Jump to content

HZMO isplaćivao mirovinu, a nije trebao jer je pravo prestalo. moram li vratiti?


anonimno

Preporučene objave

molim vas, ako je netko imao sličan slučaj, da mi objasni. radi se o slijedećem:

obiteljska mirovina se djetetu, nakon smrti roditelja, isplaćuje do navršene 26.godine života ako se redovno školuje. HZMO je međutim isplaćivao djetetu još godinu dana mirovinu i sad je poslao rješenje u kojem se navodi da je pravo na mirovinu prestalo prije godinu dana i da se isplata mirovine obustavlja prije godinu dana. U rješenju se ne spominje obveza vraćanja.

 

Zanima me ako znate donosi li HZMO drugo rješenje kojim to utvrđuje? I može li se tu koristiti argument iz čl. 211 ZOO-a – da onaj tko je izvršio isplatu iako je znao da nije dužan platiti nema pravo zahtijevati vraćanje?

 

HZMO je svakako raspolagao podacima o korisniku mirovine i to nije podatak o kojem bi ga korisnik morao obavještavati (kao što je nastavak ili prekid školovanja itd...)

Što mislite?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nije mi baš poznato područje, ali ako pomaže znam slučaj susjede koja je morala vratiti sve novce - međutim, bilo je navedeno u rješenju da mora vratiti te novce

 

meni je to bio totalni apsurd, ali suci su mi objasnili da je ona trebala odmah reagirati i javiti im da nema pravo na te novce jer se to smatra stjecanjem bez osnove

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znam točan odgovor na Vaše pitanje, ali prvo mi morate odgovoriti na slijedeće: Da li je Vaše dijete predalo potvrdu s fakulteta da se nalazi na REDOVITOM školovanju. Jer ako mu je fakultet produžio status redovitog studiranja onda mu i mirovinsko produžuje mirovinu sve do 31.9 iako je već navršio 26 godina života.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

imala sam potpuno isti problem.sud sam izgubila iako je greska ZMIO.posto u to vrijeme nisu imali kompjutere i bili potpuno nesposobni voditi brigu o svih korisnicima smatram i dalje da im nisam duzna nis vratiti.i sudske troskove morm isto nadoknaditi.kao nezaposlena to nisam u mogucnosti.ovrhu mi mogu poslati samo neznam na kaj. zalosno je samo to da ZMIO trazi novac natrag a to kaj su nam u vrijeme rata uzeli ine mirovine o tome nis.Strava

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala vam najljepša na odgovorima.

 

Vezano za pojašnjenje o školovanju - da, radi se upravo o redovitom školovanju studenta. Možete li me molim Vas uputiti prema kojem propisu HZMO produžuje isplatu mirovine do 30.9. ako je predana potvrda o redovnom školovanju, a korisnik mirovine je već prije tog datuma navršio punih 26 godina

(čl. 65 st. 1. Dijete ima pravo na obiteljsku mirovinu i koristi se tim pravom nakon navršene 15. godine života ako je u trenutku smrti osiguranika na redovitom školovanju ili započne takvo školovanje nakon smrti osiguranika. To pravo pripada djeci do kraja redovitog školovanja, ali najduže do navršene 26. godine života.)

 

Što se tiče obveze obavješćivanja, imate pravo, navedena je u zakonu:

 

Članak 92.

Korisnik prava, odnosno opunomoćenik iz članka 91. ovoga Zakona dužan je u roku od 15 dana prijaviti Zavodu svaku promjenu nastalu u osobnim ili u stvarnim okolnostima koja utječe na pravo ili na opseg korištenja toga prava.

 

Ta je obveza prekršena, obzirom da korisnik nije prijavio da je navršio 26. godina.

Mislim da nema druge nego šutjeti i čekati drugo rješenje kojim će vjerojatno odrediti obvezu vraćanja. Ili možda na to zaborave. Iako mi se stvarno čini da je to najjednostavnija stvar na koju bi HZMO sam trebao obratiti pažnju.

 

hvala još jednom, ako ima netko sa sličnim iskustvom, svi savjeti i sugestije su dobrodošli.

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija