Jump to content

hitno-ostavinska


Cifi

Preporučene objave

Molim pomoć vezano uz ostavinski postupak. Sigurno se netko susreo sa sličnim slučajem.

Naime, nasljednica je američka državljanka, a nekretnina koju nasljeđuje od svoje tetke (hrvatske državljanke) se nalazi u RH. Nasljednica je napisala nasljedničku izjavu kojom se prihvaća nasljedstva i ista ima apostile, kao i punomoć kojom opunomoćuje odvjetnika da ju zastupa. Kako je zakonom propisano da sva pismena moraju biti na hrvatskom jeziku, to ista treba i prevesti, odnosno odnijeti sudskom tumaču i takva dostaviti javnom bilježniku ? Zar ne?

Što je sa stjecanjem prava vlasništva stranih državljana-američkih na nekretninama u RH? Da li je potrebna suglasnost Ministarstva?

Unaprijed zahvaljujem!! :ideja::majstor::-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Službeni jezik u rh je hrvatski pa onda sukladno tome, svu dokumentaciju koja se koristi i u ostavinskom postupku treba prevesti na hrvatski jezik. Ta nasljednička izjava da se nasljednica prihvaća nasljedstva zapravo nije niti potrebna jer se presumira da se prihvaća nasljedstva onaj nasljednik koji se nije posebno očitovao, čak ne mora niti pristupiti raspravi, jedino je bitno da je uredno primio poziv za nju. U slučaju naslijeđivanja, strana osoba stječe vlasništvo naslijeđenih stvari u času otvaranja nasljedstva, ako zakonom nije drukčije određeno, te je na temelju pravomoćnog rješenja o naslijeđivanju ovlaštena zahtjevati upis vlasništva u zemljišnu knjigu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem! Da li treba nasljednička izjava ako je izdala punomoć odvjetniku? Da li je valjana punomoć u kojoj je navedeno da opunomoćuje odvjetnika da je zastupa u ostavinskom postupku iza smrt... ili treba navesti davanje nasljedničke izjave? I da li su uopće potrebne apostile na punomoći?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija