Jump to content

Pitanje temeljnog kapital doo-a


dviman

Preporučene objave

Dakle, priča spada u Twilight Zone. Naslijedio sam nekretninu, moj otac je uredno upisan u gruntovnicu. Započeo sam postupak upisa sebe u gruntovnicu kao vlasnika sa željom prodaje nekretnine. Ali...

Pojavio se doo koji istu tu nekretninu ima upisanu u temeljni kapital i tvrdi da je temeljem eksproprijacije nekretnina njihova. E da bi to dokazali, izveli su malu provalu (doslovno) i sad valjda očekuju da ih tužim. Nastala šteta je minimalna. Pravnik mi predlaže da ih tužimo za ometanje posjeda i da na sudu pokažu dokumentaciju temeljem koje tvrde da je nekretnina njihova. Ono što je meni kao ne pravniku u cijeloj priči nelogično je slijedeće:

Ako je u gruntovnici relevantan popis vlasnika nekretnina zašto ja koji sam upisan (u stvari otac, a ja imam odluku suda o nasljeđivanju) moram dokazivati svoje vlasništvo? Puno logičnije mi je da oni to trebaju učiniti. I što ako oni to ne žele?

I konkretno pitanje. Siguran sam da je upis u temeljni kapital tuđe imovine prekršaj. Postoji li neko tijelo koje može provjeriti relevantnost podataka o temeljnom kapitalu doo-a a da za to nije potrebna tužba?

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Oni"-društvo su to najavili (ultimativno su tražili moje pismeno odricanje vlasništva ili tužbu protiv mene na što sam im odgovorio da me tuže) 2003 godine a ja sam upisan u gruntovnicu kao vlasnik prošli mjesec. Okvirno mi je jasna razlika između vlasništva i posjeda, no pravnik mi je tako sugerirao (to je stari iskusni "mačak", mislim da mi je želio prenjeti bit). Mene još uvjek muči moram li ja njih tužiti da bi ustanovio prava društva nad nekretninom kojom sam upisan kao vlasnik ili postoji neka jednostavnija, kratkotrajnija i manje financijski zahtjevna metoda?

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Iz ovih silnih odgovora mogu zaključiti nekoliko stvari

1. moje pitanje je glupo jer svi znaju tko vrši nadzor nad trgovačkim društvima u pogledu točnosti navoda o temeljnom kapitalu (ma što netko ne napiše?)

2. nema odgovornih (pa i to bi se moglo napisati ?)

3. živimo u Texasu i molimo Boga da naš stan/kuću ili bilo koju nekretninu nitko ne proglasi svojim jer se državu puno fućka za to...

BTW, hvala mMasteru na komunikaciji

Pozdrav ! :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija