Jump to content

austrijski zakon


Plava

Preporučene objave

Zanima me nakon koliko nastupa zastara za dospjelo dugovanje ako se ovršni prijedlog nije pokretao 4 godine od dospijeća dugovanja, a u navedenom slučaju vrijede austrijski zakoni? (znam da je po našem zakonu rok za pokretanje tužbe 5 godina, ali ne znam koji je rok po austrijskom zakonu???)

Puno hvala na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hrvatski zakon o obveznim odnosima za zastaru potraživanja dugovanja kaže:

(1) Zastara počinje teći prvog dana poslije dana kad je vjerovnik imao pravo zahtijevati ispunjenje obveze, ako zakonom za pojedine slučajeve nije što drugo propisano.

 

Zanima me slijedeće:

Dužnik je uzeo leasing kod banke i nije platio više od 3 rate (ugovorom je regulirano da cjelokupni iznos dospijeva na naplatu nakon 2 neplaćene rate). Nakon 3 ili 4 mjeseca dužnik podmiruje 3 rate i poslije više ne plaća ništa.

 

Prema gore navedenom članku Zakona, počinje li zastara teći nakon što dužnik nije platio te 3 rate, a vjerovnik je mogao tražiti plaćanje kompletnog iznosa (ali nije!), ili zastara počinje teći nakon što je dužnik općanito prestao s plaćanjem?

Hvala za odgovor!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zadnja uplata je bila prije skoro 5 godina i nitko nije dužnika ni na kakav način kontaktirao nakon te uplate(mislim da je nositelj leasinga dobio 1-2 opomene, i to je to). Radilo se o leasingu za vozilo, ali je to vozilo u ono doba glasilo na dužnika, a ne na banku, ni knjižica vozila nije bila deponirana. Dužnik je to vozilo prodao.

Koji je rok zastare u takvom slučaju obzirom na ove činjenice koje sam sada navela? Hvala!:)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija