Jump to content

DVOSTRUKI OVRŠNI POSTUPAK


anonimno

Preporučene objave

Ovo je rijedak pravni problem:

 

Zbog neplaćanja alimentacije 15 godina, protiv bivšeg poduzela sam svemoguće pravne radnje. I u Hrvatskoj i u inozemstvu gdje ima prebivalište. Ovo u inozemstvu znači da sam koristila Konvenciju UN iz 1956. godine o naplati alimentacije u inozemstvu. Sad je situacija takva da je njemački sud priznao našu presudu, i sada su me obavijestili da pokreću prisilnu naplatu.

On je u medjuvremenu, vratio na sebe nekretnine u Hrvatskoj koje je 1998. godine fiktivno prodao svom nećaku kako bi i na taj način izbjegao mogući ovršni postupak. Sad znam da je suvlasnik nekretnina u Hrvatskoj, a u Njemačkoj ne znam što ima. Medjutim, iduće godine nastupa zastara ove presude . Što mogu učiniti, kada znam da je suvlasnik i imam o tome dokaz iz katastra, ali nema posjedovnice ?

:-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Presuda o kojoj je riječ postala je pravomoćna i ovršna u studenom 1996. godine. Upravo te godine sam paralelno pokrenula postupak u inozemstvuza naplatu alimentacijskih potraživanja a sve prema Konvenciji Ujedinjenih naroda iz 1956. godine, a čiji potpisnik je tada nekako te godine, postala i Republika HRvatska.

Ovršni postupak u RH još nisam pokrenula, jer sam od općinskog suda gdje moj bivši ima nekretnine, dobila odgovor kako se ne vodi kao vlasnik niti kao suvlasnik bilo kakvih nekretnina, iako ja imam trag u poreznoj upravo da je putem ugovora ponovno vratio nekoć poklonjene nekretnine svom nećaku, ponovno na sebe a i znam poslovni broj u izvanparničnom postupku i ime sudkinje kod koje se vodio postupak po tom ugovoru.

Nijemci su me obavijestili nedavno, da se ovaj oglušivao na njihove zahtjeve za plaćanjem, pa su pokrenuli prisilnu naplatu.

Zanima me što mogu učiniti sama, jer dosada su me odvjetnici toliko izvarali, da više nemam ni volje a ni novaca da ih plaćam za njihove prazne priče od kojih nema ništa. Jedan od mojih odvjetnika je svojevremeno informacije prodavao mom bivšem, pošto je imućniji gastarbajter ... To sam doznala od njegovog kolege, također odvjetnika. Ne biste vjerovali . Sada više nemam povjerenja ni u jednog. Recite mi što mogu sama učiniti. Da li se ovo u Njemačkoj ima smatrati ovršnim postupkom ili ne. Zapravo o tom postupku malo možete znati jer ja kao stranka u postupku nemam pravo na hrvatskog odvjetnika, već njemačkog, koji me nikada ni o čemu nije eobavještavao.

Radi se o velikom dugu, jer je presudjeno 300% minimalnog osobnog dohotka u RH.

A nadu nisam izgubila, jer ako već 15 godina to gonim, gonit ću dok sam živa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zaboravila sam reći da je imenovani još uvijek u obvezi plaćanja jer je sin u 16 godini života. A imam i još jednu presudu iz 1990 godine kojom je naložea privremena mjera plaćanja alimentacije. No medjutim, mislim na protek vremena da je ona propala i do 1996.nemam nikakvih mogućnosti retroaktivnog potraživanja zaostataka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

posjedovni list je nebitan- bitan je vlasnicki list!

pokrenite ovrhu na suvlasnickom dijelu nekretnine, a ako ih je vise pokrenite paralelno ovrhu na vise nekretnine u razlicitim ovrsnim postupcima

prodaja suvlasnickog dijela nekretnine je u praksi u ovrsnom postupku skoro nemoguca, ali ako su se nabrali iznosi alimentacije, tada mozete vi steci suvlasnistvo nekretnine, pa ce dijete imati barem nesto

nema zapreke da se pokrene ovrha u RH na nekretninama u RH, bezu obzira sto je pokrenuta ovrha i u Njemackoj

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zanima me, da li mogu učiniti štogod sama, bez odvjetnika, jer imam jako loša iskustva. Nije mi u pitanju, doista, platiti odvjetnika, već mi je u pitanju što sam izgubila u njih povjerenje u cijelosti.

Opet, ponavljam, da li mu mogu ja sama onemogućiti da manipulira nekretninama kojima raspolaže temeljem ugovora kojim su mu braća i sestre ustupile njegov dio. Svojevremeno, jedan od mojih odvjetnika spominjao je nekakvu službenu zabilješku u knjigama ... A što ako ne postoji vlasnički list? nego samo onaj iz katastra?re

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bitno je da prijedlog za ovrhu temeljem pravomoćne presude podnesete u roku, dakle prije zastare. Ako ne saznate ništa u vezi nekretnina, tražite da se ovrha provede na pokretnim stvarima, jer kasnije u toku postupka, kada nešto saznate i uz uvjete koje zakon propisuje, možete tražiti promjenu predmeta i sredstva ovrhe pa tražiti ovrhu na nekretnini.

Međutim, ugovor kojim je on postao suvlasnik, kako kažete prijavljen je poreznoj upravi, pa ne bi trebalo biti problema sa identificiranjem nekretnine. Ako možete pribavite taj ugovor sa porezne uprave, u ugovoru mora biti označena nekretnine kako se vodi u zemljšniku, pa onda s tim podatkom ravno u zemljišnik. Ako on nije upisan kao vlasnik, to ne mora biti loše. Možda je on temeljem tog ugovora zatražio uknjižbu vlsništva na svoje ime, ali naši spori sudovi to ne rješavaju. Ako je to zatražio, to će se i vidjeti. Ako pak nije tražio uknjižbu, dovoljno bi bilo za postupak ovrhe na nekretnini da priložite vlasnički list, i kupoprodajni ugovor jer time se dokazuje slijed vlasništva.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija