Plava objavljeno: 23. veljača 2008. Dijeli objavljeno: 23. veljača 2008. Zanima me nakon koliko nastupa zastara za dospjelo dugovanje ako se ovršni prijedlog nije pokretao 4 godine od dospijeća dugovanja, a u navedenom slučaju vrijede austrijski zakoni? (znam da je po našem zakonu rok za pokretanje tužbe 5 godina, ali ne znam koji je rok po austrijskom zakonu???) Puno hvala na odgovoru! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Utjerivaczakona odgovoreno: 24. veljača 2008. Dijeli odgovoreno: 24. veljača 2008. Austrijsko pravo je jedan od temelja hrvatskih zakona, pa je vjerojatno da su rokovi zastare slični Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Plava odgovoreno: 24. veljača 2008. Autor Dijeli odgovoreno: 24. veljača 2008. Hrvatski zakon o obveznim odnosima za zastaru potraživanja dugovanja kaže: (1) Zastara počinje teći prvog dana poslije dana kad je vjerovnik imao pravo zahtijevati ispunjenje obveze, ako zakonom za pojedine slučajeve nije što drugo propisano. Zanima me slijedeće: Dužnik je uzeo leasing kod banke i nije platio više od 3 rate (ugovorom je regulirano da cjelokupni iznos dospijeva na naplatu nakon 2 neplaćene rate). Nakon 3 ili 4 mjeseca dužnik podmiruje 3 rate i poslije više ne plaća ništa. Prema gore navedenom članku Zakona, počinje li zastara teći nakon što dužnik nije platio te 3 rate, a vjerovnik je mogao tražiti plaćanje kompletnog iznosa (ali nije!), ili zastara počinje teći nakon što je dužnik općanito prestao s plaćanjem? Hvala za odgovor!!! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
camel odgovoreno: 27. veljača 2008. Dijeli odgovoreno: 27. veljača 2008. Rok za zastaru u austriji iznosi TRI godine. Rok za zastaru pocinje teci od datuma zadnje isplate, te ukoliko sa bankom u medjuvremenu niste dogovarali nista, banka gubi pravo na tuzbu. ako je ipak rijec o leasingu ostaje pitanje vlasnistva, tu su rokovi nesto duzi! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Plava odgovoreno: 27. veljača 2008. Autor Dijeli odgovoreno: 27. veljača 2008. Zadnja uplata je bila prije skoro 5 godina i nitko nije dužnika ni na kakav način kontaktirao nakon te uplate(mislim da je nositelj leasinga dobio 1-2 opomene, i to je to). Radilo se o leasingu za vozilo, ali je to vozilo u ono doba glasilo na dužnika, a ne na banku, ni knjižica vozila nije bila deponirana. Dužnik je to vozilo prodao. Koji je rok zastare u takvom slučaju obzirom na ove činjenice koje sam sada navela? Hvala! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Plava odgovoreno: 29. veljača 2008. Autor Dijeli odgovoreno: 29. veljača 2008. Dragi camel, bila bih ti jaaako zahvalna kad bi mi mogao pojasniti ovo što si spomenuo, a odnosi se na leasing. Hvala! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Plava odgovoreno: 15. listopad 2012. Autor Dijeli odgovoreno: 15. listopad 2012. Draga ekipo, Ponovo pokrećem ovaj topic jer mi je stvarno potreban odgovor: Zna li netko koliko iznosi zastara za dospjelo dugovanje za leasing, prema austrijskom zakonu? Hvala od srca na odgovoru! Plava Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.