravi / postaji, turističkoj zajednici općine ili grada) prijaviti boravak stranca u roku od 12 sati od trenutka davanja usluge smještaja, odnosno trenutka dolaska stranca u posjet.

 

Stranac koji se ne koristi uslugama smještaja dužan je nadležnom tijelu (policijskoj upravi / postaji, turističkoj zajednici općine ili grada) prijaviti boravište u roku od 24 sata, od ulaska u Republiku Hrvatsku odnosno promjenu adrese stana u roku 24 sata od trenutka promjene adrese stana u mjestu boravka.

 

 

b). Privremeni boravak

 

Odobrenje za privremeni boravak mora imati stranac koji:

 

1. namjerava boraviti u Republici Hrvatskoj duže ili zbog drugih razloga, a ne onih na temelju kojih je viza izdana

 

2. za ulazak ne treba vizu, a namjerava boraviti u Republici Hrvatskoj duže od 90 dana ili iz razloga navedenih u članku 37. Zakona (rad, studiranje ili školovanje, spajanje obitelji te drugi opravdani razlozi određeni zakonom ili međunarodnim ugovorom)

 

3. obavlja poslove iz članka 95. Zakona o strancima, a namjerava boraviti u Republici Hrvatskoj duže od 30 dana

 

Zahtjev za izdavanje odobrenja za prvi privremeni boravak stranac podnosi diplomatskoj misiji odnosno konzularnom uredu Republike Hrvatske.

Stranac kojemu za ulazak u Republiku Hrvatsku nije potrebna viza, zahtjev za izdavanje odobrenja za privremeni boravak može podnijeti i nadležnom tijelu (policijskoj upravi / postaji)

Zahtjev za produženje privremenog boravka stranac podnosi nadležnom tijelu najkasnije 30 dana prije isteka roka važećeg privremenog boravka.

 

Zahtjev za izdavanje odobrenja za privremeni boravak podnosi se na obrascu 1A, a uz isti se prilažu:

 

1. slike 3 x 3,5 cm - 2 kom.

 

2. preslik važeće putne isprave

 

3. izvod iz matične knjige rođenih

 

4. dokaz o osiguranim sredstvima za uzdržavanje, osiguranom stanovanju, zdravstvenom osiguranju

 

5. potvrda o prijavi boravišta

 

Ovisno o svrsi privremenog boravka stranac je uz zahtjev dužan priložiti i neki od sljedećih dokaza:

 

1. potvrdu o svojstvu učenika odnosno studenta

 

2. radnu dozvolu ili drugi odgovarajući dokaz o ispunjenju uvjeta iz članka 95. zakona

 

3. odobrenje tijela nadležnog za poslove znanosti

 

4. potvrdu medicinske ustanove u kojoj se liječi

 

5. izvod iz matične knjige vjenčanih ne stariji od 6 mjeseci, dokaz o hrvatskom državljanstvu odnosno odobrenom boravku supružnika

 

6. dokaz o hrvatskom državljanstvu odnosno odobrenom boravku člana uže obitelji

 

7. drugi dokaz na osnovi kojeg se može utvrditi opravdanost boravka

 

Zahtjevu za prvi privremeni boravak stranac je dužan priložiti i uvjerenje o nekažnjavanju, države čiji je državljanin ili u kojoj ima stalni boravak. Uvjerenje o nekažnjavanju ne smije biti starije od 6 mjeseci.

Isprave koje se prilažu uz zahtjev moraju biti u izvorniku ili ovjerenom presliku, a strane isprave i u ovjerenom prijevodu na hrvatskom jeziku.

 

 

 

c).Stalni boravak

 

Stalni boravak odobrit će se strancu koji:

 

1. do dana podnošenja zahtjeva za stalni boravak ima neprekidno 5 godina odobren privremeni boravak ili

 

2. je 3 godine u braku s hrvatskim državljaninom ili strancem na odobrenom stalnom boravku, a u Republici Hrvatskoj ima odobren privremeni boravak

 

Maloljetnoj osobi na privremenom boravku u Republici Hrvatskoj odobrit će se stalni boravak ako je jedan od roditelja stranac s odobrenim stalnim boravkom, uz suglasnost drugog roditelja.

 

Iznimno, stalni boravak može se odobriti i drugim strancima na privremenom boravku zbog humanitarnih razloga ili ako bi to predstavljalo interes za Republiku Hrvatsku.

 

Zahtjev za izdavanje odobrenja za stalni boravak podnosi se nadležnom tijelu (policijskoj upravi / postaji), a o zahtjevu odlučuje Ministarstvo.

 

Zahtjev za stalni boravak podnosi se na obrascu 1A, a uz isti se prilažu:

 

1. slike 3 x 3,5 cm - 2 kom.

 

2. preslik važeće putne isprave

 

3. izvod iz matične knjige rođenih

 

4. dokaz o osiguranim sredstvima za uzdržavanje, osiguranom stalnom stanovanju, zdravstvenom osiguranju

 

5. potvrda o prijavi boravišta

 

6. izvod iz matične knjige vjenčanih, ne stariji od 6 mjeseci

 

7. dokaz o hrvatskom državljanstvu odnosno odobrenom boravku supružnika

 

d).Radna dozvola

 

Stranac može raditi u Republici Hrvatskoj na temelju radne ili poslovne dozvole, ako Zakonom o strancima nije drugačije određeno (iznimke određene u članku 87. i 95. Zakona).

 

Zahtjev za izdavanje radne dozvole strancu - Obrazac 9A - podnosi poslodavac - pravna ili fizička osoba, nadležnoj policijskoj upravi / postaji prema svom sjedištu.

 

Uz zahtjev poslodavac je dužan priložiti:

 

1. podatke o strancu s kojim namjerava sklopiti ugovor o radu ili drugi odgovarajući ugovor (npr. predugovor o zapošljavanju stranca)

 

2. podatke o radnom mjestu ili vrsti posla i uvjetima rada

 

3. dokaz o registraciji trgovačkog društva, predstavništva ili obrta u Republici Hrvatskoj (npr. presliku rješenja ili izvod iz sudskog registra Trgovačkog suda o upisu trgovačkog društva, presliku rješenja o registraciji predstavništva u Republici Hrvatskoj, presliku obrtnice)

 

4. dokaz o podmirenim obvezama i doprinosima (uvjerenje porezne uprave, izlist službi mirovinskog odnosno zdravstvenog osiguranja, potvrda o solventnosti - BON 1, BON 2 za pravne osobe)

 

5. obrazloženje o opravdanosti zapošljavanja stranca (u obliku dopisa)

 

U slučajevima produženja radne dozvole, uz sve gore navedeno, poslodavac je dužan priložiti presliku prethodne radne dozvole, presliku prethodnog ugovora o radu ili drugog odgovarajućeg ugovora i presliku radne knjižice stranca.

 

Zahtjev za produženje radne dozvole poslodavac mora podnijeti najkasnije 45 dana prije isteka roka važenja izdane radne dozvole.

 

 

Želim Vam odlično zdravlje !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Zdravo,ja imam isti problem,s tim da sam ja iz Srbije a zarucnik mi je u Hrvatskoj.

 

Cula sam da je za stranca potrebna potvda o nekaznjavanju koja mora biti overena APOSTILOM, to je nakakav pecat koji se moze dobiti samo u Beogradu u jednoj jedinoj ustanovi. Da li neko nesto zna o tome,i jos me zanima koja dokumenta su meni potrebna za sklapanje braka sa hrvatskom drzavljaninom.

Hvala unapred

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zerjav vam je naveo sve što vam treba. Ukoliko se vjenčate do nove godine zahtjev za prvi privremeni boravak temeljem braka+zaposlenje podnosite u nadležnoj Policijskoj upravi ili postaji po mjestu boravka. Prethodno čim vaš zaručnik uđe mora prijaviti boravak do 90 dana. U tih 90 dana treba predati zahtjev za privremeni boravak. Od nove godine priča se mijenja i zahtjev za prvi privremeni boravak podnosite u konzulatu ili ambasadi RH u Srbiji jer stupa na snagu novi Zakon o strancima. Samo u iznimnim slučajevima moći će se podnositi u policijskoj upravi ili postaji po mjestu boravka. Kada ste vjenčani njemu ne treba radna dozvola već samo to da želi i raditi trebate navesti u zahtjevu za boravak. Što se tiče dokumentacije za vjenčanje raspitajte se u Matičnom uredu u vašem mjestu. Raditi može početi tek kad mu se odobri privremeni boravak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitajte u MUP-u ako treba apostile pečat i da li vam potvrdu izdaje MUP Srbije ili sud. U nekim državama uvjerenja izdaju i jedni i drugi, ali naš MUP neka ne priznaje. Za dokumente za brak pitajte u Matičnom uredu u mjestu gdje se želite vjenčati. Ako to napravite u Srbiji tada pitajte što treba za upis činjenice braka u RH.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hej, ovako

moj zaručnik je iz srbije pa su nam na opcini u zagrebu rekli da za njega treba, potvrda da ce brak biti vazeci i u srbiji, potvrda da nije vec ozenjen i potvrda o drzavljanstvu te vazeca putovnica.

prijavite se u bilo kojoj opcini i ceka se 30-45 dana da prodje zakonski rok od prijave do vjencanja.

sve ove potvrde ti izdaje maticni ured u beogradu ( ako si iz beograda )

eto to je za sada sto znam

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija