biro1 objavljeno: 6. ožujak 2008. objavljeno: 6. ožujak 2008. Pozdrav! Može li mi netko reći koliko najduže može trajati pripravnički staž diplomiranom pravniku u trgovačkom društvu. Naime, dobio sam ugovor na 1 g. koji uskoro ističe, a poslodavac mi ga namjerava produžiti još 1 godinu (također pripravnički), tj. dok ne položim pravosudni ispit (na koji imam pravo izaći nakon 2g. jer obavljam praksu u sudu).Zanima me dali mogu biti prijavljen kao pripravnik 2 god. jer ne želim izgubiti mogućnost ranijeg polaganja pravosudnog ispita. Logikom moga poslodavca (da sam pripravnik dok ne položim pravosudni), bio bi 4 god. pripravnik da ne obavljam praksu u sudu. Unaprijed hvala! Citiraj
nina_d odgovoreno: 6. ožujak 2008. odgovoreno: 6. ožujak 2008. Poslodavcu je to baš zgodno jer vam na taj način (pretpostavljam) daje, kao pripravniku umanjenu plaću. Dražvne službe imaju točno propisanu dužinu trajanja pripravničkog, a u trgovačkom društvima se (u pravilu) Pravilnikom o radu utvrđuje najduže trajanje pripravničkog po stručnim spremama pa se raspitajte postoji li takav pravilnik. Citiraj
heureka! odgovoreno: 30. ožujak 2008. odgovoreno: 30. ožujak 2008. Članak 27. Zakona o radu (to je čl. 35. pročišćenog teksta) je vrlo jasan: "Osposobljavanje pripravnika (pripravnički staž) traje najduže godinu dana, ako zakonom nije drukčije određeno." Dakle, samo ZAKONOM ( a ne pravilnikom o radu ili kolektivnim ugovorom) se SMIJE odrediti duže trajanje. No, kako je ugovor o radu obveznopravni odnos, može se ugovoriti i pripravnički u dužem trajanju ALI u čl. 228 (246) ZOR-a piše: "Novčanom kaznom od 10.000,00 do 30.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj poslodavac pravna osoba ako sklopi ugovor o radu u kojem je ugovoreno trajanje pripravničkoga staža duže od zakonom propisanoga (članak 27). Novčanom kaznom od 1.000,00 do 3.000,00 kuna za taj prekršaj kaznit će se poslodavac fizička osoba i odgovorna osoba pravne osobe." Mislim da je poslodavcu bolje da tebi da tih 11.000 - 33.000 kuna kroz veću plaću, nego da to plati kao prekršaj. Svakako mu napomeni da time čini prekršaj. A ako bude inzistirao da ga potpišeš, a tebi je frka, potpiši, a onda ga prijavi. Pa nek plati državi kad nije htio tebi dat veću plaću! I nemoj imati straha od otkaza! To nije opravdan razlog za otkaz, naravno!!! Citiraj
biro1 odgovoreno: 8. listopad 2008. Autor odgovoreno: 8. listopad 2008. Hvala Vam na odgovorima...i da Vam napisem sto se na kraju dogodilo...naime, poslodavac mi je produžio ugovor na još 1 godinu s tim da u ugovoru stoji radno mjesto "pravnik u tvrtki"...dakle nemam više pripravnički ugovor...ali IMAM I DALJE PRIPRAVNIČKU PLAĆU koja je toliko smiješna da je neću niti napisati....iako u "Pravilniku o koeficijentima i plaćama" tvrtke stoji da je plaća za moje radno mjesto gotovo dvostruko veća nego ona koju ja primam...ja sam naravno taj stavak ugovora smatrao protuzakonitim (što i jest...čl. 2. ZOR-a, diskriminacija pri zapošljavanju), pogotovo što kolega koji je upravni pravnik i ima manji obujam poslova od mene ( ne može niti zastupati tvrtku pred sudom)ima isto radno mjesto i plaću propisanu gore navedenim pravilnikom...na što mi je moj dragi poslodavac rekao-ili potpiši ili otiđi...i eto-pošto nisam imao nikakvog izbora ja potpisao..ali sam također i napisao tužbu za isplatu razlike plaće i prijavu inspekciji rada koje stoje doma u ladici i čekaju da promjenim radno mjesto (što će izgleda biti vrlo brzo)da ugledaju svjetlo dana...pa šta im bude.... Još jednom Vam hvala na odgovorima! Citiraj
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.