Jump to content

besplatni pravni savjeti unutar udruge


liza

Preporučene objave

Takvo nešto ne bi trebalo biti problem.

 

Sada je situacija prilično nedovolno definirana, i pružanje besplatnih pravnih savjeta od strane udruga je negdje u "sivoj" zoni. Strogo pravno gledano, Zakon o odvjetništvu daje ekskluzivno pravo odvjetnicima na pružanje svih vrsta pravnih usluga uz prijetnju mogućnosti kaznenih sankcija protiv onih koji to na bilo koji način čine mimo njih.

 

S druge strane, već više od desetljeće i pol brojne udruge su kao dio svoje djelatnosti pružale besplatne pravne savjete. Takva praksa je naročito bila aktivna tijekom devedesetih, kad su zbog rata i ratne situacije, udruge za ljudska prava vrlo obilato pružale takvu pomoć svima onima koji su ju trebali.

 

Na takvu praksu Komora nije gledala s puno ljubavi, no kako u takvom pružanju pravne pomoći redovno nije bilo elementa naplatnosti, nije bilo ni elemenata kd nadripisarstva. Jednom izmjenom KZ-a iz devedesetih, i to je postroženo, pa sad i besplatnost pružanja pravnih usluga može biti dovoljna za pokretanje kaznenog postupka.

 

U praksi to se nije činilo, no postoje iz devedesetih jedno dva-tri neslavna primjera kaznenog progona pravnika koji su kroz udruge pružali besplatnu pravnu pomoć.

 

Sve u svemu, ovo pitanje je bilo predmetom brojnih rasprava između civilnog sektora i HOK. Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći trebao je pružiti zadovoljavajuć odgovor na to pitanje, što osim što se beskrajno sporo donosi, i ne rješava to pitanje zadovoljavajuće. Prijedlog budućeg zakona možete naći na stranicama Ministarstva pravosuđa.

 

Konačno, sve dok se ti besplatni pravni savjeti pružaju interno unutar udruge, unatoč svemu, ne morate se brinuti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija