Jump to content

Kako do pravog postotka alimentacije?


corvetteos

Preporučene objave

Majka sam 3-je malodobne djece u dobi od 11,13 i 17 godina,trenutno na zavodu za zaposljavanje.Razvedena sam 9 godina od kojih prve 2 godine otac djeci nije uplatio niti lipu alimentacije.Zadnjih 7 god.djeca primaju alimentaciju u točnom iznosu od 642,94kn(ukupan iznos).Sudska zabrana je na 48%place bivseg supruga a on je prijavljen na minimalac za NKV.Po mojim saznanjima prvi iznos njegove plače je oko 3500kn,dakle ostatak dobije u koverti na "crno".

Molim vas savjetujte me kako dokazati i kod kojih institucija se obratiti da bi se dokazala ovakva vrsta prijevare,te kako doci do pravog iznosa alimentacije? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema Zakonu o izmjenama i dopunama Obiteljskog zakona koji stupa na snagu uskoro,točnije 01.01.2008. biti će utvrđen minimalni iznos uzdržavanja za djete koji će roditelj s kojim djete ne živi biti dužan doprinositi za uzdržavanje.

Prema tom zakonu, ministarstvo nadležno za poslove socijalne skrbi odredit će jednom godišnje minimalne novčane iznose uzdržavanja djeteta.Minimalni izns uzdržavanja će se određivati u postotku od prosječne isplaćene neto plaće po zaposlenom u pravnim osobama RH za proteklu godinu:

-17% za dijete do 6 godina

-20% za dijete od 7 do 12 godina

-22% za dijete od 13 do 18 godina

Obvezniku uzdržavanja može biti određena obveza i u manjem novčanom iznosu od gore navedenog ukoliko je obvezan uzdržavati više djece,ali tako da ne bude manja od polovice minimalnog iznosa.

 

Ovrha radi prisilne naplate može se provesti nad cjelokupnom imovinom ovršenika koja može po Ovršnom zakonu biti predmet ovrhe.

Ovrha će se moći provesti na cijeloj plaći roditelja,osim u iznosu koji čini jedna četvrtina neto plaće isplaćene po zaposlenom u pravnim osobama RH za proteklu godinu.

 

Vama ne preostaje ništa drugo nego da podignete tužbu za promjenu (povećanje) iznosa mjesečnog uzdržavanja pred nadležnim općinskim sudom kako bi se u sudskom postupku pribavili podaci o primanjima drugog roditelja i njegovoj ukupnoj imovini.Sud će u postupku zatražiti podatke od poslodavca i porezne uprave.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija