Jump to content

USA - vozacka dozvola


vanja_01

Preporučene objave

Dali netko zna moze li se s vozackom dozvolom izdanom u USA (New York) voziti automobil hrvatskih registarskih oznaka unutar hrvatske tj. treba li izvaditi kakve dodatne dokumente i odobrenja?

 

Jer ja sam neko vrijeme zivio u Italiji i morao sam kod nas u HAKU izvaditi internacionalnu vozacku da mogu voziti talijanski auto u italiji. Sad me zanima kakva pravila vrijede u hrvatskoj za jednog stranog drzavljanina u ovom slucaju americkog.

Bio sam u policiji raspitati se i naravno da nisu bili sigurni, reklil su mi da navratim za koji dan dok se oni raspitaju... no to bas i neuljeva povjerenje. Pa ako netko neso zna bio bi zahvalan da me informira

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

PRAVILNIK O VOZAČKIM DOZVOLAMA

Članak 8.

 

Kada se izdavanje vozačke dozvole traži na osnovi inozemne vozačke dozvole, uz zahtjev za izdavanje dozvole prilaže se:

 

1. inozemna vozačka dozvola,

 

2. prijevod inozemne vozačke dozvole, ukoliko se iz inozemne vozačke dozvole ne može zaključiti za koje kategorije se može zamijeniti i vrijedi li, odnosno da joj nije protekao rok valjanosti više od šest mjeseci,

 

3. uvjerenje o duševnoj i tjelesnoj sposobnosti za upravljanje vozilima koje ne smije biti starije od šest mjeseci,

 

4. dvije istovjetne fotografije veličine 30 mm ¤ 35 mm.

 

Kada se vozačka dozvola izdaje na osnovi inozemne vozačke dozvole, umjesto datuma polaganja vozačkog ispita upisuje se datum izdavanja inozemne vozačke dozvole.

 

Članak 9.

 

Zahtjev za izdavanje vozačke dozvole, odnosno preslik inozemne vozačke dozvole čuva nadležno tijelo koje vozača vodi u evidenciji.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo Vam izvadak iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama:

 

"Članak 226.

 

(1) Stranac kojem je odobren privremeni ili trajni boravak u Republici Hrvatskoj i hrvatski državljanin koji se iz inozemstva vrati u Republiku Hrvatsku, a i osoblje diplomatskih i konzularnih predstavništava i misija stranih država i predstavništava međunarodnih organizacija u Republici Hrvatskoj, stranih trgovinskih, prometnih, kulturnih i drugih predstavništava te stranih dopisništava, mogu upravljati motornim vozilima na osnovi važeće inozemne vozačke dozvole za vrijeme do godinu dana od dana ulaska u Republiku Hrvatsku.

 

(4) Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj osoba koja ne zamijeni inozemnu vozačku dozvolu u roku iz stavka 1. ovoga članka."

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija