Jump to content

Što sa umrlim vlasnikom bez podataka?


Pero06

Preporučene objave

U parničnom postupku sam krenuo riješiti pravo vlasništva nekretnine čiji su knjiži vlanici prije oko 100 godina otišli negdje u “Amerike” ili su oko 1920.god. preminuli a namam podatke o njihovim nasljednicima. Dakle, knjižni vlasnici ne mogu biti stranke u postupku. Tu sam stao. Što dalje? Molim lijepo ako mi može tko pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što je Vaš tužbeni zahtjev? Kakvo je stanje postupka, što je sud poduzeo i kakve odluke u dosadašnjem postupku donio?

 

Kako znate da se za vlasnike ne zna od 1920?

 

Kakav je vaš pravni odnos prema nekretnini? Želite li postati vlasnikom? Ako da, kojim pravnim temeljem?

 

Da li ste za pokretanje parnice angažirali odvjetnika? Ako jeste, zašto njega to ne pitate?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru i pitanima.

Radi se o tužbi radi stjecanja prava vlasništva čestica zemlje temeljem dosjelosti koju sam pokrenuo bez odvjetnika. Do sada mi je Sud tražio rješenja o nasljeđivanju umrlih knjižnih vlanika. Tužbu sam zatim uredio točno prema tako ustanovljenim nasljednicima ali nisam mogao pribaviti ista rješenja svih umrlih knjižnih vlasnika jer su neki emigrirali oko 1900. godine, nisu izvršene ostavinske rasprave ili ne znam gdje su preminuli. Sud je dostavljao tužbe poznatim nasljednicima i vlasnicima (mislim da su se svi oglušili). Sada bi želio uticati na nastavak postupka predlaganjem kako riješiti ove “nepoznate” jer mi se čini da tu ima mnogo papira i da bi Sud radije imao posla sa odvjetnikom.

Ostaje pitanje kao na početku.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Očito imate posla s temeljitim sucem. Ja sam u jednom postupku "razvlašten" od strane "vlasnika po dosjelosti" tako da sam proglašen osobom nepoznatog boravišta, a da ne samo da nisam emigrirao 1900. nego već desetljećima živim na istoj adresi usred Hrvatske, a čak me i u telefonskom imeniku ima :-D Privremeni zastupnik koji mi je postavljen je sve "priznao" i to je bilo to.

 

Dakle, možete zatražiti od suda da postupi po postupku predviđenom za slučaj nepoznatog boravišta tuženika, tj. da objavi poziv na oglasnoj ploči suda i u Narodnim Novinama. Po steku određenog roka smatra se da je tuženik definitivno nepoznat, pa će mu postaviti zastupnika i obavijestiti organ starateljstva (čl. 77 ZPP). Postoje tu i neki detalji koje ne znam.

 

Ako sud procijeni da tuženik sasvim sigurno više nije među živima, može od Vas zatražiti da provedete ostavinsku raspravu, pri čemu će se opet postupati kao da nasljednici nisu poznati. Za to vrijeme parnični postupak miruje, dok ne donesete rješenje s tog ostavinskog postupka. Za detalje u vezi nepoznatih nasljednika pogledajte u Zakon o nasljeđivanju.

 

No, da biste pokrenuli ostavinski postupak bez smrtovnice, prije toga morate pokrenuti postupak za proglašenje osobe umrlom.

 

Sve skupa bi moglo odnijeti dosta vremena.

 

Utvrđivanje nasljednika u inozemstvu ne mora biti nemoguća misija ako znate gdje je dotični umro, pa možete stupiti u kontakt s nadležnim matičnim uredom. Osobno sam pribavio takve podatke za osobu umrlu u jednoj dalekoj prekomorskoj zemlji uz komunikaciju preko Weba. To može biti brže nego čekanje na sve oglase i ostavinske postuoke bez poznatih nasljednika.

 

Ako su vlasnici odselili oko 1920. i bili tada mladi, tj. cca 20 godina stari, mogli su umrijeti nakon 1970., a to arhive matičnih ureda i grobalja u svim sređenijim zemljama pokrivaju bez problema.

 

Žao mi je da Vam ne mogu bolje pomoći, možda da ipak angažirate odvjetnika?

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija