Jump to content

pitanje


anera

Preporučene objave

Zakon o lokalnoj i područnoj ® samoupravi

 

ČL. 42

 

Općinski načelnik, gradonačelnik, odnosno župan zastupa općinu, grad, odnosno županiju.

Općinski načelnik, gradonačelnik, odnosno župan odgovoran je središnjim tijelima državne uprave za obavljanje poslova državne uprave prenijetih u djelokrug tijela općine, grada, odnosno županije.

Općinski načelnik, gradonačelnik, odnosno župan, u obavljanju poslova iz samoupravnog djelokruga općine, grada, odnosno županije ima pravo obustaviti od primjene opći akt predstavničkog tijela ako ocijeni da je tim aktom povrijeđen zakon ili drugi propis te zatražiti od predstavničkog tijela da u roku od petnaest dana otkloni uočene nedostatke. Ako predstavničko tijelo to ne učini, općinski načelnik, gradonačelnik, odnosno župan dužan je u roku od osam dana o tome obavijestiti dodaju se riječi: »predstojnika ureda državne uprave u županiji te« čelnika središnjeg tijela državne uprave ovlaštenog za nadzor nad zakonitošću rada tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Općinski načelnik, gradonačelnik, odnosno župan obavlja poslove utvrđene statutom općine, grada, odnosno županije u skladu sa zakonom.

 

 

 

Članak 45.

Općinski načelnik, gradonačelnik, odnosno župan predsjednik je općinskoga, gradskog, odnosno županijskog poglavarstva.

 

Članak 50.

Poglavarstvo je odgovorno predstavničkom tijelu jedinice lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave.

 

 

Evo nadam se da je iz ova tri člančića sve jasno.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na dopuni.

Međutim odgovornost Vladi RH se odnosi na dio poslova koji se odnose na državnu upravu. A to je i poveznica odgovornosti čelnika drugih jedinica lokalne i posdručne uprave prema Zakonu o lokalnoj i područnoj ® samoupravi. U samoupravnom dijelu gradonačelnik kao čelnik izvršnog tijela ima odgovornost prema prdstavničkom tijelu.

 

Zato, evo člančića, pa više neće biti zablude.

Zakon o gradu Zagrebu NN 62/01

 

b) Izvršna tijela Grada Zagreba

 

Članak 6.

 

Izvršna tijela Grada Zagreba su gradonačelnik Grada Zagreba (u daljnjem tekstu: gradonačelnik) i Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba (u daljnjem tekstu: Gradsko poglavarstvo).

 

Članak 7.

 

Gradonačelnik predstavlja i zastupa Grad Zagreb i nositelj je izvršnih poslova u Gradu Zagrebu.

 

Gradonačelnika bira Gradska skupština iz reda svojih članova, u pravilu između nositelja lista stranaka i nezavisnih lista koje su osvojile mandate u Gradskoj skupštini, većinom glasova svih članova Gradske skupštine, na način i po postupku utvrđenim poslovnikom u skladu sa zakonom i Statutom.

 

Članak 8.

 

Gradonačelnik je odgovoran Vladi Republike Hrvatske za obavljanje poslova državne uprave povjerenih upravnim tijelima Grada Zagreba.

 

Vlada Republike Hrvatske može u obavljanju poslova državne uprave davati gradonačelniku naredbe.

 

Ako gradonačelnik ne postupi po naredbama iz stavka 2. ovoga članka Vlada Republike Hrvatske imenovat će povjerenika državne uprave u Gradu Zagrebu (u daljnjem tekstu: povjerenik) na prijedlog ministra nadležnog za poslove uprave.

 

Povjerenik je dužan osigurati izvršenje naredbi Vlade Repub­like Hrvatske, iz stavka 2. ovoga članka, te je ovlašten provoditi nadzor nad obavljanjem poslova državne uprave u upravnim tijelima Grada Zagreba najdulje 6 mjeseci, od dana imenovanja.

 

Po prestanku obavljanja svoje dužnosti povjerenik je dužan Vladi Republike Hrvatske, putem Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave, dostaviti izvješće o obavljanju poslova državne uprave u Gradu Zagrebu i o svom radu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

AKo mogu pomoći, mene je upravo to pitanje pitala žena na ispitu i ja sam odgovorila: predstavničkom tijelu što je bilo točno. Na to sam dodala "osim gradonačelnika Zagreba" na što se ona nasmijala, no iz onoga što je dodala bilo je jasno da je i on odgovoran predstavničkom tijelu "osim" u slučajevima koje je ovdje objasnio netko izvatcima iz zakona. No, mislim da je odgovor predstavničkom tijelu ono što oni na ispitu traže.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija