Jump to content

Automobil registriran u Sloveniji


irio

Preporučene objave

Zanima me kako riješiti pitanje automobila koje mi je nakon očeve smrti ostalo u nasljedstvu, naime taj auto je slo. I kao takav reg. Je tamo ali mu je u međuvremenu istekla reg. Ima više od 7 god. Zanima me što sada ,ja također imam, slovensko državljanstvo-dali stvarno samo šlep službom mogu na registraciju?

 

 

a

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim Vas kad pišete nemojte pisati velikim slovima. Naime, ispada da vičete na druge korisnike. Zbog toga sam Vašu objavu editirala u mala slova.

 

Ako auto po ostavinskoj raspravi niste registrirali u RH možete ga registrirati jedino u Slo. A ako ste zaboravili na datum registracije...ja ne vidim što drugo nego na registraciju šlep službom. Neregistriranim vozilom ne smijete upravljati ni u Slo ili ? Ne vidim drugog rješenja.

 

Ako pak vozilo namjeravate uvesti u RH mislim (ali nisam sigurna) da nasljedstvo možete uvesti ako je i starije od onih 7 godina. Pitajte na carini.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sukladno odredbama čl. 187. toč 13.Carinskog zakona predmeti koje su hrvatski državljani i strani

državljani stalno nastanjeni u Republici Hrvatskoj naslijedili u inozemstvu,oslobođeni su od plaćanja carine.

iz Uredbe:

14) OSLOBOĐENJE PREDMETA NASLIJEĐENIH U INOZEMSTVU

 

Članak 21.

 

Oslobođeni su od plaćanja carine predmeti osobne imovine koje su hrvatski državljani i strani državljani nastanjeni u Republici Hrvatskoj naslijedili u inozemstvu (članak 187. stavak 1. točka 13. Carinskog zakona).

 

Povlastica iz stavka 1. ovoga članka ne primjenjuje se pri uvozu predmeta kupljenih naslijeđenim novcem, na predmete kupljene novcem dobivenim prodajom naslijeđenih predmeta, kao i na predmete dobivene zamjenom za naslijeđene predmete.

 

Povlastica se ne može ostvariti na uvoz:

 

– komercijalnih prijevoznih sredstava,

 

– stvari koje su služile za obavljanje profesionalne djelatnosti umrle osobe,

 

– zaliha sirovina i poludovršenih ili dovršenih proizvoda, te

 

– stoke i zaliha poljoprivrednih proizvoda što premašuju količine razumno potrebne za obiteljske potrebe umrloga.

 

Povlastica se može ostvariti najkasnije u roku dvije godine od datuma akta o nasljeđivanju, u jednoj ili više odvojenih pošiljaka.

 

Nadležna carinarnica može produžiti ovaj rok po pisanom zahtjevu korisnika povlastice u slučaju nastupa posebnih okolnosti, koje onemogućavaju uvoz u roku iz stavka 4. ovoga članka.

 

Uz pisani zahtjev za ostvarivanje povlastice iz stavka 1. ovoga članka, nadležnoj carinarnici podnosi se akt ovlaštenog hrvatskog ili inozemnog pravosudnog ili drugog tijela o nasljeđivanju predmeta koji se unose, i kojemu moraju biti navedeni predmeti koji se nasljeđuju.

 

Iznimno, glede naslijeđenih predmeta koje je ostavitelj osobno rabio (odjeća, obuća i sl.), kao dokaz u smislu stavka 3. ovoga članka može se podnijeti i izvod iz matične knjige umrlih.

 

Odredbe ovoga članka primjenjuju se i na osobnu imovinu, što su je nasljeđem stekle pravne osobe sa sjedištem u Republici Hrvatskoj, a koje se bave neprofitnom djelatnošću.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da sada me muči još jedno,naime kako registrirati taj automobil koji je nakon ostavinske pripao mojoj majci i dijelom mom polubratu koji je državljan r slo,? htjeli bi to riješiti na način da taj auto ostane majci koja je u HR,ali ga treba onda uvesti u HR :-?:-? zbunjeni smo

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija