Jump to content

ustavnost zakona o osiguranju


walter044

Preporučene objave

Obrtnik sam registriran za zastupanje u osiguranju.Registrirao sam se prema "Zakonu o posredovanju i zastupanju u osiguranju" nn 27/99 koji je regulirao :

čl.23

Zastupnik u osiguranju zastupa jednog osiguravatelja ili reosiguravatelja.

Na temelju pisane suglasnosti zastupanog osiguravatelja ili reosiguravatelja, zastupnik u osiguranju može zastupati više osiguravatelja ili reosiguravatelja.

 

Novim Zakonom o osiguranju nn 151/05 sam morao prilagoditi djelatnost (verificirati ovlaštenje Ministarstva financija i sl).Međutim, Zakon je unio novu odredbu kojom sam pupčanom vrpcom vezan za samo jedno osiguravajuće društvo, te nemam nikakve mogućnosti izbora.

Članak 233.

Zastupanje u osiguranju je djelatnost pokretanja, predlaganja ili obavljanja poslova pripreme i sklapanja ugovora o osiguranju u ime i za račun jednog ili više društava za osiguranje za proizvode osiguranja koji međusobno ne konkuriraju

 

Prema toj zakonskoj odredbi sam skoro zaposlenik društva koji sam plaća mirovinsko, socijalno, poreze. Ne daj bože da se kome zamjerim - raskid ugovora i ispočetka bez obzira što taj posao radim petnaestak godina. Da ne spominjem mogućnost da propadnu - vuku i mene za sobom. Do novog zakona sam bez problema radio za više društava.

 

1.Zanima me da li imam šanse za pokretanje ustavnosti tog zakona temeljem Ustava

 

Članak 49.

Poduzetnička i tržišna sloboda temelj su gospodarskog ustroja Republike Hrvatske.

Država osigurava svim poduzetnicima jednak pravni položaj na tržištu. Zabranjena je zlouporaba monopolskog položaja određenog zakonom.

 

2.Ako imam šanse, koji je postupak pokretanja ustavnosti.

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hehe, puno toga nije ustavno. donjeta je uredba o kojoj se raspravljalo kao o neustvnoj, ali jednog dana je osvanula u narodnim novinama, a nije bila čak ni na dnevnom redu sjednice na kojoj je navodno donesena, nema je ni stranicama vlade među dokumentima koji su doneseni na toj sjednici, a pola zvučnog zapisa sjednice vlade fali, tj. postoji zvučni zapis, ali samo do pauze. dalje tišina. a na prethodnim raspravama se (moram to još jednom naglasiti) govorilo da je protuustavna. i nitko nije reagirao, a radi se o autonomnosti određenih obrazovnih institucija. i nitko ništa nije uspio napraviti, a neki nisu ni reagirali jer im ovako odgovara zbog osobnih intersa. i tako... nemojte se previše nadati. :palacdolje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija