Jump to content

svjesni ili nesvjesni nehaj? POMAGAJTE


Branky

Preporučene objave

Pozdrav

 

Imam jednu dilemu.

 

Izazvala sam prije par mjeseci prometnu nesreču koja je imala za posljedicu tešku ozlijedu (lom ruke) osobe u drugom automobilu.

prije par dana došla mi je sudska presuda (uopće nisam morala na sud) i tamo me tuži RH da moram platiti 6300 kn, pod optužbom za svjesni nehaj.

kao prvo svjesna sam da sam kriva.

 

ovako je izgledala situacija......cesta je dvosmjerna, i postoje 2 trake u oba smjera.........ja skrečem u lijevo i imam obvezu propustiti auto koji ide ravno......to znam....ali kako postoje dvije trake, jedna za ravno, druga za njegovo desno i ravno.......auto se nalazio u ovoj traci za ravno+skretanje te sam ja MISLILA da je traka samo za skretanje i da ćemo skrenuti zajedno, prvo on pa ja....i tako se ja primaknula tom mjestu gdje trebam skrenuti.....a ono .tip ide ravno...i tako se zabio u mene i izbjegavavši me odletio je u stup i tamo se razbio.

to je istinita priča.

 

ali u sudskoj presudi piše ovako...."tužimo vas za svjesni nehaj jer ste procijenili da ćete uspjeti skrenuti prije njegova prolaska".......prema tome to oni zovu SVJESNI NEHAJ

 

ali ova moja situacija....da li je to svjesni nehaj ili možda nesvjesni nehaj?jer ja uopće nisam ni mislila da on ide ravno......doduše nije ni imao žmigavac koji bi govorio da skreće......ali mislila sam da iz te trake mora skrenuti!

 

ima li smisla pisati žalbu da im objasnim koja je bila varijanta u mojoj glavi........a i mislim da je kazna za nesvjesni nehaj manja od one za svjesni.......

 

pomagajte

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ipak vi dajte malo preciznije termine. Nije vas sigurno tužila država, već je Općinsko državno odvjetništvo protiv vas podnijelo optužni prijedlog za kazneno djelo izazivanja prometne nesreće i zatražilo da vas se kazni sa npr. 40 dnevnih dohodaka. Sud ona izdaje kazneni nalog kojim vas kažnjava kao što je općinsko državno odvjetništvo i tražilo.

 

Svjesni nehaj je redovitiji oblik krivnje, a znači da ste bili svjesni da možete izazvati nesreću, ali ste smatrali olako da je nećete izazvati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija