Jump to content

ostvarivanje prava na socijalno i zdravstveno?


maramih

Preporučene objave

Živim na području od posebne državne skrbi, imam 48 godina, nezaposlen sam, otprije imam 18 godina staža koji sam ostvario u tvrtki koja više ne postoji. ne ostvarujem nikakva prava po bilo kojoj osnovi niti imam zdravstveno i socijalno osiguranje. 1996 godine imao sam tešku prometnu nesreću od koje imam i danas velike zdravstvene poteškoće. MOLIM da me savjetujete kako da ostvarim pravo na zdravstveno i socijalno odnosno da li uopće mogu isto dobiti s obzirom da isto nemam od 1996 g. inače živim u zajedničkom kućanstvu s majkom ( ima 80 godina )

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo provjeri kod HZZO da li si zaista neosiguran, ukoliko jesi bilo bi dobro da se javiš u ured za zdravstvo i socijalnu skrb županije u kojoj živiš, te da ona provede postupak i podnese prijavu na obvezno zdravstveno osiguranje.

 

Osobe s prebivalištem, odnosno odobrenim stalnim boravkom u Republici Hrvatskoj koje su nesposobne za samostalan život i rad i nemaju sredstava za uzdržavanje imaju pravo na obvezno zdravstveno osiguranje kao osigurane osobe osnovom rješenja koje donosi ured državne uprave nadležan za poslove socijalne skrbi, ako pravo na obvezno zdravstveno osiguranje ne mogu ostvariti po drugoj osnovi.

Mjerila i postupak utvrđivanja nesposobnosti za samostalan život i rad i nedostatka sredstava za uzdržavanje iz stavka 1. ovoga članka propisat će ministar nadležan za poslove socijalne skrbi.

Pravo na obvezno zdravstveno osiguranje prema osnovi osiguranja utvrđenoj odredbom stavka 1. ovoga članka traje za sve vrijeme dok se ne promjene okolnosti na osnovi kojih je pravo priznato.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija