Jump to content

nepoštivanje pravomočnog sudskog riješenja


mommy

Preporučene objave

Dakle, razvod, podjela imovine te susreti i viđanja oca s djetetom su određeni, ali u ovom slučaju majka odbija poštivati odluku suda.

Problem je svaki put kad otac dođe pod djete, rade se scene, te to sve normalno utječe na djete, koji su mogući pravni koraci koje bi taj otac trebao poduzeti da može imati redovan te normalan odnos sa svojim djetetom. Gdje to prijaviti, i na koji način?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se radi o nepoštivanju pravomoćne sudske presude od strane roditelja s kojim dijete nastavlja živjeti nakon razvoda braka, u smislu onemogućavanja i opstrukcije u ostvarenju susreta i druženja djeteta/djece s drugim roditeljem, moguće je zatražiti intervenciju CZSS.

Ukoliko CZSS ne poduzme ništa ili ako radnje istog ne budu efikasne u otklanjanju zapreka kako bi se normalizirali susreti i druženja s djetetom prema pravomoćnoj sudskoj presudi,potrebno je pokrenuti ovršni postupak pred sudom kako bi isti donio mjere koje će omogućiti ostvarenje pravomoćne sudske presude.

Postupanje jednog od roditelja suprotno pravomoćnoj sudskoj presudi u kojoj je određen način,mjesto i vrijeme susreta i druženja drugog roditelja i djeteta/djece povlači kaznenu odgovornost prema čl.215 st.1 Kaznenog zakona.U takvoj situaciji podnosi se kaznena prijava nadležnom Državnom odvjetništvu protiv roditelja koji priječi ostvarenje pravomoćne sudske presude.

Članak 215.st.1 KZ-a

(1) Tko spriječi izvršenje odgojnih ili drugih mjera određenih od suda ili državnih tijela za zaštitu djeteta ili maloljetne osobe,

kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija