Jump to content

obiteljsko nasilje i kazne kod prijave policiji


nadja

Preporučene objave

Prije više od mjesec dana razgovarala sam sa suprogom koji je alkoholičar, ne radi i kocka, da želim razvod. Imam dvoje malodobne djece o kojima se sama brinem i ja takodjer ne radim nego živimo od socijalne pomoći. Da bi on prije tjedan dana doveo društvo u kuću i probudio i mene i djecu, te u vidno alkoholiziranom stanju počeo me psihički zlostavljat, puštat glasno muziku i sve je to bilo poslije ponoći. Kada sam ih pokušala upozorit da prestanu počeo je i razbijati po kući čemu su i djeca bila prisutne. Pa sam ja pozvala policiju, da bi se društvo razišlo, a policija jedino šta je napravila je bila da su ga alkotestirali (1,41 promlia alkohola), saslušali nas i njega umirili. Sada sam čula da ćemo oboje dobit prekršajnu prijavu i novčanu kaznu i suprug i ja. Pa bi Vas pitala, dali je to moguće i šta da radim ako do toga dođe? Dali to ide pod obiteljsko nasilje ili samo remećenje javnog reda i mira?

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razbijanje pokućstva u kući u prisutnosti obitelji s ciljem uznemiravanja članoiva obitelji ide pod nasilničko ponašanje u obitelji (i pod prekršaje protiv obitelji ujedno).

 

Dakle samo vi zovite policiju i drugi put tražite da vam se muž goni kazneno, a ne samo da odu, te da primjenjju smjernice za rješavanje obiteljskog nasilja. Tražite da se drugi put muž smjesti u policiju nek njima pjeva, a ne vama

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znam za sličan slučaj od prije par godina al nisam pravnica. Frndici je muž također došao pijan, i lupio je nekoliko puta i nastavio maltretirati sve dok ona nije pozvala policiju. Policija ga je do jutra zadržala i onda pustila. Obzirom da su bila prisutna maloljetna djeca mislim da su se morali javiti oboje u Centar za socijalnu skrb, gdje kako ona kaže... djelatnica je čak zaprijetila da ako se to ponovi, da će im oduzeti djecu.... a na sudu dobili oboje kazne zbog remećenja javnog reda i mira... ona manju on veću. Ona ne pije i ima posao i jako je dobra mama, al su ih u institucijama jednako tretirali, pa molim pravnike za savjet jer je nadja i nezaposlena ... i što nezaposlenost nosi kod razvoda i kad se ti centri dočepaju jednog takovog slučaja....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Quote:

Nanosi li vam osoba do koje vam je stalo mnogo boli?

 

■Skrivate li vaše misli i osjećaje jer se bojite reakcije te osobe ili jer to jednostavno nije vrijedno svađe ili boli koju će to izazvati?

■Osjećate li da će se sve što kažete ili učinite izokrenuti i iskoristiti protiv vas? Okrivljava li vas ta osoba ili kritizira zbog svih problema u odnosu – čak i kad za to ne postoji logično objašnjenje?

■Trpite li često snažne, nasilne i nerazumne izljeve bijesa te osobe, koji se izmjenjuju s razdobljima u kojima se ona ponaša savršeno normalno i pokazuje vam ljubav? Vjeruje li vam itko kad mu ispričate što se događa?

■Osjećate li da ta osoba manipulira vama, kontrolira vas, ponekad čak i laže? Osjećate li se kao žrtva emocionalne ucjene?

■Osjećate li da vas ona vidi ili kao potpuno dobru ili potpuno lošu osobu i da za nju postoje samo te dvije krajnosti? Događa li se ponekad da za ovu promjenu u njenom razmišljanju nema nikakvog logičnog objašnjenja?

■Bojite li se tražiti nešto od te osobe jer će vam reći da ste prezahtjevni ili da s vama nešto nije u redu? Govori li vam ona da vaše potrebe nisu važne?

■Omalovažava li vas ta osoba ili uvijek osporava vaše stajalište? Osjećate li da se njena očekivanja od vas stalno mijenjaju, pa nikad ne možete ništa učiniti ispravno?

■Optužuje li vas za nešto što niste učinili ili rekli? Osjećate li se često neshvaćeni, a kad pokušate objasniti, događa li se često da vam ta osoba ne vjeruje?

■Ponižava li vas stalno? Pokušava li vas na različite načine (izljevima ljubavi i obećanjima da će se promijeniti te prešutnim ili otvorenim prijetnjama) spriječiti da prekinete vezu kad to pokušate?

■Je li vam teško planirati vrijeme koje provodite zajedno (druženje s prijateljima itd.) zbog naglih promjena raspoloženja, impulzivnosti i nepredvidljivog ponašanja te osobe? Nalazite li izgovore za njezino ponašanje ili se pokušavate uvjeriti da je sve u redu?

■Jeste li sada pomislili, "Nisam imao/imala pojma da još netko prolazi kroz ovo?"

 

Ako vam mnoga od tih pitanja i tvrdnji zvuče poznato, imamo dobre vijesti za vas. Niste poludjeli. Niste vi krivi za sve. I niste sami. Možda se sve to događa zato što vama bliska osoba ima osobine koje upućuju na granični poremećaj ličnosti

 

Granični poremećaj osobnosti, iliti Emocionalno nestabilni poremećaj osobnosti, Borderline personality disorder, iliti BPD ...- jedan od najčeščih poremećaja osobnosti . 2 -3 % u općoj populaciji, 90 000 -120 000 u Hrvatskoj. 75 % dijagnosticiranih su žene...

 

 

Quote:

Osjećaji koji mogu ukazivati na BPD

 

-i najbeznačajniji povod može kod te osobe izazvati osjećaj napuštenosti;

-njezino se raspoloženje brzo mijenja i ide iz krajnosti u krajnost (u minutama ili satima);

-teško kontrolira svoje osjećaje;

-ima tako snažne osjećaje da teško stavlja tuđe potrebe – čak i potrebe vlastite djece - prije svojih;

-vrlo je često nepovjerljiva i sumnjičava;

-vrlo se često osjeća tjeskobno ili razdražljivo;

-vrlo se često osjeća prazno ili smatra da nema svoje "ja";

-osjeća se zanemareno kad nije u središtu pozornosti;

-izražava ljutnju na neprimjeren način ili teško izražava ljutnju;

-osjeća da nikad ne može dobiti dovoljno ljubavi, nježnosti i pozornosti;

-često se osjeća sanjivo i zamišljeno, nestvarno ili izgubljeno.

 

Ponašanje koje može ukazivati na BPD

 

-osoba teško uočava osobne granice drugih osoba;

-ima poteškoća u određivanju svojih osobnih granica;

-ponaša se impulzivno i sklona je autodestruktivnom ponašanju – na primjer, troši previše novca, upušta se u opasne seksualne veze i tučnjave, kocka se, drogira se ili previše pije, neoprezno vozi, krade po dućanima ili ima poremećaje u prehrani;

-namjerno se ranjava – na primjer, namjerno reže ili pali kožu;

-prijeti da će počiniti samoubojstvo ili se pokušala ubiti;

-brzo ulazi u vezu na temelju idealiziranih maštanja o drugoj osobi ili o vezi kakvu bi željela

-mijenja svoja očekivanja tako da se druga osoba osjeća da nikad ništa ne može učiniti dobro

-ima zastrašujuće i nepredvidljive izljeve bijesa koji se ne mogu logično objasniti ili teško izražava ljutnju

-tjelesno zlostavlja druge - na primjer, šamara ih, udara i grebe-izaziva nepotrebne krize ili živi kaotično

-ponaša se nedosljedno i nepredvidljivo

-u jednom trenutku želi biti bliska s drugim osobama, a već u sljedećem tjera ih od sebe (na primjer, izaziva svađu bez razloga ili prekida vezu, a zatim je pokušava obnoviti);

-zagorčava život drugoj osobi zbog sitnih ili preuveličanih problema;

-u nekim situacijama osjeća se sposobna i smirena, dok u drugima potpuno gubi samokontrolu;

-verbalno vrijeđa druge, kritizira ih ili okrivljuje na okrutan način;

-verbalno zlostavlja bliske osobe i poznanike, a pred nepoznatim ljudima se pretvara i pokušava ih očarati; osoba može izmjenjivati te dvije uloge u sekundi

-ponašanje osobe ide iz jedne krajnosti u drugu i ona kontrolira druge da bi zadovoljila svoje potrebe

-radi ili govori nešto neprimjereno da bi skrenula pozornost na sebe kad se osjeća zanemarenom

-optužuje druge da su učinili nešto što nisu učinili, da osjećaju nešto što zapravo ne osjećaju i da vjeruju u nešto u što zapravo ne vjeruju

 

 

Quote:

Kriteriji za BPD u Dijagnostičkom i statističkom priručniku IV

 

Dijagnostički i statistički priručnik navodi sljedeća dijagnostička kriteriji za granični poremećaj ličnosti:

 

Dominantan obrazac nestabilnosti međuljudskih odnosa, predodžbi o sebi i osjećaja [raspoloženja] i izražene impulzivnosti prisutan već u ranom djetinjstvu i u različitim kontekstima, koji uključuju 5 (ili više) od ovih ponašanja:

 

1. Panični pokušaji izbjegavanja stvarnog ili umišljenog napuštanja. Opaska: Ne uključuje samoubojstvo ili samoozljeđivanje iz ponašanja pod 5.

 

2. Obrazac nestabilnih i burnih međuljudskih odnosa koje karakterizira naizmjenična krajnja idealizacija ili omalovažavanje..- tzv. splitting.

 

3. Smetnje u oblikovanju identiteta: izrazito ili stalno nestabilna slika ili predodožba o sebi.

 

4. Impulzivnost u barem dva područja koja su potencijalno štetna za nju ili njega (npr., trošenje novca, seks, droga, krađa, neoprezna vožnja, trpanje hranom). Opaska: Ne uključuje samoubojstvo ili samoozljeđivanje iz ponašanja pod 5.

 

5. Samoubilačko ponašanje ili prijetnje samoubojstvom i samozljeđivanje.

 

6. Nestabilni osjećaji izazvani naglim promjenama raspoloženja (na primjer, burni napadi depresije, bijesa i očaja, razdražljivosti i tjeskobe koji obično traju nekoliko sati i vrlo rijetko više od nekoliko dana).

 

7. Kronični osjećaj ispraznosti.

 

8. Neprimjerena snažna ljutnja ili poteškoće pri kontroliranju ljutnje (na primjer, česte burne reakcije, stalna ljutnja, stalni tjelesni sukobi).

 

9. Prolazne i sa stresom povezane paranoidne ideje ili ozbiljni simptomi disocijacije.

 

Radi se o STABILNOM OBRASCU, TVRDOKORNOM I TEŠKO PROMJENLJIVOM, ponašanja, postupaka i odbrambenih mehanizama, koji nastaje u ranoj odrasloj dobi, koji ima veču smrtnost od nekih tumora ( oko 8 % ih provede kompletni suicid ) i koji je zbog težine i svog značaja već u DSM - IV trebao biti prebaćen iz axis II u axis I....

 

Ogroman broj ovisnika, alkoholičara, prostitutki i ogroman broj onih koji su krivci i uzročnici obiteljskog nasilja, sukoba u braku....kao i raspada braka, kao svoj temeljni poremećaj ima upravo granični poremećaj osobnosti.......

__________________

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno Vam hvala, zadnjom rečenicom (neka njima pjeva) ste mi razvedrili ovaj današnji tmurni dan. Nisam navela u prvoj poruci da su mi obadvoje djece bolesni (kći 13 god). je transplantirana koštana srž od mlađeg brata (8 god.)donora, jer je imala Leukemiju, a isti taj mlađi brat ima PTSP koji je doživio u bolnici nakon nestručne obrade, te isto tako ima od rođenja neuro lingvističke slabosti) D Vam uopće ni ne pričam što sam sve prošla od doktora i učitelja te svega ostalog SAMA, bez podrške supruga i financiranja svega toga. Živimo u malom mjestu i nema posla, a radim po sezoni, jer uz muža kojeg imam i potrebe moje djece je sve ostalo nemoguće.

Sada kada želim razvod, da ja i moja djeca napokon malo živimo zanima me dali imam pravo na besplatnog odvjetnika, ako ne kako bi trebala glasit tužba za razvod braka koju ću osobno predat na sud.

Srdačan pozdrav i još jednom puno hvala na pomoći i zadnjoj rečenici pogotovo :-)

Utjerivaczakona je napisao:

Razbijanje pokućstva u kući u prisutnosti obitelji s ciljem uznemiravanja članoiva obitelji ide pod nasilničko ponašanje u obitelji (i pod prekršaje protiv obitelji ujedno).

 

Dakle samo vi zovite policiju i drugi put tražite da vam se muž goni kazneno, a ne samo da odu, te da primjenjju smjernice za rješavanje obiteljskog nasilja. Tražite da se drugi put muž smjesti u policiju nek njima pjeva, a ne vama

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Neznam samo šta ta gospođa sa svime time radi u braku, ja da imam pola toga već bi davno spasila sebe i djecu, jer, mislim da ako ja npr.želim trpit takvo nešto i to rješavat samo povremenim prijavama, MOJA DJECA TO NEMORAJU I NESMIJU. Ja se kao majka osjećam dužnom da bez obzira što uistinu nemam baš nikog od rodbine i nikog tko bi mi osim (općine i socijalne službe) mogao pomoć da se maknemo iz ove situacije, na bilo koji način moram spasit djecu, a tek onda sebe.

 

Udruga TIĆ u Rijeci 051/215670 pomaže besplatnim savjetima roditeljima i djeci po pitanju socijalnih pitanja.

 

BORIMO SE ZA SVOJU DJECU ONA SU PREMALA DA BI TO MOGLA SAMA.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana Nadja !

Vi ste ponajljepši primjer majčinske ljubavi i beskonačne požrtvovnosti za djecu .

 

Drago mi je da ste se odlučili na rastavu od bitange koja sramoti većinu očeva , koji su za djecu spremni i život dati.

 

Žao mi je da nisam odvjetnik , jer bi mi bila radost i čast biti Vaš besplatni punomoćnik .

Nadam se da će Vam se javiti neka dobra odvjetnička duša sa Legalisa , pa nećete trebati slijedeću informaciju :

 

 

" Nedostatak love za odvjetnike rješava " Siromaško pravo" , a pod određenim uvjetima oslobođeni ste i sudskih troškova.

U praksi se pravo na besplatnog punomoćnika realizira tako da se potencijalni podnositelji zahtjeva moraju osobno obratiti središnjoj upravi HOK-a u Zagrebu, gdje

zaposlenici odvjetničke komore provjeravaju ispunjavanje postavljenih kriterija, temeljem čega predsjednik Komore donosi rješenje o postavljanju besplatnog punomoćnika.

Kriteriji i uvjeti za podnositelje zahtjeva nisu pobliže definirani. U praksi se status socijalno ugrožene osobe dokazuje samo ispravama - uvjerenjem o visini

primanja (trenutačno je visina iznosa do koga se smatra da je riječ o socijalno ugroženoj osobi 1.700 kn). U pravilu se ne ispituje ostala imovina (nekretnine, pokretnine, drugo vlasništvo), kao ni imovina bračnog druga i bliskih srodnika. U slučaju da zahtjev bude usvojen, donosi se rješenje kojim se postavlja besplatni punomoćnik (vezano uz određeni postupak) i dostavlja podnositelju zahtjeva i

postavljenom odvjetniku. Odvjetnici koji se postavljaju u pravilu se biraju abecednim redom s popisa odvjetnika koji komora vodi."

Više saznajte na :

http://alanuzelac.from.hr/Pdf/access.pdf

 

Hrvatska odvjetnička komora

Koturaška 53/II

10000 Zagreb

Tel: 01 / 61 65 200

Fax: 01 / 61 70 686

E-mail: odvjetnicka.komora@odvj-komora.hr

 

 

Mislim da je doro znati i slijedeću informaciju :

 

SOS telefon za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja

01/ 4655222

 

Djeci i Vama želim odlično zdravlje !

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na jednu stranu ljubav odgovarne i racionalne majke, a na drugu " patrijahalna predrasuda i tumačenje" - da je svaka majka najbolja skrbnica i osoba koja djetertu pruža najviše....

 

Granični poremećaj osobnosti, iliti Emocionalno nestabilni poremećaj osobnosti, Borderline personality disorder, iliti BPD ...- jedan od najčeščih poremećaja osobnosti . 2 -3 % u općoj populaciji, 90 000 -120 000 u Hrvatskoj. 75 % dijagnosticiranih su žene...

 

Odgovorna majka 1. ugađa svom djetetu, borderline majka zbunjuje i zastrašuje svoje dijete...2. odg. majka ohrabruje samostalnost svog djeteta, bpd majka kažnjava i obeshrabruje osamostaljivanje, ....3. odg. majka gradi djetetovo samopoštovanje, bpd majka unioštava, umanjuje i negira samošpoštovanje djeteta..4.,.odg. majka odgovara na i zadovoljava potrebe svog djeteta, bpd majka očekuje da djeca zadovolje njene potrebe

5. odgovorna majka želi i očekuje da drugi vole njezino dijete, borderline majka se osjeća ugroženo i odbačeno ako drugi vole njezino dijete....6. odgovorna majka vjeruje i sve radi za dječju dobrobit, bpd majka nepoznaje, niti vjeruje ni u kakvu vlastitu ili dječiju dobrobit.......7. odgovorna majka nikad ne koristi prijetnju napuštanjem kao kaznu. bpd majka plaši djecu ostavljanjem, ili čak često i ostavlja djecu.....8. odg majka vidi svoje pogreške i žali ako ih počini, bpd majka nikad ne žali, niti može prizvati svoje neadekvatno ponašanje...9 odgovorna majka je ponosna na uspjehe svoje djece, borderline majka ignorina, omalovažava i negira uspjehe svoje djece...itd...itd...

 

****From: Lawson (2000). "Understanding the Borderline Mother: Helping Her Children Transcend the Intense, Unpredictable, and Volatile Relationship"

 

 

Da ne spominjem: - PAS ( sindrom otuđenja od jednog roditelja ) - po mnogima jedan, ako ne i najteži oblik zlostavljanja djeteta , čest5o provode majke želeći se osvetiti bivšem partneru....

 

Stoga, optužbe za obiteljsko nasilje, i termin " majčinska ljubav" mogu biti jako opasna stvar......uzrok pogrešnih prosudbi i krivih odluka, uzrok diskriminacije i zamjene " krivca za žrtvu" i obrnuto......

 

kad čujete da netko optuži svoju blisku osobu za zlostavljanje, bilo u braku, bilo u hetero, homo..( da oni su najnasilniji) vezi...- vrijeme je za kliničko - psihološko testiranje i procjenu tko pokazuje ispade karakteristične za Emocionalno nestabilni poremećaj osobnosti (bpd )

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

samo jedno od nažalost mnog ih negativnih iskustava kako funkcionira naš sustav a time i HOK kojoj se obratih za pomoć pred mjesec i nešto, pitajući upravo kome se obratiti ... i kako funkcionira ta besplatn pomoć.. dobih ovaj odgovor:

"Poštovana gospođo ...."

Hrvatska odvjetnička komora nije ovlaštena pružati pravnu pomoć, niti davati pravne savjete, već to rade odvjetnici.

Popis odvjetnika se nalazi na web stranici www.odvj-komora.hr pa se izvolite obratiti bilo kojem odvjetniku.

S poštovanjem,

xxxxx

 

pa vi vidite kako je to kad im se obratite :-(

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Cudi me to... Svojim strankama, kad pitaju za besplatnu pravnu pomoc, uvijek kazem da prvo nazovu i da pitaju sto sve trebaju priloziti molbi da im se dodijeli besplatni odvjetnik...

 

I dosta ih dobije... Uglavnom su to oni koji primaju socijalnu pomoc, bar u mom slucaju.

Za ovakav odgovor jos nisam cula

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana Fani !

Očito ste naletjeli na kakvog bokca na mozak koji je zalutao u HOK .

 

Nazovite broj telefona koji sam naveo u objavi u svezi siromaškog prava 01/ 6165200 i dobit ćete sve informacije iz prve ruke .

 

Zamolbu možete poslati poštom ili osobno odnesti u HOK srijedom od 10-14 sati , a istu rješava osobno predsjednik HOK-a , i negativna rješenja su vrlo rijetka .

 

Drago mi je da ste nakon skoro dvije godine dočekali pravomočnost presude , i želim Vam da ovrha bude hitra .

 

Vama i djeci želim odlično zdravlje !

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija