Jump to content

Preklapanje radnog staža


Arci

Preporučene objave

Može li mi itko odgovoriti o kakvoj sam pravnoj situaciji obzirom da mi je došlo do preklapanja radnog staža u BiH i HR?

Objašnjenje:

Nakon što sam prestao raditi u prvog poslodavca, radna knjižica mi nije vraćena. Pošto nisam imao namjeru produljiti radni odnos, privremeno sam odselio u RH-a, prijavio mjesto prebivališta i započeo radni odnos. Nakon pola godine sam diobio poziv da preuzmem staru radnu knjižicu. Poslodavac mi je zaključio staž sa datumom preuzimanja knjižice. U mirovinskom su mi rekli da je izmirio sve obveze do toga datuma.

Da li ću morati, obzirom da mi se preklapaju ta dva staža, da se odrekenem jednoga i kako se to uopće tretira u pravnom smislu?

Da li će to imati ikakva utjecaja na donošenje rješenja o mirovini obzirom da sam podnio zahtjev za mirovinu i da ću morati prikazati obje radne knjižice ( RH-a i BiH)?

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

S obzirom kako se radi o osiguraniku HZMO koji prava potražuje po dvije osnove osiguranja i pri tom dolazi do "preklapanja", do nazovimo ga brisanja jednog staža će sigurno doći u smislu da će za određenje mirovine u RH ili u BiH biti "brisan" taj dio (neće se priznati u obije države) , a u kojoj i- možemo samo gatati, najbolje je otiđite u PS HZMO u kojoj ste podnijeli zahtjev, imaju određene osobe za pravne savjete (kao i termine-dane, raspitajte se) i ukratko opišite što se i kako dogodilo sa stažom u te dvije knjižice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Arci je napisao:

...Hoće li to oni meni dati na odluku ili će ići tamo gdje je manji radni staž evidentiran...

Nema tu izbora, vi zapravo potražujete dvije mirovine: jednu temeljem osiguranja - rada u RH i drugu temeljem prava iz BiH, te države nemaju jednako regulirana prava te je besmisleno odgovarati a ne poznavajući i druge detalje ( vrsta prava, datum osiguranog slučaja,rezidentnost osigurane osobe,...) kao i regulativu obiju država. Opetovani rezime: pravni savjet PS HZMO u kojoj ste podnijeli zahtjev.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija