Jump to content

Porodiljna naknada od 01.01.08


Marsovac

Preporučene objave

Evo jos jedne trudnice koja moli za obijasnjenje i pomoc.

18.12.07 otisla sam na bolovanje-komplikacije u trudnoci. Pokusala sam sa poslodavcem i sa njegovom knjigovodjom razgovarati tj. informirati se koja su mi prava, vezana uz naknadu, ali odgovor je bio vrlo precizan i otresit. Da oni nemaju veze s tim da on nista ne isplacuje nego da sve ide preko HZZZO-a.

Uglavnom, shvatila sam da pravo na godisnji nemam , ako u tekucoj godini nemam niti jedan radni dan. Nego me buni naknada. Tj. trenutno sam na bolovanju- komplikacije, kako mi se placa obracunava? Tj. kolika mi je naknada?I da li ja osobno trebam nekakve potvrde nositi u zavod za zdravstvo ili je to pak duzan poslodavac? kada nastupa porodiljni, u kojem mjesecu trunoce ili nakon poroda- glupo pitanje....ali....

Placa mi je 5000 kn znaci veca od do sada najvece rodiljne naknade od 4250 kn. Ugovor je na neodredjeno vrijeme i zaposlena sam 13 mj,kod tok poslodavca, ujedno radni staz nije prekinut u zadnjih 7 godina.Nije mi jasno dali cu ovih prvih 6 mj dobivati punu placu dak sam na bolovanju-komplikacijama ili se to odnosi na prvih 6 mj. od rodjenja djeteta? Nisam bas shvatila kad sam citala zakon, da ce naknada biti najniza , zakonom odredjena naknada,ako nije moguce izracunati prosijek place u zadnjih 6 mj? Dali se to odnosi na osobe koje rade manje od 6 mj ili?

Eto.....mislim da je za sada to to.....Unaprijed zahvaljujem na pomoci.

Sretna Vam nova godina

:zivili::zivili:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nadoknada plaće za vrijeme bolovanja ti je 4.250 kn (cca) jer ona nije delimitirana, rodiljna naknada koja je delimitirana je onakava kakva ti je osnovica utvrđena, veliš 5.000 kn, prvih 6 mjeseci, drugih 6 mjeseci ti je 2.500 kn.

 

Nadoknadu plaće obračunava i isplaćuje HZZO temljem dokumentacije dostavljene od tvog poslodavca. Bilo bi poželjno da sama nosiš doznake u HZZO kako ti se ne bi dogodilo da se zakasni s dostavom te doznake.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dali čim na doznakama o bolovanju doktorica naznaći Komplikacije u trudnoći, automatski padam na teret Hzzo-a? Jer poslodavac mi je isplatio samo dio plaće, tj. do dana kad sam otišla na bolovanje? Ili sam prvih 45 dana njemu na teret, tj. dali je poslodavac duzan prvih 45 dana bolovanja isplacivati naknadu ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovanje svim korisnicima Legalisa

imam jedno pitanje i nitko mi ne može bar za sad odgovoriti, naime radi se o tom da mi je supruga dobila produljeno bolovanje do 7 godine starosti djeteta zbog skrbi o djetetu koje inače ima poteškoće u motoričkom razvoju. Supruga je djelatnica MOR-a i nakon 1. godine porodiljnog i rješenja od centra dobila rješenje za naknadu o skrbi 2000 kn, a od posodavc je obustavio sva davanja (što znači plača 00), e sad je opet trudna i bebu očekujemo u lipnju 2008, nakon poroda tko preuzima skrb o djetetu sa problemima u razvoju, kolika je tad porodiljna naknada i ostalo što sljeduje.

Mora li poslodavac isplačivati kao redovno bolovanje ili što???

 

Unaprijed zahvaljujem :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja sam od 27.11.na bolovanju a doznake nosim samo u firmu a sada sam saznala da moram nositi na hzzo zajedno sa r1 obrascem,do sada nisam dobila nikakvu naknadu.

Moje pitanje je dal sam izgubila tu naknadu za prosla 2 mjeseca ,mogu li slj.mjesec samo odnesti doznake na hzzo pa cu pocet dobivat naknadu i tko sad uopce isplacuje poslodavac ili hzzo?Hvala puno na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija