Jump to content

Samohrana majka, nasilje u obitelji, POMOC !!


tommy1969

Preporučene objave

Pozdrav svima !

 

Postavljam pitanje u ime kolegice sa posla, dobre i vrijedne samohrane majke, koja se ne kuzi toliko u internet.

 

Prica je duza, ali pokusat cu namjerno dati sto vise detalja, da sve bude sto jasnije.

 

Djevojka, nazovimo je Marija, zivjela je sama, odvojeno od roditelja. Rodila je krasnu curicu, nije se slagala sa ocem djeteta, zapravo je dijete plod jedne kratke avanture. (nebitno za pricu)

 

Vraca se roditeljima u veliku kucu na zapadnim obroncima Medvednice, u ocevu kucu. Jedan kat kuce je bio totano neuredjen, samo cigla i goli beton, ali ima krov nad glavom. Ona radi vrijedno, ”ko pes”, dize silne kredite, izvodi carolije sa cekovima i polako uredjuje “svoj” kat. Sve je gotovo, od kupaone, do kuhinje, krasno namjesteno, mogla bi krasno zivjeti, da nije ostatka familije..

 

Familija je samo pasivni promatrac, nis ne pomazu, dangube obicne (otac, majka, brat). Cak joj naplacuju benzin za dopremiti material. Dio kuce gdje “ostatak” zivi je neuredjen, napunjen starim namjestajem sa otpada, bez podnih i zidnih obloga, grozota. Kako je kod nje ljepse, mama i brat se useljavaju na njen kat. Trose njenu vodu, struju, jedu iz frizidera.. Stalne prepirke i molbe da podijele troskove i rezije, dovode do stalnih konflikata i svadja. Vise-manje placa kompletne rezije (struja, voda..) za cijelu kucu, jer bi inace i njoj iskopcali, sto su pokusali jedno 20 puta. Bilo je situacija, da zbog placene struje nije imala za jesti za sebe i dijete, pa smo joj posudjivali novce. Sve je odmah vratila od prve place.

 

Ulozila je oko 250.000 kuna, za sve ima dokaze (racune, kredite..).

 

Otac ju je jednom i fizicki napao, oga ga prijavljuje za nasilje, te biva uvjetno osudjen.

 

Kako mama i brat ne placaju nista, ona ih “istjeruje” iz "svog" dijela, oni odlaze. Medjutim, brat se stalno kod nje tusira i sece, ljepse mu je. Na njenu napomenu da ce promijeniti bravu, on se prijeti da ce razbiti i vrata i nju, nagurava i suta je. Sve to stalno gleda njena mala curica od 9 godine, koja je zacudo krasno, normalno dijete i odlicna ucenica.

 

Stvari su eskalirale, njoj je pun kufer. Zapravo je zele istjerati iz kuce, da dobiju sve gotovo. Na rubu je zivaca, jer je u skripcu: ako ode, jer zeli mira za sebe i dijete, ostavlja sve sto je napravila, a jos ima 4 godine kredita na grbaci.

 

Bila je na podrucnoj soc sluzbi, zena je posjetila kucu i razgovarala sa tatom. Zena je predlozila da stari oporucno ostavi taj dio kuce njoj, da se ona osjeca sigurnije. On ne pristaje jer “nikome on nista ne ostavlja”. Soc radica je ostala sokirana u kakvom okruzenju zivi, rekla joj je da je, na zalost ulagala na krivom mjestu. Napisat ce joj preporuku za socijalni/gradski stan, ali to opet nije rjesenje, jer ostavlja sredjeni stan, pun kredita. Uzas..

 

Zapravo ne znam sto bih pitao..

 

Da li Marija ima pravo na zastitu svoje investicije ?

Ako sada ode, kako se rjesava ostavina kada stari jednom umre ? Da li njen brat moze traziti "njen", sredjeni dio kuce ?

 

Da li je tata, s time sto je presutno (tj. bez pisanog traga ili ugovora), dozvolio uredjenje kuce, zapravo njoj “poklonio” taj dio ? Ako da, kako to sada, prije njegove smrti, administrativno/pravno rijesiti ? Tata, ili bolje receno, “tata” ne zeli nista napraviti u njenu korist.

 

Marija se boji, da ce stari sve prodati/pokloniti, samo da ona ne dobije nis. Kao sto se vidi iz price, taj strah je opravdan..

 

Zahvalan sam na svim misljenjima i odgovorima !

 

Tomi

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Ako tata umre prije mame, imovina ostaje mami-ženi.

Ako mama umre prije tate, a tata ne ostavi oporuku djele sestra i brat zakonski-pola pola. Ako tata ostavi oporuku u kojoj sve ostavlja bratu, mišljenja sam da sestra ima pravo na nužni dio.(možda će tu pomoći računi koje čuva???) Inače, oporuka ne daje nikakvu sigurnost. Otac uvijek može bez znanja drugih napisati novu, kasniju oporuku koja pobija raniju, u kojoj će imovinu ostaviti npr nekom prolazniku na cesti ili nekoj udruzi ili sl.

Što se tiče djela" sređeni dio kuće", nekretnina je vlasnički gledano cjelina, i sestra i brat će biti suvlasnici u idealnom djelu, svaki polovicu kuće. U tome smislu njem brat će biti vlasnik polovice njenoga "sređenog djela" ali ne u smislu u kojem se ovdje navodi već idealno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija